Neviditelný pes

POLICIE: Třicet pět tisíc sto osmdesát dva. Je to málo?

13.4.2011

Policejní odboráři zveřejnili počty podpisů pod peticí za odvolání ministra vnitra Radka Johna.

Předně je třeba, aby se zabránilo interpretaci podobné té ze strany ministerstva vnitra, že celá věc je zpolitizovaná.

Není to pravda. To jen ministr John a „nezávislou“ komisí vybraný policejní prezident Petr Lessy nejsou schopni unést, že většina řadových policistů a hasičů vyjádřila vlastní názor.

Ačkoliv chápu, že pravicové vládě by se diskreditace odborů „hodila do krámu“, nelze si výsledek petice vykládat jinak, než že ministr vnitra Radek John ztratil podporu řadových policistů a hasičů.

Potvrzuje se tak to, na co upozorňuji společně s dalšími kolegy, tentokráte již politickými, totiž, že Radek John je slabý ministr, který v tomto resortu nemá co pohledávat. Myslím, že jakožto jeden z jeho předchůdců si mohu takové hodnocení dovolit, neboť skutečně vím, co řízení takového resortu obnáší.

Vzhledem k tomu, že policisty ani hasiče k podpisu petice nikdo nenutil, je jasné, že ministr John mezi nimi nemá takovou plošnou podporu, jak ještě nedávno veřejně tvrdil. A pokud se takováto podpora smrskla na méně než polovinu zaměstnanců bezpečnostních sborů, jsem přesvědčen, že by se premiér Nečas měl vážně zabývat otázkou, zda Radka Johna skutečně neodvolat. Ostatně, i jemu by mělo jít o prestiž a dobré jméno vlády, kterou řídí.

Nedivím se policistům ani hasičům, že svůj podpis pod petici připojili. Ve chvíli, kdy vám vedení slibuje reálný pokles platu maximálně o šest až sedm procent a kdy se skutečná realita pohybuje v řádu o několik procent více, kdy vaše vedení tvrdí, že nepracujete naplno, kdy nedokáže ohodnotit vaši práci, pak je to naprosto pochopitelný krok. A jediným, kdo tuto akci dnes politizuje, jsou právě představitelé tohoto vedení.

Na veřejnosti se dnes příliš neříká, že policisté musejí při výjezdech přemýšlet, kterým autem pojedou, aby náhodou nepřekročili limity na benzín, že na noc se na řadě míst zcela zavírají policejní služebny, že na slibované odměny za odhalení „velké ryby“ nejsou peníze, že se snižují rizikové příplatky či že se ruší příspěvky za směnnost, která sice neexistuje na papíře, ale reálně se provádí.

To jsou denní problémy policistů, které ministr John přehlíží. A podobně jsou na tom hasiči. Nedostatek financí na výkon vlastní služby je ještě více demotivující než snížení platů. Skutečnost, že nejsou peníze na dokazování trestných činů, na znalecké posudky a kriminalistické úkony, vede k přesvědčení, že hlavním cílem je ušetřit co nejvíce, přežít, a nikoliv pomáhat a chránit, nakolik je toto heslo zprofanované, ale přesto pravdivé.

Radek John by měl vzít rozum do hrsti a předat řízení resortu někomu, kdo tomu skutečně rozumí. A pokud toho není schopen, leží tento úkol na bedrech premiéra. Osobně si velmi cením rozhodnutí policejních odborářů, kteří nechtějí vyvolávat akce podobné té Děkujeme, odcházíme.

S policisty i hasiči se často setkávám a vím, že jim více než o peníze jde o uznání, férové chování a zajištění podmínek pro kvalitní a bezpečnou službu. Na druhou stranu se nikdo nemůže divit, že i oni chtějí uživit své rodiny.

Právo, 5.4.2011

Autor je předseda výboru pro obranu a bezpečnost za ČSSD



zpět na článek