Neviditelný pes

EVROPA: Europoslanci ČSSD opět proti zájmům ČR!

14.6.2013

Tento týden opět zasedá Evropský parlament a hlasuje o docela důležitých věcech. Konečně si toho trochu začínají všímat česká média, která se sice trvale označují za "proevropská", ale o evropské agendě zpravidla mlčí. Dnes (ve středu 12.6. - pozn.red.) se při hlasování opět vyznamenali europoslanci z ČSSD. Stejně jako na minulé plenárce, i dnes se jim podařilo hlasovat proti zcela zjevným a nesporným českým zájmům. Připomínám, že minule hlasovali pro, aby se stanovil závazek, že v roce 2030 se bude získávat v celé EU 40-45 % energie z obnovitelných zdrojů, což by českým domácnostem dramaticky zvýšilo účty za elektřinu. Dnes se jim podařila podobná "bota" v hlasování o krácení zemědělských dotací.

Tak co nám to europoslanci z ČSSD vyvedli tentokrát? Dnes se hlasovalo o tom, zda se budou krátit dotace zemědělcům v roce 2013. Důvodem krácení je údajně nedostatek peněz. Komise navrhla, že se má šetřit, což zní celkem rozumně a pokud by se všem vzalo stejně, tak by v tom nebyl žádný problém. Komise ale navrhla, že se má celkově ušetřit skoro 5 % z kapitoly přímé platby a krátit se mají dotace pouze těm zemědělcům, kteří dostávají ročně dotace vyšší než 5000 eur. Ti, kteří dostávají méně, nemají být kráceni vůbec. Taková politika má samozřejmě různý dopad na členské státy, a to v závislosti na tom, jakou mají velikostní strukturu farem. U nás je průměrná velikost farmy největší z celé EU a logicky bychom na takto nastaveném krácení nejvíce prodělali. Naopak státy s malou výměrou farem se krácení prakticky úplně nebo velmi významně vyhnou, například Řecko nebo Itálie a další státy.

V této situaci navrhla naše poslanecká skupina EKR, aby byl limit 5000 eur úplně odstraněn a aby krácení dopadlo na všechny zemědělce stejně. Pro tento návrh se ale nenašlo dost hlasů a nebyl schválen. Limit tedy byl zachován a má být uplatněn, což bude znamenat, že by české zemědělství přišlo v roce 2013 řádově o 700-800 milionů Kč. V hlasování o tom, zda se toto krácení má uskutečnit (přestože není nesporné), hlasovala většina europoslanců ČSSD stejně jako většina Evropského parlamentu: pro nespravedlivé krácení. Konkrétně tak hlasovali europoslanci Mynář, Rouček, Falbr a Poc, což je většina poslaneckého klubu této strany v Evropském parlamentu.

I kvůli těmto europoslancům hrozí českému zemědělskému sektoru krácení letošních dotací o řádově 700-800 milionů Kč, a to v situaci, kdy je sektor vážně poškozen následky povodní. Hlasování europoslanců ČSSD je zcela nepochopitelné a doufejme, že si je lidé na venkově a zvláště v zemědělských podnicích budou pamatovat.

Doufejme, že se toto stanovisko Evropského parlamentu podaří ještě zmírnit nebo úplně zvrátit na jednání Rady ve formátu ministrů zemědělství. Každopádně by si ale česká veřejnost měla tuto "botu" v hlasování ČSSD dobře zapamatovat.

Autor je historik a politik, poslanec Evropského parlamentu za ODS

Převzato z Fajmon.blog.idnes.cz se souhlasem autora



zpět na článek