Neviditelný pes

POLITIKA: ANO… anebo NE

29.8.2018

Hnutí ano vzniklo na „protestním“ principu, podobně jako Sládkovi republikáni. Je zde ale jeden podstatný rozdíl. Sládek zase až tak moc peněz jako Babiš neměl. Nemohl si nakoupit známé tváře, a tak se jeho strana zakrátko propadla do nicoty. ANO nemusíme mít rádi, ale největší část lidí, kteří se rozhodli jít k volbám, tohle hnutí volila. Respektive volila jejho šéfa a majitele Andreje Babiše. Co nám to říká?

Velké části občanů fakt, že Babiš souhlasil se spoluprácí s StB, už dneska nevadí. Odpustí mu i Čapí hnízdo a odpustí mu i řadu prokazatelných lží. Proč? Protože doufají, že Babiš zavede v zemi pořádek a země pod jeho vedením zbohatne tak, jako Agrofert. No, uvidíme.

Ale k samotnému hnutí ANO. Ukazuje se, že vláda ANO je plus mínus velmi podobná vládám předcházejícím. Žádná tragédie, žádné převratné úspěchy. Osobnosti, na které Babiš lákal občany, se pomalu, ale jistě vytrácejí (Stropnický, Komárek a další). Dopředu se derou nové tváře, často velmi problematické a komické. Ovšem v době celosvětové konjunktury se toho ani z vládních pozic moc zkazit nedá. 

Sám Babiš je velmi šikovný populista. Pozorně poslouchá, co si lid ve většině myslí, a to pak nahlas do médií hlásá. (Tedy u nás, v Německu, kde má velké investice, mluví hodně jinak.) 

Hlavní argument proti Babišovi se začíná ukazovat jako dost nepoužitelný. Tedy jeho práce pro StB. Jednalo se zjevně o podávání zpráv ekonomického charakteru, nikoliv o udávání konkrétních osob. Ty by se už mezitím určitě ozvaly. Samozřejmě, Babiš je notorický lhář, demagog a zapírač. Lidem to ale zjevně zatím tolik nevadí. 

Jak dlouho ještě může ANO u moci vydržet? Do té doby, než Babiš neudělá nějakou fatální chybu. Tohle hnutí totiž s Babišem stojí a padá. A pak je tu ještě druhá možnost… přijde ekonomický pokles a ten Babiš zvládnout nemůže a nebude ani schopen jej „okecat“. Původně jsem uvažovat i o třetí možnosti – že se ve straně objeví nějaká silná osobnost, která vedení převezme. To je ale iluzorní. Takovou osobnost by Babiš velmi rychle zlikvidoval. On potřebuje lidi jako věrný pes Faltýnek, Jourová anebo hodný, vlídný Vondráček. 

Nesmíme ale zapomínat na kauzu Čapí hnízdo. Babiš dobře ví, ze soudní líčení a odsuzující rozsudek (byť i nepravomocný) by znamenaly velký problém. A tak se snaží mocí mermo znevěrohodnit odpůrce a zamezit soudnímu líčení. čili se musíme ptát: Co vlastně dělá státní zastupitelství? Připravuje se obžaloba, nebo už se Babišovi podařilo zablokovat jeho činnost? 

Bude to ještě zajímavé. Babiš je sice málo populární a mnoha lidem leží v žaludu, ale k žádným hrůzám zatím v naší zemi nedochází. Jenom k různým zlodějnám, které ovšem globální fungování státu ohrozit nemohou. Tak uvidíme...



zpět na článek