Neviditelný pes

POLITIKA: A koho jiného?

31.8.2021

Okurková sezona se u nás neděje. V současné době vrcholí střet mezi Bezpečnostní informační službou ČR a rezidenturou Ruska a Číny, dočasně umístěnou na Pražském hradě.

Bezpečnostní a informační služba je zřízena na ochranu našich státních zájmů proti cizím rozvědkám. Jelikož jsme členy NATO a EU, je celkem logické, které státy mají zájem na získávání citlivých informací, jež mohou v konečném důsledku významně poškodit naši republiku. Je evidentní, že to není republika Džibuti či Východní Timor.

Na Pražském hradě se vedle nemocné hlavy státu pohybuje několik osob, které tam již mnoho let nemají co dělat. Tzv. ekonomický poradce Martin Nejedlý, jehož zájmy jsou umístěny ve státě s totalitními rysy, majitel diplomatického pasu, jedinec, který se bez jakéhokoliv pověření účastní „porad“ s Vladimirem Vladimírovičem Putinem. Kancléř Vratislav Mynář, jedinec bez bezpečnostní prověrky, který rovněž usedá vedle prezidenta státu při jednáních v Kremlu a Pekingu. U mluvčího Ovčáčka rovněž nelze mít pochyby o jeho elokvenci kdekoliv a kdykoliv. Jen pro připomenutí slábnoucí paměti je třeba uvést, že před mnoha lety Miloš Zeman přislíbil, že pokud pan Mynář nedostane bezpečnostní prověrku, bude odvolán. Zdá se, že sliby pana prezidenta mají hodnotu použitého toaletního papíru.

Celá tato povedená trojka loutkovodičů je rozrušena faktem, že se o jejich činnost zajímá organizace, jejímž cílem není destabilizace našeho členství v NATO a EU, ale právě naopak. Pakliže mobil pana Nejedlého použije i hlava státu, je logické, že se na svodce odposlechu ocitne i jeho hlas. Pokud na Hradě panují podobné poměry, je to na pováženou, protože se na telefony může napíchnout jakýkoliv šikovnější hacker a získané informace použít či zpeněžit. Kritika faktu odposlechu by měla směřovat k zaměstnancům Hradu a jejich bezpečnostnímu systému a nikoli kopáním do BIS.

Za těchto okolností je naprosto logické, že BIS nevyžvaní všechny citlivé informace někomu, kdo není schopen držet jazyk za zuby a jehož lze při troše snahy odposlouchávat kdykoliv a kýmkoliv. Konání BIS pod vedením plukovníka Koudelky je z tohoto pohledu naprosto správné. Námitka, že jde o porušení zákona, může být kontrována prohlášením Hradu, že nebude sdělovat žádné informace vybraným médiím (na což pamatuje zákon). To, že hlava státu si ze zákonů a zvyků této země dělá již 8,5 roku legraci, je věcí rovněž doložitelnou. Vyžadovat naopak důsledné plnění je z tohoto pohledu chucpe.

Pevně věřím, že BIS odolá a vydrží neurvalé útoky na svou činnost ještě rok a půl, kdy skončí jedna trapná etapa našich dějin. Kdy se celá vyjmenovaná suita odebere mimo veřejný prostor. U některých z nich lze předpokládat vzhledem k jejich činnosti, že by to měl být prostor hodně vzdálený od České republiky. Jistě jich nebude škoda.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora



zpět na článek