Neviditelný pes

GLOSA: Podivný případ

27.2.2012

Petr Hájek opět nezklamal.

Co se stalo?

Prezident udělil milost ženě, jež byla podmíněně odsouzena za korupční jednání a jež, jak se později ukázalo, se dobře zná s prezidentovou manželkou. Lidem, na které se denně hrne příval nových a nových nestydatých korupčních kauz, taková zpráva rozhodně radost neudělá, ba naopak - naštve je. Jakou pak mají mít víru, že se situace změní k lepšímu, když dokázat korupčníkovi jeho jednání je mnohdy nemožné, a když už se to jednou povede - bum, zásah shůry a lump dostane milost. V tom okamžiku míra frustrace u těch, kteří vyšetřováním strávili roky, dosáhne takové výšky, že rozvibruje zlostí i pana Hájka. Prý kritizovat udělenou milost je účelové hlupáctví.

Já bych řekla, že hlupáctvím je něco docela jiného.

Lidé mají právo kritizovat kohokoli a cokoli, dokonce i státní zástupci. Pravdou také je, že prezident si může udělit milost, komu chce, a vůbec to nemusí vysvětlovat. Prezidentská milost není žádný další opravný prostředek v soudní mašinerii a prezident si může dát milost třeba pedofilnímu sadistovi, když bude chtít. Pokud se ji ale rozhodne vysvětlovat, měl by brát v úvahu, jak ono vysvětlování bude působit na veřejnost. Aby ji třeba chabé, z paty vycucané argumenty o "podivném případu" nenakrkly ještě víc než samotná milost. Jistě by bylo možné omráčit lid porcí vhodně zaoblené, avšak nečekané upřímnosti "Je to naše přítelkyně, máme ji rádi - a máme na to právo". Ale to se nestalo a místo toho veřejnost kroutí hlavou nad oficiálními důvody milosti, má otázky, které jistě teď nejsou pro prezidentský pár příjemné, a celé je to trapné. A do toho přispěchá tajtrlík z Hájku koncentraci trapna ještě dramaticky zvýšit, když se s typickou razancí pustí do kritiky kritiků.

A co z toho plyne? Být prezident a vědět, jak moc je česká veřejnost přesycená všudypřítomnou korupcí, věnuji se formulování svých důvodů s poněkud větší pečlivostí. A když to podcením, rozhodně nenechám do podhradí vykřikovat nic o hlupáctví.

Převzato z blogu Evropanka.blogspot.com s laskavým svolením autorky



zpět na článek