Neviditelný pes

FEJETON: Anonymní prezident na nějaké pláži

23.10.2019

To je tak, když člověk poslouchá rádio a nezapíše, co slyší. Povídali tuhle v rádiu, a řekl bych, že právě na téhle stanici, protože jinou málokdy poslouchám, že jistý prezident chtěl dát příklad spoluobčanům a sbíral plastové odpadky na pláži. Plný pytel pak odevzdal do hotelu příslušného té pláži. To říkali v rádiu a kdybyste mnou o zem třískli, nevím, který prezident to byl. Řekl bych, že indický, ale jistý si nejsem. Co je jisté, je to, že indický premiér Narénda Módí se zavázal, že jeho země přestane do tří let používat jednorázový plast. Když už jsme u prezidentů, tak ten islandský, pan Guoni Johannesson, provozuje plogging. To je švédský vynález, je to kombinace joggingu, tedy kondičního běhu, a sbírání odpadků. No a vidíte, odpadky takto v běhu sbírá moje fenka Nora a ani ona, ani já netušíme, že spolu provozujeme plogging.

Ať už je kdokoli ten prezident, o kterém nevím, jak se jmenuje a které zemi prezidentuje, ať je třeba z Tramtárie, jeho počínání je sympatické a hodné následování. Zatímco o klimahysterii mám vážné pochyby, plastový mor je nepochybná a viditelná pohroma. U nás je to jenom svinstvo a naštěstí nejsme s pejskem Norou sami, kdo provozujeme plogging, aniž bychom věděli, že provozujeme ploggging. Zato v zemích třetího světa je to katastrofa. Devadesát procent plastového odpadu v mořích tam dopravuje deset veletoků, osm asijských a dva africké. Mimochodem, to znečištění vzduchu jde v podobném poměru taky na vrub Asii a Africe, ale mluvme dnes o plastech. Je to svinstvo a je třeba mu zatnout tipec. Přestat ho nadužívat, to by měl být první krok. Je třeba ho sbírat. To je ovšem ohromný technologický problém. Co s odpadem, který nasbíral anonymní prezident na anonymní pláži. Odevzdal ho v hotelu. Co s ním tam udělali, nejspíš ho hodili do vody. Nelze se na ně hněvat. Nemají ho kam dát.

Tady by měli do hry vstoupit vědci a technici, aby vymysleli řešení. Nejspíš by to byla nějaká tepelná likvidace s minimem spalin. Nějaké jistě budou. Bude třeba jít cestou menšího zla. Bude třeba uvažovat technicky a kalkulovat. Přistupovat k problému bez gest, věcně a systematicky.

Jenže ono se mnohem snadněji řve a protestuje a dělají se velkolepá gesta…

Tak dost. Končím, přestanu radit světu, co má dělat, aspoň pro dnešek. Vezmu Noru a půjdeme ven dělat plogging. Sebereme pár petflašek a on s nimi snad někdo něco udělá.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus

Neff.cz



zpět na článek