Neviditelný pes

GLOSA: EET není daň

7.4.2020

Zrušit EET znamená podporovat nepoctivé

Všichni se snaží platit daně co nejmenší. Mnozí poctivě a najímají si k tomu daňové poradce, kteří hledají ve spleti složitých zákonů a vyhlášek cestičky, jak daň „optimalizovat“.

Jiní nepoctivě, prostě příjem zamlčí, nezapočítají. Velmi snadné tam, kde se platí hotově, a zvláště tam, kde jde o mnoho drobných částek – hospody, maloobchod...

Elektronická evidence tržeb (EET) je kontrolní mechanismus, který tomu brání. Povinnost vydat účtenku je spojena s jejím odesláním do centrální daňové evidence a takový příjem už nelze v daňovém přiznání pominout. EET není daň, která směruje činnost lidí nějakým směrem – jako třeba daň z cigaret, jejímž cílem je jejich spotřebu snižovat. EET není ani podpora typu dotace, které deformují tržní prostředí. Je to prostě technický kontrolní mechanismus.

EET není ani čistě český vynález, funguje i v jiných zemích v Evropě. Poctivým nevadí, protože těm daň nezmění. Vadí – nebojme se to tak nazvat - lumpům, kteří chtějí daně „optimalizovat“ nepoctivou cestou. Tím jednak okrádají stát – což jsme reálně my všichni ostatní, jednak neférově bojují s konkurencí. V podstatě si mohou o neodvedenou daň snížit cenu a tak konkurenci předběhnout.

Bohužel, politická opozice proti ANO se spojila s lumpy a neustále vyhlašuje, že EET zruší. Bohužel, asi jen negativní vztah k Babišovi vede ke stejnému přání i některé autory článků na Neviditelném psu.

Zrušení EET v situaci, kdy už obchodníci mají elektroniku (registrační poklady a internetové připojení) pro EET dávno koupenou a nastavenou, by bylo přínosem jen pro lumpy. Dokonce ani v krizové situaci, jako je nyní, při koronavirové epidemii, by rozhodně nebylo dobrou cestou pomáhat živnostníkům způsobem, který pomůže jen nepoctivým. Čím nepoctivějším, tím více. Ti poctiví by si žádné peníze navíc z daní po zrušení EET nenechali, ti nepoctiví naopak.

Zrušením EET bychom z poctivých dělali blázny, kteří stát na daních neokrádají a tak poškozují svůj podnik.



zpět na článek