Neviditelný pes

EVROPA: Je vám zle? Bude ještě hůř!

28.12.2021

Bruselské elity definitivně prokázaly, že žijí v jiném světě. Definitivně tím ztratily zbytky kreditu k vedení soustátí se 440 miliony lidí. Jejich životní úroveň je jim totiž úplně ukradená.

Když nacistické Německo začalo ve válce prohrávat, Hitlera ani ve snu nenapadlo jednat o míru. Vyhlásil – on a jeho partaj – totální válku. Když bolševické vlády zjistily, že nedokážou lidem ve svých zemích zajistit dost jídla, vyhlásily – ony a jejich partaje – zostření třídního boje. Když na státy tvořící Evropskou unii udeřila energetická krize a z ní plynoucí drahota, vyhlásila Evropská komise návrh, aby do konce roku 2040 přestala celá EU topit plynem. Tohle není náhoda. To se stane všem režimům, které jsou, nebo spějí k tomu, být totalitní.

Jestliže ceny za energie letí vzhůru tak, jak to nikoho ještě v létě nenapadlo ani ve snu, co mají udělat odpovědní vládci? Postarat se o to, aby ceny spadly. Jestliže je jedním z podstatných důvodů raketového zdražování růst cen „emisních povolenek“, jež si vymyslela zelená církev bruselská (a všichni evropští lídři jí to odkývali), je nabíledni jejich cenu omezit. A jestli to nejde, obchodování s nimi zastavit. Je-li pravdou, že cena emisní povolenky nyní tvoří již pětinu ceny kilowatthodiny v Česku, byl by to opravdu podstatný krok ke snížení cen. To však v Bruselu nikomu na mysl nepřišlo. Naopak. Evropská komise zveřejnila návrh na to, aby se do roku 2040 přestalo v EU topit zemním plynem.

Jenže za zemní plyn nemá Evropa žádnou reálnou náhradu. A je těžké si byť jen představit, že by za 19 let takovou náhradu měla. Protože žádný stát, který používá ve větší míře uhlí, si neumí představit jeho rychlou a spolehlivou náhradu něčím jiným než plynem. Pokud tedy EU milostivě neodsouhlasí jádro. Což zatím vůbec není jisté.

Ale i kdyby se nakrásně do dvaceti let nějaká zaplatitelná a spolehlivá náhrada objevila a bylo by jí tolik, aby nahradila zemní plyn, problém mají Evropané teď. A budou jej mít i v příštím roce. Budou jej mít tak dlouho, dokud bude Evropskou unii ovládat zelená sekta reprezentovaná Franzem Timmermansem a všemi zelenými aktivisty a lobbisty.

Takže, jak vyřešit nynější raketový růst cen energií? Které dělají nezacelitelné díry do rodinných i firemních rozpočtů, takže v příštím roce budou torpédovat i příjmy státní? Jediná rychlá cesta je odstavit ze hry eurokomisaře a rezignovat na hledání společného řešení v Evropské radě. Ať každá vláda dělá pro svůj národ, co dovede! Když budeme čekat na to, až se v Bruselu upeče nějaké společné řešení, nemusíme se dočkat nikdy.

Protože bruselská struktura nikdy neuzná, že spousta řešení se lépe nachází na státní, tedy národní úrovni, než na úrovni EU. Jasným důkazem toho jsou první měsíce covidové pandemie. Státy neměly roušky a ze zoufalství zavíraly hranice, aby omezily pohyb lidí s virem. Ursula von der Leyenová však vysílala varování, že se Evropské komisi (de facto podřízené národním vládám) nelíbí zavírání hranic. A že EK požaduje, aby státy mezi sebou sdílely neexistující zásoby roušek.

Stejný princip jednání používá Evropská komise i nyní.

Převzato z webu iUhli.cz



zpět na článek