Neviditelný pes

GLOSA: Konečně jsem pana prezidenta pochopil

27.8.2019

Vzpomínáte si na vyjádření Miloše Zemana z roku 2014 pro Čínskou ústřední televizi CCTV? Prý se chce v komunistické Číně poučit, jak stabilizovat společnost.

(Gottwald se zase jezdil učit do Moskvy, jak zakroutit buržoazii krkem. A ruští bolševici jsou v tom mistry, dodal.)

Dlouho jsem zmíněné prezidentovo vyjádření nechápal. Až nyní. Nabyl jsem dojmu, že se Miloš Zeman neučil v ČLR stabilizaci, ale něčemu jinému. Pomstychtivosti. A v té jsou zase mistry komunisté vládnoucí v Pekingu.

Ukazují nám to v těchto dnech, kdy ruší jedno kulturní vystoupení za druhým; vystoupení hudebních těles, která mají v názvu termín „pražský“ - či obdobné slovo vážící se buď opravdu anebo domněle k Praze.

A tak se do komunistické Číny na předem domluvená či domlouvaná turné nedostane PKF – Prague Philharmonia, nově ani rozhlasový SOČR (má smůlu – anglicky se jmenuje Prague Radio Symphony Orchestra a to čínským komunistům stačí; kdyby se jmenoval Czech Radio Symphony Orchestra, umělci by se v ČLR možná představili), a co je obzvláště pikantní, ani Pražákovo kvarteto (opět anglicky Pražák Quartet – a to k bojkotu také stačí, i když zde dosáhla čínská rudá stupidita nadoblačných výšin).

Co za tím vším je? Pomsta. Kvůli vyjádření pražského primátora, v němž prezentoval jiný než oficiální názor představitelů ČR v záležitosti politiky jedné Číny. Ti jsou zajedno s komunistickými vládci v Pekingu: v tom, že Tchaj-wan (a také Tibet) je nedílnou součástí ČLR. Je pravda, že stejný postoj zastává většina států světa; na druhé straně ale politika jedné Číny neodpovídá realitě. Ta je přece jiná: na politické mapě Asie nacházíme Číny dvě: Čínskou lidovou republiku, komunistickou totalitu, a Čínskou republiku, demokratický stát.

Za sebe mohu říci, že se hlásím k politice dvou Čín (obdobně tvrdím, že existují dvě Koreje, nikoli jedna) – a v tomto smyslu velice dobře rozumím uvažování pražského primátora a souhlasím s ním.

Čeho jsme ale ze strany čínských komunistů svědky? Ubohé pomsty na nevinných umělcích, kteří s českou politikou, ať už ústřední nebo pražskou, nemají v zásadě nic společného; pouze je potkala ta „smůla“, že mají cosi společného s Prahou (případ Pražákova kvarteta pak je, jak již uvedeno, příkladem čínské komunistické stupidity).

Čili: nikoli stabilizace, ale pomstychtivost. Tu čínští komunisté ovládají dokonale a zdatně jim v tom sekunduje (vůči těm, kdo se mu kdy doma jakkoli znelíbili) český prezident.

Takto viděno, jsou mi pět let stará prezidentova slova pro CCTV srozumitelná. Pozdě, ale přece.

Stejskal.estranky.cz



zpět na článek