Neviditelný pes

GLOSA: Ministr vnitra žurnalistou jako vedlejšák

7.8.2010

Nejsem sám, komu se chování ministra vnitra nelíbí. Problém je v tom, že ministerstvo není televize s pořadem Na vlastní oči. Prý se objevil "nový" svědek v případu vězně Kájínka.

Co mě opravňuje takto hodnotit ministra? Cituji, co řekl: „Doufám, že je to stopa, která bude důvodem k obnovení procesu. Vyslal jsem signál, aby se vyšetřovalo stylem padni, komu padni. Chci, aby se podobné pomníčky konečně objasnily. Vím opravdu jeden konkrétní posun, který by s tím mohl pohnout. A ten si pro sebe nenechám…“

Okřídlené rčení „padni, komu padni“ má dodat vidinám určitý stupeň důležitosti. Problém je v tom, že ministr nemá úkolovat policii, tak daleko snad ještě nejsme. Třeba si pan ministr chce kompenzovat slabou odezvu na případ Kájínek v pořadu Na vlastní oči. Tehdy se nic závažného nevyřešilo, ale dnes si pan ministr užívá své neoprávněné moci, a již „ví“, že navedl policii na správnou stopu.

Chápu, že tato kauza je zajímavější než řešení úsporných opatření na ministerstvu. Třeba se optat policejního ředitele, proč policisté nesledují místa s bezpečnostními riziky na našich silnicích, ale dávají přednost poťouchlému číhání na řidiče v místech, kde je třeba některá z dopravních značek zakryta větvemi stromů. Třeba by se mohl změnit způsob měření rychlosti. Předchozí upozornění určitě umravní motoristy při projíždění označeným úsekem. Pravda, jsou to úseky, kde se alespoň na chvilku dodržuje povolená rychlost. Je však úžasné sledovat třeba na pražské magistrále, jak kolona aut zmírní rychlost u cedule upozorňující na začátek měření, následně to vypadá, že za cedulí označující konec měřeného úseku je asi letmý start nějakého závodu a našinec aby se bál, že ho to smete. Dnes, když s tím již počítám, šlápnu na plyn také, přece nebudu překážkou plynulého provozu. Ví o tom myslitel, resp. vynálezce, tohoto systému?

Na druhou stranu je mnoho úseků, kde je zbytečně stanovena nízká rychlost, dlouhé úseky bez obydlí označených jako uzavřená obec. Myslím, že revize dopravních značení je dobrý nápad a pokud to bude dotažené do konce, pak jistě motoristé (já tomu věřím) pochopí, že nikde není dopravní omezení zbytečné a dodrží je.

Věřme ve zdravý rozum

Převzato z Rottenberg.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora



zpět na článek