Neviditelný pes

GLOSA: Prázdnota

6.11.2008

Ve fotbale je to obvyklé – když jde mužstvo do kolen, starý trenér se pakuje, nový se richtuje. Do politiky zatím fotbalová logika nedorazila, a proto se Mirek Topolánek po volebním debaklu odměňuje tím, že hodlá své modré dresy koučovat nadále, třeba i k dalším porážkám. Nový se tedy richtuje, však starý se nepakuje, to je dnešní ODS. Pokud u „klausobémů“ doufali, že se premiér po krajských volbách hanbou zhroutí a vyklidí pozice, spletli se šeredně. Co teď?

Pražský primátor už svou kandidaturu stáhnout nemůže (kdyby se náhodou polekal), pravda ale je, že jeho šance Topolánka v prosinci vystřídat halí podzimní mlhy. Dosavadní předseda si nepřipouští – jak zaznělo ze Žofína – že převálcování ODS ve volbách je především jeho chybná politika. To jen ti pod ním nepochopili vůdce a všechno pokazili.

Na své straně má většinu poslanců, senátorů a jejich vliv na výběr delegátů kongresu. A tak se může stát, že do měsíce vychladne i rozčarování hejtmanů, usadí se zmatek členské základny, další kandidát na předsedu se nepřihlásí, a střetnou se jen pražský David a valašský Goliáš.

A co má v záloze Bém? Pražskou ODS, část Středočechů, možná i několik hejtmanů a Václava Klause. Po okaté podpoře protitopolánkovské kliky už Klaus nemůže couvnout, nechce-li si v rodné straně ohrozit zbytky pověsti. Případnou Bémovou porážkou by toho ostatně moc neztratil, ani své prezidentské okovy.

Jenže vyzývatel by měl vládnout také novým programem, měl by mít ujasněny změny, kterými se vyhne příštím volebním debaklům. Má něco takového Bém? Chce vrátit ODS ztracenou sebedůvěru, fajn, ale čím? Zatím slíbil hlubokou vnitrostranickou diskusi a návrat ke kořenům ODS. Jenže aby to všechno mělo smysl pro vládnutí, musel by přesvědčit i lidovce a zelené. Tady je na tom Topolánek taky mnohem líp. A tak jediné, co je v Bémových slovech zatím slyšet, je prázdnota. A neposkvrněnou tváří není ani náhodou.

Právo, 4.11.2008



zpět na článek