Neviditelný pes

GLOSA: Může za to Babiš a jeho vláda

17.2.2022

Tak zní název publikace, kterou na sjezdu ANO představil zakladatel tohoto hnutí Andrej Babiš. I když to pan Prchal myslel nejspíše ironicky, trefil lidově řečeno kozla.

Jak se dalo čekat, sjezd pozitivně zhodnotil minulé období, kdy bylo ANO spolu s ČSSD a KSČM (to sice bez svých členů v kabinetu, ale o to věrněji hlasující) u moci. Tedy moci absolutní s převahou ve sněmovně. To síce přináší jistotu, že vládní návrhy projdou, ale současně jakousi smůlu, že – a to je název jistě bestelleru pana Prchala – název knihy odráží realitu posledních čtyř let.

Pomiňme fakt, že v čele ANO opět stanul jedinec, pro nějž je pravda neznámá entita. Pomiňme i maškarádu, že nedostal celých 100 % hlasů (při prvních volbách tomu tak bylo a pan Babiš se nad tím pozastavil. Myslím, že letošní režie byla již uspokojivá). Připomínám, že před volbami v roce 2017 pan Babiš prohlašoval, že je to poslední období, kdy bude kandidovat do sněmovny. Před svým nástupem do politiky zase prohlašoval, že do ní nevstoupí, neboť sám sebe považoval za profláknutého komunistického jedince. Laskavý čtenář si jistě do seznamu tvrzení pana Babiše, jež posléze vzaly za své, doplní snadno mnoho jeho dalších prohlášení.

Že se připravuje na prezidentské volby, je jasné i tomu, kdo politickou scénu nesleduje. Poučen panem Prchalem a jeho boys, že by měl opravdu dávat pozor na to, co říká, již nesděluje, že do klání nepůjde, Nechává své příznivce v „napětí“. Lze s jistotou odhadnout, že leitmotivem jeho kampaně bude to, jak on to dělal skvěle a jak to pan Fiala dělá blbě. Jistě nebude na shromážděních sdělovat výši schodků za své vládnutí, nepřipomene své totální selhání při začátku pandemie, kdy odborníkům vstupoval do jejich závěrů s katastrofálními důsledky pro obyvatele. Určitě nebude řeč o hnutí, které založil, které vládlo čtyři roky, v nichž se provalil stejný počet skandálů jako v každé jiné předchozí vládě včetně kmotrovských machiancí a korupčních skandálů. Nejspíše nezmíní svou věrnou submisivní Alenku, která jen na svých fotkách rozfofrovala 2 miliony z našich kapes.

Na pranýři budou restrikce Fialovy vlády, omezení příjmů leckterých spoluobčanů, rušení některých „výdobytků“ atd. Ani slovem se nezmíní, že tato opatření jsou prostě nutná, aby nedošlo k brutálnímu zadlužení budoucích generací, jež nás za to budou proklínat. Jistě neuvede známý a prostý fakt, že nelze donekonečna jíst kaviár a pít šampaňské, když kapsa stačí na guláš a pivo. To, že porce guláše bude menší a pivo jen malé, opravdu není vina Fialovy vlády.

Hnutí ANO je stranou jednoho muže. Tento muž rozlišuje své okolí na sluhy, kteří bez odmluvy plní jeho příkazy, na sluhy na jedno použití (to jsou ti, kteří si dovolili v rámci hnutí mít svůj vlastní názor, jenž se od vůdcova lišil, a byli rázně zapuzeni) a na nepřátele. Bez vědomí pana Babiše se v hnutí ANO nestane nic zásadního. Pro bližší detaily odkazuji laskavé čtenáře na knihu Jaroslava Kmenty „Babišovo Palermo“. Údaje v této knize odpovídají skutečnosti, neboť v opačném případě by si jistě právníci vůdce hnutí ANO již mazali pana Kmentu na chleba.

„Za všechno může Babiš a jeho vláda,“ praví název knihy. Teď je jen třeba, aby se občané spolehli na svou historickou paměť a spočítali si, že rovnice „má dáti – dal“ je universálně platná. A že na tom nikdo nezmění vůbec nic, ani ten člověk, co k nim přijede karavanem na náměstí.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora



zpět na článek