Neviditelný pes

ENERGIE: Jádro zachraňuje životy

14.10.2022

Rusko útočí na západní demokracie a je odhodláno srazit Spojené státy a jejich spojence na kolena. Je načase, aby naše reakce byla jaderná. Tedy, jako jaderná... energie.

Díky mnohým zdokonalením se jaderná energetika v poslední době stala daleko bezpečnější. A důležité je, že tento zdroj energie nemohou lídři jako je Putin využít pro své pozérské vydírání. Odborník na klimatické změny Michael Shellenberger v časopisu Forbes napsal:

„Jedna studie za druhou publikované ve špičkových vědeckých časopisech ukazují, že zdaleka nejbezpečnější pro výrobu spolehlivé elektřiny jsou jaderné elektrárny.... Dobrou zprávou je, že ve prospěch jaderných elektráren se vyjadřuje stále více odborníků na radiaci, klima a veřejné zdraví a považují je za klíčové pro záchranu životů.... V roce 2013... klimatologové Pushker Kharecha a James Hansen dospěli k závěru, že ‚jaderná energie zabránila v průměru 1,84 milionu úmrtí souvisejících se znečištěním ovzduší.‘“

Tyto statistiky jsme vzali na vědomí až nyní, když válka na Ukrajině bolestně odhalila, že západní Evropa je vydána na milost a nemilost ruskému plynovodu, na němž je závislá velká část evropské ekonomiky, od průmyslových továren přes bytové domy až po hospody. Až donedávna si Putin s přístupem Evropy k ruské energii pouze „pohrával“ – plynovod Nord Stream 1 byl jeden den odstaven kvůli „údržbě“ a druhý den kvůli „nouzovým opravám“. Nyní však již do Evropy neproudí ani zlomek předchozích dodávek, protože Putin ve snaze potrestat Západ za jeho podporu Ukrajiny fakticky vyřadil plynovod z provozu.

Francouzi nechtějí tuto zimu mrznout. Uvědomili si, že větrné a solární elektrárny nemohou ruský zemní plyn nahradit a rozhodli se znovu spustit své jaderné reaktory. Hledají čistý a spolehlivý zdroj energie, který proti nim Putin nebude moci využít ve své energetické válce proti Západu.

To neznamená, že jaderná energie nahradí fosilní paliva a jejich „zelené“ alternativy – solární a větrnou energii. Letecké motory budou možná někdy v budoucnosti fungovat na vodík, ale letadla budou ještě dlouhá léta záviset na fosilních palivech.

Potřeba vymyslet účinnou, bezpečnou a okamžitou energetickou politiku je víc než naléhavá. Evropa ponořená do chladné zimní tmy se zahálejícími továrnami a masovou nezaměstnaností by se mohla stát dokonalým semeništěm sociálních nepokojů. Putinovým strategickým snem je vidět Západ pokořený a Spojené státy neschopné svým spojencům pomoci. To, že Rusko odmítá do Evropy dodávat zemní plyn, vytváří globální nestabilitu, která prospěje pouze našim nepřátelům.

Zdá se, že Bílý dům je z toho všeho zmatený a neví, jak reagovat. V době, kdy se energie stala strategickou zbraní v rukách tyrana vedoucího krvavou agresivní válku, Bidenova administrativa zpočátku prosazovala energetickou politiku, která byla spíše ideologická než realizovatelná. Během své prezidentské kampaně se Biden aktivně snažil fosilní paliva co nejvíc démonizovat.

Nyní se Biden snaží najít strategickou odpověď na existenční energetickou hrozbu, avšak podle analytiků jen bezhlavě kličkuje. Staví se nerozhodně k fosilním palivům a mluví o zrušení jaderné energetiky, ale přitom vytvořil úvěrový program pro jaderné elektrárny, které přispívají k zajištění americké energetické nezávislosti.

Je načase, aby si Biden i naši spojenci přiznali, že Putin vytvořil moderní verzi Leninova často opakovaného výroku: „Kapitalisté nám sami prodají provaz, na kterém je my oběsíme.“ V tomto případě Putin upletl provaz v podobě závislosti Západu na ruském zemním plynu, který v posledním desetiletí poháněl demokracii a prosperitu v Evropě. Putin očekává, že když teď přívod zemního plynu do Evropy zastavil, tak se demokratické země, které jsou jeho nepřáteli, stanou nestabilními a možná i neovladatelnými.

Nastal čas, aby se Amerika a její spojenci rozhodli pro „jadernou odpověď.“

Je v našich silách postavit se Putinově energetické válce proti Západu a v této válce ho porazit. Otázkou nyní je, zda má Bílý dům strategickou vizi a politickou vůli využít neomezené zdroje, které máme již od doby, kdy Američané rozštěpili atom.

Lawrence Kadish je členem správní rady Gatestone Institute.

Překlad původního textu: The U.S. Needs a Safe, Sane Energy Policy
Překlad: Helena Kolínská, Libor Popovský

Převzato z Gatestone Institute se svolením redakce.



zpět na článek