Neviditelný pes

PIRÁTI: K zemědělství a protestům

diskuse (88)

Předseda Pirátů se vyjadřuje na Twitteru k současné akci zemědělců:

Zemědělský sektor dostihla objektivně řada problémů, například ceny energií, inflace, dopady Putinovy války, rostoucí byrokracie i oligopoly jak na straně produkce potravin, tak v prodeji. Odpovědnost za zemědělství nese v Evropské komisi Janusz Wojciechowski z polské konzervativní strany Právo a Spravedlnost, který zanedbal dialog se zemědělci a nedokázal dobře nastavit mezinárodní smlouvy, kdy si zemědělci oprávněně stěžují na dumpingové importy do EU. Pro jeho odvolání za selhání se vyslovil i předseda PiS Jarosław Kaczyński osobně.

Problémy bereme velmi vážně a o řešeních se intenzivně jedná s relevantními zemědělskými organizacemi jako je Agrární komora, Asociace soukromého zemědělství, Zemědělský svaz a další.

Ty se od pondělních protestů distancovaly, protože nejsou o zemědělství, ale jsou částí organizátorů zneužívány pro vlastní mocenské hry a stojí za nimi lidé navázaní na extremistu Rajchla, dezinformační scénu či některé agrobarony. Podobné lidi jsme viděli například i u protestů za covidu, prostě jen zneužívají jakékoliv situace, kde si mohou přihrát polívčičku a štěpit společnost. Okamžité odstoupení od Zelené dohody by pro nás znamenalo mimo jiné zablokování přístupu na společný evropský trh a mělo by pro naši zemi a občany drastické ekonomické dopady.

Cílem Pirátů je podpořit nejvíce postižený segment středních zemědělských podniků tak, aby nebyla omezena podpora menších sedláků a rodinných farem. A zároveň se usilovalo i o udržitelnost krajiny a zemědělství. Jedině tak jsme schopní dlouhodobě poskytovat dostatečnou produkci potravin a zároveň tlumit projevy klimatických změn, které negativně dopadají na všechny, což potvrzuje i řada zemědělců. Snižování kvality půdy a její odnos vodou či větrem jsou reálnými problémy. I proto je důležité nehledět jen na maximalizaci produkce, ale i na udržitelnou produkci do budoucna a pro další generace.

zpět na článek