Neviditelný pes

DOKUMENT: Jak Jsme Potkali Prezidenta

20.12.2007

Redakce NP obdržela pozoruhodný text, který překonává všechny doposud dosažené normy. Uveřejňujeme v původním znění.

Bodový scénář třídenní návštěvy hlavy České republiky Václava Klause v Ústeckém kraji je rozpracovaný detailně po minutách. Ku cti hostitelů i aktérů této pro region významné události (po prvním dnu) nutno konstatovat, že se program podařil splnit jakož i jeho časový harmonogram.

Připravovat takovou akci v duchu protokolu kanceláře prezidenta republiky zabere realizačnímu týmu (v tomto případě pracovníkům kanceláře hejtmana) několik týdnů. Nezasvěceným by se mohla roztřást kolena. Ale i těm, kteří se setkali s charismatickým Václavem Klausem, anebo na něho čekali v pondělí na ulicích, v ochozech při autogramiádě, v divadelním foyeru, sále, ale třeba také na lodi a obecním úřadu, všechny obcházela malá tréma. Také běžná slova se na chvilku zadrhla. Každého při setkání s prezidentem svazovala ojedinělost okamžiku, ale také úcta. K člověku, který je prvním mužem našeho státu.

Všem, s nimiž se prezident včera setkal, hovořil, diskutoval, pozdravil, podal ruku, obdařil úsměvem, potkával očima – to sám usnadnil. Do Ústeckého kraje přijel státník, který nad vší pochybnost ví o regionu mnohé, který se umí bavit vážně i nevážně, ví, jak v které situaci téma odlehčit anebo odvést řeč. Třeba otázkou, jak si nyní stojí v lize basketbalisté Děčína. Nebojí se nahlas přiznat, že zapomněl, kde se nachází v našem kraji nejvyšší místo, neostýchá se přiťuknou si na zdraví s vedle stojícím novinářem. Rád rozvádí své originální názory a nestydí se polemizovat. Včera rázně hovořil také o nutnosti napojit se na Labi loděmi na síť evropských vodních cest a v diskusích dal "na frak" ekologům, kteří svými plány blokují splavnění dolního toku největší české řeky.

Těch postřehů a dojmů, které člověk při setkání s prezidentem Václavem Klausem získal už za první den, bylo přehršel. Nebál se obyčejných lidí, naopak, při jakémkoliv setkání si takové chvilky hýčkal, těšil se z nich, "neokřikoval“ ani náznakem členy své ochranky, dovolil přistoupit k němu tak blízko, že se tajil dech. Možná někde lidem až příliš, že, ač je prezident vyzýval, se trochu ostýchali rozpovídat. O to víc mu tleskali, mávali, fotografovali, přáli dobré zdraví. Ti odvážnější, a nebyli to jen novináři, se s ním přeci jen dali do řeči. Václav Klaus jim trpělivě naslouchal a stejně tak odpovídal.

První den z třídenní návštěvy pan prezident po konferenci o životním prostředí a zdraví v Ústeckém kraji (konala se v divadle v Ústí n. L.) odcestoval do Děčína. Do města, k němuž ho váží vzpomínky na období své sportovní kariéry v basketbalu. Odtud se vydal lodí Jiřina do Hřenska, když cestou si nechal vyložit detaily projektu o splavnění dolního toku řeky Labe. Označil jej za racionální. Ve Hřensku se setkal s občany a pak se starosty některých okolních obcí. Nosným tématem se stal rozvoj turismu v této části regionu. Václav Klaus také aktivně zasahoval do diskuse o zapsání Národního parku České Švýcarsko do Unesco.

Dnes se prezident chystá do Šluknovského výběžku. K němu se již připojí jeho choť Livia, která se v pondělí věnovala neméně vzácnému hostu – anglické princezně Anně, jediné dceři královny Alžběty II. Prezidentova choť již dnes ráno v hotelu Vladimir, který je dočasným domovem manželů Klausových, obdržela kytici od hejtmana kraje Jiřího Šulce a jeho manželky Andrey. Oba pak prezidentský pár doprovázeli na cestě do Šluknovského výběžku.

Připravila: kancelář hejtmana Ústeckého kraje (ODS) (rofl)

Naďa Kocábková


zpět na článek