Neviditelný pes

GLOSA: Pozdrav Pán Bůh, pane Randák

11.8.2009

Kdyby člověk jménem Randák neexistoval, museli bychom si ho vymyslet. I já jsem ochoten naletět na jakoukoliv krávovinu s nádechem tajemna, a pokud je to spojeno s temnými silami minulého režimu škodícími našim milým politikům, tak to přímo hltám.

Jenže po pozornějším přečtení cítím, jak bublina splaskává. Kdyby na příklad nešlo o politiky, a někdo se podíval na ostatní lidi, jak utrácejí za možnosti cestovat do exotických krajin, pak by takový Randákův agent mohl z kohokoliv udělat podezřelého z praní špinavých peněz. Kdyby si ovšem někdo dal práci se zjišťováním legálních příjmů oněch podezřelých, zjistil by, že nikdo nepotřebuje tajného sponzora.

To sponzor (nebo jak nazvat někoho, kdo vysílá do politiky a platí si poslankyni) paní Zubovové je dokonce miliónový dárce, jehož penízky budou jistě v politice dobře uloženy, a to bez vyčíslení úroků. Taková setba se bude sklízet později, až se zapomene jeho jméno. Pak se třeba objeví zvláštní metody konkurzů na lukrativní státní zakázky....

To pan železničář Gross si počínal lépe. Jen nevím, jestli tehdy fungoval pan Randák, který by ho jistě poškádlil, a dokonce by ho mohl vyplísnit, že průhledné čachrování s bytem je pod politikovu úroveň.

Jenže pokud jde o prachy, jdou všechny etické i zákonné zábrany stranou. A tak netuším, jestli to odhalovači takových „případů" dělají z přesvědčení nebo z pouhé závisti, že oni se ke korýtku nedostali. A dokonce ani nevím, na čí objednávku se to vše děje.

http://rottenberg.bigbloger.lidovky.cz



zpět na článek