Neviditelný pes

POLITIKA: A tak je to u socanů téměř se vším!

15.4.2009

Hospodářské noviny uspořádaly počátkem dubna v pražském hotelu Jalta akci s názvem Fórum Hospodářských novin „Jak vidí ČSSD řešení krize, ekonomické i politické“. Video záznamy vystoupení jednotlivých vrcholných členů sociální demokracie jsou na na stránkách ihned.cz uvozeny textem „Představitelé ČSSD, odborů a podnikatelů debatovali s podnikateli o tom, co chystá příští vláda“.

Nechme stranou, že Bakalovy Hospodářské noviny asi vědí více než ostatní, když označují oranžovou squadru za „příští vládu“, ale věnujme se jiné věci – odborné kompetentnosti hlavního ekonoma ČSSD (jak opět píší na ihned.cz) Jiřího Havla, ekonoma, dle jehož vlastního prohlášení, je „kapitalismus“ sprosté slovo.

Shlédnutí několika prvních desítek sekund z vystoupení předsedy Jiřího Paroubka a stejně tak pár prvních vět Jiřího Havla je skutečně poučné.

„...Všechny ty, kteří mají měsíční příjem zhruba 100.000 korun, tak se domníváme, že by bylo dobré aby tyto příjmy byly progresívně zdaněny... Znamenalo by to tyto příjmy zdanit 38%...“. To jsou první slova videozáznamu z vystoupení Jiřího Paroubka.

„..Prosím Vás pane kolego, znáte nějakou zemi v západní Evropě, kde ta daň z příjmu fyzických osob je nižší než těch 38%?...“, obrátil se zase v jedné z prvních svých vět na moderátora diskuze a šéfredaktora Hospodářských novin Petra Šimůnka hlavní ekonom ČSSD Jiří Havel.

Havlova snaha o vyvolání dojmu, že 38% zdanění které navrhuje ekonomický think-tank Lidového domu je vlastně minimální daňová sazba napříč celou západní Evropou, se při prvním nahlédnutí do daňových tabulek jednotlivých zemí ukáže jako klasické socanské šméčko. Zemí, kde se daní podstatně méně, než tvrdí ti dva bodří mužové ze strany se sociálním cítěním za peníze jiných, je i v západní Evropě více:

Země - Daň z příjmu fyzických osob v %

Belgie: 33,99
Dánsko: 5,48 - 15
Finsko: 8,5 - 31,5
Španělsko: 15,66 - 27,13
Švédsko: 20 / 25

Údaje za rok 2008, zdroj.

Hospodářským novinám patří dík. Jo dobré když i my, nečlenové soc-dem víme, „Jak vidí ČSSD řešení krize, ekonomické i politické“.

Klasicky, socialisticky!

www.angle.cz



zpět na článek