Neviditelný pes

GLOSA: Zase půjdeme volit!

19.8.2013

Dvakrát jsem přejel napříč Maďarsko, Srbsko a Bulharsko a neviděl jsem žádnou solární elektrárnu ani řepkové pole a okolo (nedrcající) dálnice žádné (v Bulharsku minimum) billboardy.

Určitě jsem něco přehlédl, nicméně mi z toho vyplývá, že buď jsou tyto země technicky zaostalé a nevěnují se rozvoji alternativních energetických zdrojů, nebo naopak jsou jejich zákonodárci obdařeni zdravým rozumem a nejsou pod vlivem lobbistických skupin ženoucích se za ziskem hlava nehlava.

Naši daňoví poplatníci trpí pod často zločineckými rozhodnutími, za která není nikdo zodpovědný a pokud se nějaká protikorupční zodpovědnost najde, je paralyzovaná imunitou, a pokud konečně k nějakému postihu přeci jenom dojde, je zrušen amnestií pod imunitou nejvyšší.

Máme před sebou další volby a seznam všech hříšníků, kteří se pod sporná rozhodnutí podepsali, je veřejně známý. Je na nabíledni, že politické strany je znova a znova zařadí mezi své kandidáty s tvrzením, že mají už nezbytnou politickou (tj. šibalskou) zkušenost a my voliči je zase máme volit – proč?

Pokud je v zákonodárných lavicích znovu uvidíme, je to jen a jen chyba naší bezhlavé volby, po které se opětovně divíme, kdo nám to vládne – jak dlouho to ještě budeme trpělivě opakovat?

Emeritus a dr.h.c.



zpět na článek