Neviditelný pes

GLOSA: Není hlas jako hlas

diskuse (105)

Ti pacholci ze Strany přímé demokracie (SPD) zablokovali v české sněmovně návrh zákona, který by umožnil krajanům účast v českých volbách, aniž by se museli obtěžovat cestou na české zastupitelské úřady v zemích, v nichž žijí.

S nápadem, že by české úřady měly povolit tento druh hlasování, přišly krajanské spolky, zvláště ty za mořem slané vody: je pravda, že vážit cestu ze západní Kanady až do hlavního města země Ottawy jen kvůli vložení hlasu do urny leze do peněz, ba je to i časově náročné.

Otázka by ale neměla znít, zda korespondenční hlasování krajanů, ale zda hlasování krajanů vůbec.

Zcela osobně: žiji déle než polovinu svého poměrně dlouhého života v Kanadě. Považuji tento požadavek krajanských spolků, aby krajané mohli hlasovat v českých volbách, za naprosto nepřijatelný. V obou podobách (návštěvou na zastupitelském úřadě, nebo korespondenčně).

Proč?

Nežijí v Čechách, české problémy se jejich osob dotýkají pouze okrajově, navíc by, co krajani, měli volit v nějakém předem úředně určeném volebním obvodu, který třeba ani v životě nenavštívili ba ani by nevěděli, kde ho najít na mapě. Strkali by nos do věcí, o nichž jsou informováni pouze okrajově, pakliže vůbec.

Osobněji: ale ano, dění v Čechách mě zajímá, vždyť jsem tam strávil málem půlku života. Ale netýká se mne.

To je stejné, jako že nechápu, proč musím, když vydělám v Čechách nějaké peníze, platit z nich v Čechách daně. Přinejmenším proto, že od doby tzv. pádu vlády jedné strany jsem byl v Čechách dvakrát, jednou na čtyři, jednou na dva týdny, naposledy před čtvrtkou století. A tak nějak se stalo, že jsem ani jednou nepoužil služeb, které hradí stát z výnosu z daní.

Navrhovatelé korespondenčního hlasování krajanů uvádí jako jeden z tzv. důvodů, že většina Evropské unie to tak má.

Na to je prostá odpověď: No a? Soused krade, tudíž mohu krást i já?

Zprávy českých sdělovacích prostředků, zvláště těch tzv. hlavního proudu, jsou navíc svým způsobem trochu zavádějící. SPD (ne, nejsem jejich straníkem) vlastně v dřívějších volbách krajanů neuspěla. Z toho vyplývá, že se tedy proti tomuto způsobu voleb ohrazuje podle bajky o kyselých hroznech.

Ano, v korespondenčních volbách může dojít k podvodům. Ostatně, poslední americké volby jsou důkazem.

Důležitější ale je, že volič by měl nést důsledky své volby, případně důsledky toho, jak byl přehlasován.

Krajan odněkud z tramtárie, který se nejvýš odhodlá jednou za čas navštívit starou vlast, jak se tomu říká sentimentálně, žádnou takovou odpovědnost nenese.

A proto by ani neměl mít to právo.

zpět na článek