Neviditelný pes

VÝSTAVA: Byla zlatá šedesátá opravdu zlatá?

30.9.2010

Odpověď najdete na výstavě v Národním muzeu

Ve středu 29. září 2010, v den, kdy byly v Československu v roce 1968 zrušeny pravidelné pracovní soboty, byla v Národním památníku na Vítkově otevřena výstava s názvem Zlatá? šedesátá. Vzpomínky a realita, věnovaná každodennímu životu v socialistickém Československu šedesátých let. Výstava vznikla ve spolupráci Národního muzea a Vojenského historického ústavu Praha a potrvá do 15. května 2011.

Výstava Zlatá? šedesátá se snaží zachytit rozpor mezi vzpomínkami lidí na období 60. let 20. století a každodenní realitou tak, jak se projevovala v běžném životě obyvatel. „Zlatá šedesátá jsou po Beatlemánii, výstavě v Českém muzeu hudby, další výstavou, která klade důraz na často opomíjenou prezentaci dějin 20. století a každodenního života obyvatel v tehdejším Československu,“ vysvětluje Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Výstava ukazuje, že i když se v Československu v 60. letech uvolňovala společenská atmosféra, měl život obyvatel k dokonalosti daleko. Zaměřuje se na běžný sortiment spotřebního zboží, životní styl jednotlivých sociálních skupin a klade si otázku: Byla zlatá šedesátá opravdu zlatá? Ve výstavní kulise mikrosvěta jediného pražského plně sortimentního obchodního domu Bílá labuť najdou návštěvníci základní spotřební zboží: sifonové lahve, textil z umělých vláken, bílé porcelánové figurky, moderní spotřebiče a další artefakty. Porovnají ceny a platy před padesáti lety. Dobovou atmosféru dotvoří řada audiovizí, fotografie, statistiky i denní tisk. Děti se zabaví v dětském koutku po vzoru toho z Bílé labuti a podívají se na dnes už historické večerníčky.

Jak vidí 60. léta historici?

Šedesátá léta představují v druhé polovině 20. století významný fenomén. Uvolnění politické, společenské a kulturní atmosféry, které následovalo pozlatá šedesátá 6 represích 50. let, odstartoval úspěch na výstavě Expo 58. Nakonec však bylo utopeno pod pásy sovětských tanků. Současně se stupňovaly ekonomické problémy. Komunistická rétorika i pojetí moci se dostávaly do sporu s reálným vývojem v Československu, jenž vyústil v proces demokratizace známým pod názvem pražské jaro.

Životní úroveň v tomto desetiletí, spojeném s bigbítem, „zvonáčema“ a minisukněmi, stoupala, potraviny byly vzhledem k státním dotacím levné a přes pořadníky a nutná vyjádření závodního výboru o kvalitách a uvědomělosti pracovníka vzrostl v domácnostech několikanásobně počet ledniček, televizorů a praček. Ve srovnání se Západem ovšem životní úroveň obyvatel v Československu klesala. Mnohé nápady nebyl centrálně řízený průmysl schopen uchopit, takže zůstávaly jen v podobě prototypů a do každodenního života pronikaly ojediněle nebo se značným zpožděním.

Na co se můžete těšit?

V závěru roku 2010 a v roce 2011 připravuje Národní muzeum ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem řadu doprovodných programů: koncert, přednáškový cyklus, módní přehlídku, víkendové akce pro děti se Čtyřlístkem, sraz automobilových veteránů, sraz historických autobusů RTO a další.zlatá šedesátá 13

Výstavu doplňují webové stránky, na nichž se návštěvníci mohou dozvědět nejen o výstavě samotné a o všech souvisejících akcích, ale najdou zde i informace, které se do výstavy nevešly. Zapojit se mohou i do tvorby sbírky Oddělení novodobých českých dějin či zavzpomínat na šedesátá léta, a zúčastnit se tak oral history projektu Zlatá? šedesátá – vzpomínky.

Pro tuto výstavu a výstavu Beatlemánie! v Českém muzeu hudby bylo zavedeno společné zvýhodněné vstupné. Plné vstupné do expozice v Národním památníku na Vítkově a na Beatlemánii stojí 160 Kč. Ti, kteří budou mít zájem kromě obou výstav navštívit také střechu památníku s vyhlídkou, zaplatí 210 Kč.

www.zlatasedesata.com

(Foto & klipy: Jiří Wagner)

vedoucí oddělení vnějších vztahů, Národní muzeum



zpět na článek