Neviditelný pes

VLÁDA: Sliby a realita

diskuse (21)

I když se ve sněmovně schválilo, že politici nesmí vlastnit media, tak říkal kamarád, že den na to viděl jednu lidoveckou poslankyni, jak si kupuje v trafice noviny. Kam to má prý hlásit?

Avšak již vážněji, v dolní komoře se bouřlivě projednávala a až se nakonec dnes (16. 6. 2023) „doprojednala“ (jak říkají sněmovní matadoři) novela zákona o střetu zájmů. Zákaz vlastnictví médií a přijímání dotací a investičních pobídek bude v zákoně o střetu zájmů zřejmě tvrdší. Poslanci mj. schválili zpřísnění ustanovení známých jako takzvaný Lex Babiš.

Zastánci zpřísnění zákona nám ho vykreslili v těch nejrůžovějších barvách. Pro ilustraci - například vrchní Pirát Jakub Michálek : …mít přísnější zákon proti střetu zájmů ušetří státní kase stovky milionů ročně. Další v PSP slibovali rovnou ušetřené miliardy.

Stovky milionů korun, to si nechám líbit, řekne si nejeden občan.

Trochu to připomíná, jak krásně se před přibližně deseti lety hovořilo o (tehdy nově přijímaném) zákonu registru smluv. To spodním deseti milionům politici slibovali, s náležitým protikorupčním nadšením, dokonce desítky ušetřených miliard.

Jedním z hlavních protagonistů byl například poslanec Jan Farský, ale i řada dalších. A tak se nezbývá v roce 2021 důrazně zeptat, kde ty zachráněné miliardy tedy jsou? Jak to, že máme tak velký státní dluh? Opravdu jsme díky registru smluv tolik ušetřili? Slovy legendární seniorky Jechové z filmu Kulový Blesk – a mohla bych je i vidět?

Nebo jiný příklad, kdysi nám pokrokoví politici slibovali ušetřené sta-miliony v souvislosti se zákazem hazardních automatů. Ve městě Brně, stejně jako ve většině jiných našich velkých měst jsou již roky zakázány herny a výherní hrací přístroje (lidově řečeno „automaty“).

V zásadě jistě správný krok. Nicméně analyticky uvažující občan se musí veřejně zeptat, o kolik tedy klesla mj. kriminalita, míra bezdomovectví a exekucí, která z existence heren údajně vyplývala?

Politici tehdy velmi hlasitě mluvili o tom, že zákaz ušetří veřejné správě stamiliony. A kolik skutečně následně propustilo městských strážníků, sociálních pracovníků anebo státních policistů, v důsledku snížené kriminality, která měla nastat v korelaci se zmíněným zákazem automatů a hazardu? Chcete slyšet pravdu – kupříkladu v Brně zmíněný zákaz platí již osm let, a k žádnému propouštění policistů, strážníků ani sociálních pracovníků nedošlo, ani bezdomovců neubylo. Spíše naopak. V jiných městech je to velmi podobné.

Opět se nutno dotázat, kde jsou ty ušetřené veřejné peníze?

Poučení na závěr – buďme ostražití. Nutno mít relativně důvodné podezření, že nás politici u projednávání zákona o střetu zájmů opět populisticky tahali za chobot. A pokud novela, podporovaná pětikoalicí projde i horní komorou , ptejme se za pár let, kolik České republice a nám občanům doopravdy ušetřila. Zapišme si ty pirátské STANmiliony pardon stamiliony, a chtějme je vidět.

A propos, ministře Stanjuro, proč se vlastně mají zvedat daně, když tolik náš státní Otesánek ušetří díky novele zákona o střetu zájmů?

zkráceně vyšlo 19. 6. 23 v MF Dnes

Autor je právník a VŠ pedagog

zpět na článek