Neviditelný pes

PROBLÉM: Kdo se v Česku dožije penze?

17.2.2023

Na veřejnost z vlády unikla znepokojivá informace, bořící sny o klidném stáří mnohých. Současní padesátníci mají jít podle nového návrhu zákona do starobního důchodu v 66 nikoliv pětašedesáti letech. Aktuální čtyřicátníci a čtyřicátnice budou mít nárok na důchod v 67 letech a lidé, kterým je nyní třicet čtyři let a méně, půjdou do penze dokonce nejdříve v „jágrovských“ 68 letech.

Volič je zmaten jako televizní major Pepa Korejs1 na policejním prezidiu.

Netvrdila snad ještě minulý týden předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová- Adamová něco zcela jiného? Nehovořila v televizi svým sebevědomým neomylným hlasem, že se penzijní reforma dotkne stávajících čtyřicátníků a hlavně mladších pojištěnců? Nementorovala opozici, že lidé starší 45 let se nemusí ničeho obávat, že je jen zase straší Andrej Babiš a Tomio Okamura? Snad lidem předsedkyně dolní parlamentní komory nelhala....

Posilující řady odpůrců dnešní pěti-koalice asi připomenou anekdotu českého legendárního komika Miloslav Šimek: Jak poznáte, že politik lže? Stačí vidět, že hýbe rty.

Ale možná šlo u zmíněné Pekarové-Adamové o metaforu, tak jako před pár dny vysvětloval Úřad vlády prohlášení Petra Fialy a conto, že jsme „ve válce“. Šlo prostě o metaforu, v žádném válečném stavu fakticky nejsme.

K vládním námitkám, že kritici nové normy si mají počkat až na její konečnou verzi nutno uvést, že je naopak dobře, že se voliči a voličky o věci zajímají již od jejich zrodu. Ergo kladívko, pokud by se tak nedělo, tak by jim zase vládní zastánci profesorským tónem připomenuli, že měli své negativní připomínky vznášet včas.

Na příslušníka zdejších spodních deseti milionů musí v tomto kontextu působit jako velmi ostře červená tkanina na býka aktuální zjištění investigativních novinářů, že na Jurečkovu ministerstvu práce a sociálních věcí dostal vysoký úředník odměnu neskutečných 726 tisíc korun. Skutečně, ne v soukromé firmě, ale na lidoveckém MPSV – ano na tom ústředním správním úřadu, které nás varuje, že máme šetřit a nepočítat s odchodem do důchodu v rozumné době.

I neutrální občan, nevolič ANO, ČSSD, Přísahy nebo SPD si zde pravděpodobně musí říct - oni se nám z té vlády snad smějí, nebo jako co? O novoročním zvyšování platů ústavních činitelů raději zde nemluvit.

Na závěr si dovolím upozornit na jiný aspekt penzijní reformy. Ženy se v Česku dožívají o šest let více než muži! Právo na život je základním ústavním právem, a pokud se jedno pohlaví dožívá dlouhodobě o tolik méně, tak je tu něco v nepořádku! A je to vlastně i protiústavní. Neměla by tato nerovnováha býti zohledněna v rámci chystané důchodové reformy?

Pokud jedna genderová skupina čerpá ze systému v průměru o šest let déle, což je při průměrném dvacetitisícovém důchodu o skoro milion a půl korun více než skupina druhá, pak je přece groteskní mluvit o rovnosti pohlaví.

Pravda navrhnout, aby se zvýšená hranice pro odchod do penze týkala pouze žen, by byla asi politická sebevražda. Nicméně z pohledu vyšší spravedlnosti by to jistě rovněž stálo za diskuzi.

(vyšlo v modifik. podobě v LN, dne 16.2.)

Autor je právník a publicista



zpět na článek