Neviditelný pes

LITERATURA: Je tomu právě 130 let

5.5.2021

Před 130 roky se u švýcarského Meiringenu utkali profesor Moriarty a Sherlock Holmes

Už jste se někdy podívali k Reichenbašským vodopádům? Jestli to tam neznáte, budete okouzleni a zřejmě i příjemně překvapeni, že tam na skále udržují plaketu a o kus dál, v Meiringenu, dokonce Muzeum Sherlocka Holmese.

V Meiringenu ve Švýcarsku. Dost lidí o tom už dnes ponětí má, a vědí tedy, že dne 4. května 1891, což je právě 130 let, se na tamní skalní římse utkali Sherlock Holmes a zlodušský profesor matematiky Moriarty. Jeho jméno dnes už je přímo symbolem pro veškeré padouchy a podle původní verze z Watsonovy (anebo snad Conan Doylovy?) povídky Poslední případ (1893) srazilo zosobněné zlo největšího detektiva všech dob do jícnu vodopádu.

Ale dle varianty číslo dvě, o níž se svět dočetl teprve ve dvacátém století a v jiné povídce (Prázdný dům), bylo naopak zlo sraženo dolů dobrem, a to zdatným Sherlockem.

Sherlocka se sice hned vzápětí pokusil odpravit matematikův spolčenec, plukovník Sebastian Moran, ale Holmes unikl taky jemu a využil navíc situace k předstírání vlastní smrti. Zmizel jako detektivní poradce na léta z tohoto světa, cestoval s jinou identitou a užíval si anonymity. To nebylo ovšem tak zúplna fair vůči doktoru Watsonovi, jeho oddanému příteli, a když se Watsonovi po letech kamarád zničehonic zjevil pod maskou podomního knihkupce, doktora takřka sklátil infarkt, anebo určitě omdlel.

Ne, tak skvělého hrdinu jako Sherlock nemůžete jen tak zabít, i když jste Arthur Conan Doyle, to by vás jinak čtenáři umlátili. A tak byl Holmes oživen. Ale pokud je to postava skutečná, a je, vlastně nikdy nezemřel. V úterý 4. května 2021 nebylo tak či onak možné, než očekávat řadu výletníků, kteří při podobných příležitostech vždy slavně vzpomínají na památný souboj nad hučící propastí.

Vodopády, pravda, trochu ustoupily do údolí a občas je navíc reguluje elektrárna, tak fascinující legenda ale již sotva kdy může zemřít.

Socha Sherlocka Holmese v Meiringenu

Socha Sherlocka Holmese v Meiringenu, Muzeum Sherlocka Holmese u Reichenbašských vodopádů (z archivu Iva Fencla se svolením fotografovaného redaktora Viktora Steinbacha).jpg



zpět na článek