Neviditelný pes

GLOSA: O stabilizaci společenského řádu tehdy a dnes

10.2.2020

Děsivý příběh čínského lékaře, který jako první varoval před nebezpečnou nákazou (koronavirem), budiž ilustrací toho, proč mnozí z nás měli prezidentu Zemanovi za zlé jeho vyjádření v CCTV v roce 2014.

CCTV je Ústřední čínská televize, jeden z hlavních nástrojů tamní propagandy. Miloš Zeman tehdy pravil:

Já jsem přijel do Číny, abych se od Číny učil, jak zvýšit hospodářský růst, jak stabilizovat společenský řád.

Když dr. Li Weng-liang z nemocnice ve Wu-chanu rozpoznal na konci loňského roku hrozící nebezpečí a udělal to, co mu velel zdravý rozum a lékařská povinnost – upozornil na sociálních sítích na problém koronaviru -, odpovědí totalitního režimu bylo lhaní a vyhrožování. Dr. Li se dostal do hledáčku komunistické policie, která ho lživě obvinila „z šíření lživých informací“. Jak typické.

Pozoruhodná je formulace obsažená v policejním dokumentu. Informace zveřejněné dr. Li „vážně narušily společenský řád“. Pokud s tím nepřestane, čeká ho soud. (Kdyby k němu došlo ještě předtím, než se ukázalo, že dr. Li má pravdu, měli bychom s největší pravděpodobností v kontinentální Číně dalšího politického vězně.)

Je to další ukázka toho, jak se v ČLR stabilizuje společenský řád: potlačováním svobody a pravdy, pronásledováním těch, kdo hlásají režimu nepohodlné informace. Jak řekl sám dr. Li:

Všechno musí být v souladu s oficiální linií.

A pokud se totalitní režim rozhodne, že žádné nebezpečí neexistuje a jde o šíření pověr, stane se lež oficiálně pravdou – což znamená, že hlasatelé skutečné pravdy jsou považováni za lháře, v diktatuře pak za nepřátele státu (režimu, což je totéž) a podle toho je s nimi také zacházeno.

Toto všechno ovšem my starší známe z totalitních časů od nás a znát to musí i Miloš Zeman. O to větší šok způsobilo v roce 2014 jeho citované vyjádření pro CCTV.

Když jsem v historických dokumentech četl, jak Gottwald hrozil v prvorepublikovém parlamentu, že se jezdí k ruským komunistům učit, kterak demokratům zakroutit krkem, věřil jsem mu to.

Když jsem v televizi slyšel, že se prezident českého demokratického státu přijel do komunistické Číny učit, jak stabilizovat společenský řád, nechápal jsem.

Mimoděk se mi vkrádá do mysli úvaha: V roce 2015 obvinil Miloš Zeman Ferdinanda Peroutku z fascinace nacismem. Učinil tak na základě lživých argumentů. Není to ale tak, že nikoli Peroutka byl fascinován nacismem, nýbrž Miloš Zeman je fascinován čínským totalitním společenským řádem potlačujícím nepohodlnou pravdu? V případě hlavy státu, která má na své standartě český překlad hesla Veritas vincit, je to postoj vskutku zvláštní.

Byť, pravda, v poslední době jsme svědky mírného vystřízlivění Miloše Zemana (z fascinace Čínou).

Stejskal.estranky.cz



zpět na článek