Neviditelný pes

GLOSA: Havlíček a Hřib

14.9.2021

Čekám, že prezident Zeman vyzve ministra Havlíčka k abdikaci

Důvodem je skandální situace na dálnici D1, jejíž opravy stály daňové poplatníky 24 miliard korun. Již opravený úsek na Benešovsku se musí opět zavřít a problémy s popraskanou vozovkou jsou i na mostě u Velkého Meziříčí.

Mám tedy za to, že prezident Miloš Zeman nyní pošle ministru dopravy Karlu Havlíčkovi otevřený dopis, v němž jej kvůli situaci na klíčové české dálnici vyzve k rezignaci. Člověk má jednat konzistentně a měřit každému ve stylu padni, komu padni. No, a Zeman již napsal veřejné psaní pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi, v němž ho vyzval k abdikaci kvůli špatné situaci v pražské dopravě.

Neříkám, že by si pan Hřib výtku nezasloužil. K současnému vedení hlavního města, co se týče dopravy, mám hodně výhrad. Týká se to například loňského uzavření Smetanova nábřeží u Národního divadla pro auta, kvůli kterému protestovaly městské části, v nichž tento nesmysl zvýšil dopravu. Hloupé bylo rovněž zřizování restauračních zahrádek na vozovkách v rušné ulici. Hloupostí je také rozšířit zákaz jízdy aut i na další pražská nábřeží. Nelíbí se mně ani masivní, až pětinásobné zdražení záchytných parkovišť P+R, což povede pouze k zvýšenému zajíždění aut přespolních do města. Ano, parkovišť P+R je v Praze málo a bývají zaplněna už v sedm hodin ráno. Jenomže řešením není jejich zdražení, ale výstavba nových.

Ministr Havlíček se nedávno chlubil v Televizních novinách na Nově, jak skvěle pokračují opravy na dálnici D1 a že brzy již bude hotovo. Realita je však jiná, a ministr lhal! Dělníci se musejí vrátit na dvoukilometrový úsek dé jedničky u Benešova, kde kvůli nekvalitní opravě popraskal beton na povrchu dálnice. Bude to znamenat minimálně dvoutýdenní uzávěrku poloviny vozovky, následkem toho se budou tvořit pomalu se sunoucí kolony aut a jízda mezi Prahou a Brnem se opět prodlouží. A není to jediný problém na opravených dálničních úsecích. Vozovka praská i na zrenovovaném mostě u Velkého Meziříčí. A aby toho nebylo málo, tak některé dálniční mosty se budou opravovat i v příštím roce. Takže v říjnu nebudou opravy na D1 hotovy, jak slibovali premiér Andrej Babiš, ministr Havlíček a další představitelé z hnutí ANO.

Nyní bych tedy očekával, že se prezident Zeman jako nestranná hlava státu spravedlivě rozzlobí, napíše vytýkací otevřený dopis ministru Havlíčkovi, ve kterém ho vyzve k rezignaci. Jenomže to bychom čekali marně. Panu Zemanovi se vůbec nejedná o potíže v dopravě a problémy řidičů. Ti jsou mu absolutně ukradení. On pouze zasahuje do kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny ve prospěch svých favoritů.



zpět na článek