Neviditelný pes

RUSKO: Nespolehlivý a nesolidní dodavatel plynu

25.10.2022

Ceny plynu nyní výrazně klesají a to je dobrá zpráva. Začátkem října se na denním trhu burzy PXE prodávala jedna MWh za cenu kolem 170 euro, která později klesla až na 60 euro a nyní se prodává za zhruba 70 euro. Černé scénáře se tak nenaplňují a Kreml tahá v plynové válce evidentně za kratší konec.

Nicméně stále se najdou lidé, kteří tvrdí, že nám Rusko nabízí levný plyn, je spolehlivým dodavatelem a proto bychom jej od něj měli kupovat. Není to však pravda. Důkazem toho je fakt, že naše největší energetická společnost ČEZ má platnou smlouvu na dodávky plynu s ruským Gazpromem, ale ten ji už několik měsíců neplní. Vzniklá škoda, která dosáhla stovek milionů až jednotek miliard korun, je podle zástupců společnosti evidována a fakturována a pokud ten ji ruská strana neuhradí, bude po ní vymáhána v arbitrážním řízení.

Tato smlouva o dodávkách ruského plynu kryje naši spotřebu sice jen v minimálním množství, ale jak můžeme důvěřovat obchodnímu partnerovi, který nám evidentně není schopen dodávat ani malý objem nasmlouvaného plynu, že nám jej v budoucnu bude posílat mnohonásobně víc. „Gazprom nyní neplní ani naši stávající smlouvu, a tak je mimo realitu uvažovat o jiných smlouvách,“ potvrdil tuto pravdu už dříve pro web Hlidacipes.org místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Zlatá slova, přece nebudu obchodovat s nesolidním a nespolehlivým partnerem, u něhož nemám jistotu, že dodrží smluvní podmínky.

Jsem proto rád, že vláda Petra Fialy jedná o dodávkách plynu se solidními dodavateli. Ve spolupráci s ČEZ získala podíl na novém plovoucím terminálu na zkapalněný zemní plyn LNG v nizozemském přístavu Eemshaven. Jeho kapacita činí tři miliardy kubíků, což se zhruba rovná třetinové české roční potřebě. Navíc tuzemská spotřeba plynu klesá. Česko také obnovilo jednání s Polskem o výstavbě plynovodu Stork II., který propojí obě země.

LNG plyn se v současné době dováží do Evropy po moři převážně z Kataru a USA. Jeho světových dodavatelů je však víc. Patří mezi ně například Austrálie, Alžírsko, Nigérie a Indonésie. V Evropě jsou významná naleziště zemního plynu v Norsku a na Ukrajině. Staví se také nové terminály na LNG, například v Polsku. Brzy pak přibudou i další hráči s tímto produktem, protože Rusko se jako nesolidní obchodní partner dostalo ze hry.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS



zpět na článek