Neviditelný pes

GLOSA: Topol – netopol? To teď není důležité!

25.10.2008

Tváří tvář současné finanční a hospodářské situaci ve světě a prognózám na rok 2009 by tématem číslo jedna měla být v ČR skutečnost, že se Kalouskovu ministerstvu dostalo od poslanců přikývnutí k návrhu státního rozpočtu na příští rok. Stalo se tak přesto, že je zcela evidentní už dnes, že příjmy z předpokládaného růstu HDP 4.8% (!) jsou zcela nereálné, úplně na vodě, doslova "vycucané z prstu".

Všichni bankéři, všichni experti a analytici - ať mají politické tričko jakékoliv - tvrdí, že i růst o procento menší by byl malý zázrak, že nelze čekat ani 4,8%, ani 3,8% a dokonce hrozí, že ani 3%! Přesto Topolánkova vláda s ministrem "pokladu" Kalouskem dostala pro druhé čtení v parlamentu zelenou: čili zůstává 4,8% a dělit se bude "medvěd", který po lese ani neběhá, protože se ani - nenarodil....

Plánovat deficit 38 miliard? Naprostý nesmysl, který je snad zřejmý každému už nyní: všichni přece dobře vědí, že plánovaných příjmů dosaženo nebude, ani kdyby trakaře padaly... Přesto se Poslanecké sněmovna bude Kalouskovým návrhem státního rozpočtu v prosinci (!) zabývat, protože pokus opozice, aby se Ministerstvu financí dalo ještě 21 dnů na přepracování návrhu rozpočtu, neprošel! Vysvětlit a zdůvodnit se dá sice všechno (zejména u nás doma v Česku), ale zdravý rozum ošidit nelze. A když, tak na chvíli.

Něco takového – co se s rozpočtem vyvádí letos - nebylo ani v tom „památném“ roce 1997, kdy tehdejšími premiéru Klausovi padla vláda, kdy se rozpadla vládní koalice, rozštěpila ODS a nastoupila "úřednická vláda" a byly předčasné volby. Zdá se, že ani ty toho času nehrotí, protože křesla a prebendy jsou prioritou nejspíš „napříč politickým spektrem“. A pustit k vládě odborníky? Ani náhodou!

Jablonec nad Nisou



zpět na článek