Neviditelný pes

POLEMIKA: Neházej všechny do jednoho pytle.

1.10.2022

Je mi trapné začít touto větou, ale podporuji Ukrajince a sám jsem jim poslal finanční podporu.

Poslední dobou se nám tu rozmáhá takový nešvar, a to je házení lidí se kterými nesouhlasíme do jednoho pytle. Tento přístup je nejenom hloupý, ale člověk si tím sám škodí hned na několika úrovních. Člověk má něco rád a automaticky je to třídní nepřítel. Někdo něčemu nevěří a hned je to padouch jako z bondovky.

Ano, je to tak, i když máte v základě pravdu, neházejte své odpůrce do jednoho pytle. O této chybě psal už Jan Hus (viz „Knihy kacířů se mají číst“). Protože i ti pomýlení kacíři mají v něčem pravdu a když je budeme umlčovat, o danou informaci přijdeme a nakonec skončíme zcela odtržení od reality. To je pravděpodobně míněno oním Husovým „pravda vítězí“, které se nám třepe na prezidentské vlajce. Můžete myslet, že máte převahu morální, ale realita si vás najde.

V současném kontextu asi tušíte, že mluvím o odsuzování demonstrací na Václaváku. To že někdo nedůvěřuje vládě neznamená, že fandí Putinovi. Podle průzkumů vládě věří 25 – 36 % populace. Některé průzkumy tvrdí, že vládě nedůvěřuje 55 % čechů. EU prý věří 30 % lidí. Důvěru v média teď nenajdu ale bylo to tuším také kolem 30%. Opravdu si někdo myslí, že všichni ostatní (většina lidí tady) podporuje Moskvu?

Ne, je to spíš jakási zaslepenost a házení do jednoho pytle… Člověk kritizující lidi za nedůvěru vládě je nepřetáhne na svou stranu, spíše si vychová opozici. Ještě hůře, riskujeme vznik tiché, frustrované skupiny, dost možná většiny, která nevěří vládě, bojí se politicky vyjádřit a v důsledku nebude mít žádné zastoupení. To povede akorát k další frustraci a většímu rozpolcení společnosti. Pokud někdo chce abych mu ukázal lidi co podporují ukrajinský boj a současně nedůvěřují naší vládě, mohu mu poslat seznam, v mém okolí je to většina. Vlastně nemohu, porušil bych GDPR. Ano, znám také lidi co vládě, novinám a EU věří, ale neznám nikoho, kdo by Putina podporoval.

Ani naše vláda, ani EU, ani noviny nejsou neomylné, pokud jim někdo nedůvěřuje, opravdu to neznamená, že podporuje někoho jiného. Pokud si ale někdo myslí, že to automatickou podporu znamená, pravděpodobně si lže a současně si sám vytváří odpůrce a nepřátele. Hážu tím každého, kdo nesouhlasí s demonstracemi do jednoho pytle? Ne, každý kdo s nimi nesouhlasí ještě nemyslí, že jsou to fandové Moskvy. Ale pevně věřím, že kdo je všechny z podpory Moskvy podezřívá se plete.

Pavel Horna



zpět na článek