Neviditelný pes

PODPORA: A co matky samoživitelky?

22.2.2023

V těchto dnech jsme svědky dle písně „Vstanou noví bojovníci“ řady politiků, kteří se budou do krve bít za důchodce, kterým náleží valorizační navýšení v červnu tohoto roku a vláda jim je nechce dát. Přitom existují jiní, kteří opravdu ohrožení jsou.

Nejen v České televizi vidíme odhodlané tváře z hnutí ANO a SPD, které proklamativně slibují „peklo“ ve Sněmovně, kde budou hájit obstrukcemi zrušení návrhu vlády o snížení plánovaného navýšení důchodu v červnu tohoto roku.

Do boje vyrazil i odborový předák Josef Středula, který ovšem z titulu své funkce nemá s důchodci nic společného.

Z jednoho úhlu pohledu je „zkrouhnutí“ plánované a zákonem dané valorizace kritizovatelné. Systém valorizací byl nastaven tak, aby byl našim spoluobčanům, kteří již nejsou výdělečné činní, zajištěn důstojný život při zvyšujících se nákladech. Schválení tohoto systému se událo v době, kdy byla inflace v jednotkách procent a naše země nemusela čelit celoevropskému průšvihu, který před rokem započal Vladimír Vladimírovič Putin. Což je ten hlavní spouštěč současného stavu a nic jiného.

Lítáme v tom všichni, nejen důchodci, o nichž se teď hlavně mluví. Všem se zvýšily platby za energie, nájmy, ceny potravin atd. Troufám si však říci, že nikoli důchodci, ale mladé rodiny jsou ohroženy daleko více. Kdo měl malé děti, dobře ví, kolik stojí třeba dětské boty či bundy, které jsou za necelý rok malé. Kolik je třeba vydat na pleny, školní pomůcky atd. Což jsou komodity, které skupina důchodců již neřeší. Nehledě na to, že i náklady na stravování jsou u rostoucích dětí mnohem vyšší, než u člověka, kterému je třeba 70 let.

Standardní pensista má z tohoto úhlu pohledu mnohem nižší náklady. Řada z nich ještě pracuje a tak si přilepšuje k svým životním nákladům. Poukazování na úhradu potřebných léků je poněkud nefér, protože pro letošní rok je stropová částka doplatků za léky pro důchodce 1000,- Kč, nadto již pojišťovna doplatky vrací.

Zmínit se i otázce jisté egoismu, tedy lepšího života na úkor potomstva, si netroufne prakticky už nikdo, přičemž je to z jistého pohledu otázka zcela zásadní pro lidstvo.

Čekám, kdy se v televizi objeví politik, který vedle důchodců zmíní i matky samoživitelky. Vzhledem k jejich počtu a počtu důchodců se obávám, že to tak hned nebude. Důvodem je nejspíše fakt, že voličských hlasů ze strany důchodců je mnohem více.



zpět na článek