Neviditelný pes

GLOSA: Místo Babiše jednal Senát

22.11.2021

Jedná se o tzv. Green Deal, čili česky Zelený úděl. Zatímco koaliční vláda ANO a ČSSD v čele s premiérem Andrejem Babišem k tomuto nebezpečí mlčí, horní parlamentní komora mu dala žlutou kartu.

Problematiku tzv. Green Dealu, což je plán Evropské komise na energetickou budoucnost Evropy, velice dobře popsaly dva články v Reflexu č. 45. Kde Babiš zaspal od Jiřího Sezemského a Senát udělil tzv. žlutou kartu projektu Green Deal. Nedochází k emancipaci Parlamentu, který byl jen služkou vlády? od politologa Stanislava Balíka.

Opoziční Senát, jenž má být údajně sluhou Bruselu, se postavil proti Green Deal. „...Senát se proti ambicioznímu plánu ohradil. Považuje jejich přijetí v situaci, kdy není známo, jak se nahradí dosavadní zdroje energie, za nezodpovědné. Komise nezohlednila rozdílné hospodářské a sociální dopady v jednotlivých členských státech, zejména s nižší kupní silou. Projednávané návrhy podle většiny senátorů zasahují do kompetencí jednotlivých států...“ píše ve svém článku Jiří Sezemský. Pro tuto tzv. žlutou kartu udělenou Green Dealu hlasovali téměř všichni senátoři s výjimkou klubu Pirátů a SEN21.

Ano, Senát využil možností, které měl. Každý z parlamentů členských zemí Evropské unie se mohl vůči tomuto nepříliš povedenému nápadu, který ve své současné podobě ohrožuje energetickou bezpečnost unijních zemí, ohradit prostřednictvím tzv. žluté karty. U nás to neudělala Poslanecká sněmovna, ale Senát, za což si zaslouží velké poděkování.

V tomto případě se také jedná o velké selhání premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který neudělal nic pro české hospodářství, pro české podnikatele, nevymohl pro ně žádnou výjimku z toho, co navrhla Evropská komise, jen mlčky všechno Bruselu odkýval. Jestliže později ve skotském Glasgowě začal brojit proti zelenému šílenství, tak se nejednalo o nic jiného než o gesto pokrytce, který burcuje proti nebezpečí požáru teprve tehdy, když je dům v plamenech. Premiér Babiš na klimatickém sumitu sice správně varoval před spoléháním výhradně na obnovitelné zdroje energie, jenomže když tak měl učinit na půdě EU, kde by to mělo větší význam, tak mlčel. Ostatně on je vždy v Bruselu zticha, aby se pak po příjezdu do České republiky „statečně“ rozohnil nad unijními nesmysly.

České národní zájmy tak v této záležitosti prokazatelně hájil pouze Senát, který upozornil na nebezpečí Green Dealu v současné podobě. Ten Senát, který je ovládán opozičními stranami, avšak dá se předpokládat, že ty již v blízké budoucnosti budou vládními. Senátoři ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN hlasovali pro napomenutí bruselských plánů. To je dokladem toho, že nová vláda premiéra Petra Fialy nemusí nekriticky přejímat jakékoliv nařízení Evropské komise, jak jí předhazují její oponenti.



zpět na článek