Neviditelný pes

ENERGETIKA: Až ruský plyn nebude

25.12.2021

Začátkem roku 1938 Hitler vystupňoval propagandu. Německý národ je utlačován. Potřebuje životní prostor. K tomu mohutně řinčel zbraněmi. Evropské mocnosti vylekal natolik, že bez mrknutí přešly anšlus Rakouska a o pár měsíců podaly Hitlerovi mnichovskou dohodou na talíři k snědku Československo. Hitlerovy nároky byly vlastně pochopitelné (pokud jste chtěli chápat). Německo bylo Versailleskou smlouvou opravdu těžce poškozeno. Rakousko byl, koneckonců, chatrný stát a Československo se svou utlačovanou německou menšinou vlastně také. Takže se mocnosti pochopitelně smířily s fait accompli. Také proto, že zanedbaly zbrojení.

Rusko je připraveno k vojensko-technickým opatřením, pokud se NATO přiblíží k ruským hranicím, prohlásil v úterý prezident Vladimir Putin. Na nepřátelské kroky bude reagovat tvrdě, dodal. Pokud bude evidentně agresivní linie našich západních kolegů pokračovat, přijmeme adekvátní vojensko-technická opatření a budeme tvrdě reagovat na nepřátelské kroky. Též prohlásil, že do ruských mohutných manévrů u ukrajinských hranic Západu nic není. To vše s vědomím, že zabrání Krymu a východní Ukrajiny už je jaksi promlčené. Západ to spolkl a teď se má konečně zavázat, že sousedy Ruska nechá na pospas Putinově libovůli.

I u nás, nejen na Západě, se ozývají hlasy, že Rusko má právo vyhlásit jakýsi sanitární kordón. Je to nakonec velmoc pořádně vyzbrojená a velmoci je třeba respektovat. Komu to nic nepřipomíná, sedí si na mozku.

Aby se nikdo nesmál, Rusko tu přivře, tu zas povolí kohoutky na plynovém potrubí. Nemusí se nutně střílet: stačí, když bude zima.

Jak bude Evropa reagovat, si netroufám předvídat. Zatím žádnou statečnost neprojevovala. Když Putin zabral Krym, první reakce příslušné evropské komisařky byla „Hlavně mír…“. Připusťme však, že Západ Putinovo ultimátum odmítne a konflikt postupně vyvrcholí ukončením dodávek ruského plynu. Hezká modelová situace:

Bude se muset topit uhlím nebo elektřinou. Případně kůrovcovým dřívím. Německé plány na zavření atomových a uhelných elektráren budou zapuzeny a poplivány, elektromobil bude sprosté slovo a akcie ČEZ a jiných společností vyrábějících proud postaru vyletí vzhůru. Polsko bude oslavováno jako dobrý soused spolehlivě dodávající uhlí. Všechno zdraží, ovšem emise CO2 se kvůli konci plynové energetiky sníží (musejí to být v Bruselu hrozní troubové, když plyn prohlašují za bezemisní zdroj). Green Deal, tato mazaná ruská sabotáž, nebude. Za pár let, až se dostaví uhelné elektrárny, zas všechno zlevní, akorát Rusko bude plajte, poněvadž plyn už od něj nikdo v Evropě nekoupí. Není to zas tak špatný scénář.

Že tomu nevěříte? Inu, snad Putin couvne, když se mu ovšem Evropa postaví.



zpět na článek