Neviditelný pes

EKONOMIKA: Zapomeňte na politiku...

16.9.2021

... lithium je klíč k budoucnosti

Lithium zůstalo v českých rukou, teď už zbývá jenom jeho těžbou zajistit prosperitu celé země a zvlášť Ústeckého kraje. S tímto poselstvím objíždí svůj volební obvod na Ústecku premiér Andrej Babiš (ANO). Již podruhé tak prosadil těžbu jednoho z nejlehčích kovů do volební kampaně. Přirozeně si tím vysloužil ostrou kritiku, která zpochybňuje takřka všechno, co v souvislosti s lithiem tvrdí.

Před cizinci Babiš lithium nezachránil, maximálně nařídil státní firmě ČEZ, aby odkoupila polovinu akcií firmy vlastnící těžební práva.

Její australští spolumajitelé ovšem nadále zůstávají těmi, kdo budou rozhodovat o tom, jestli se hornina zpod Krušných hor vůbec bude využívat. O těžbě bude rozhodnuto nejdříve za dva roky, až bude jasné, že se vůbec vyplatí, a až se potvrdí poptávka výrobců baterií do elektromobilů.

Příslib, že továrna na baterie vznikne rovněž pod Krušnými horami do roku 2025, se sotva naplní, minimálně vzhledem k tomu, že najít finančně zajištěného, a tedy zahraničního partnera bude ještě nějakou chvíli trvat. Pan premiér mlátí prázdnou slámu, uzavírá opozice ze srozumitelných důvodů.

Ovšem právě proto, že je před volbami, se vyplatí očistit případ lithium od politických souvislostí. Už notoricky je známo, že zdejší vlády nejsou schopny spustit jakýkoli velký hospodářský projekt a spíše jen nostalgicky meditují o revitalizaci energetiky z jaderných nebo naopak obnovitelných zdrojů, případně o kanálu Dunaj-Odra-Labe.

Není také tajemstvím, že se ani Česko nevyhne přechodu na bezuhlíkovou ekonomiku. To znamená nejen přestat těžit uhlí, ale také transformovat hlavní hospodářské odvětví, tedy výrobu automobilů se spalovacími motory. Prosadit v této situaci velký projekt zaměřený na podporu technologií odpovídajících novému trendu na záchranu klimatu je užitečným, dalo by se říct nezbytným krokem.

Ještě by se dalo namítnout, že vstup státních úředníků do ekonomiky přináší příliš mnoho nekompetence a byrokracie a že to může projektu lithia ve skutečnosti uškodit. Také by bylo možné dodat, že právě politické tahanice způsobily, že se plán na využití lithia, jak vznikl už v roce 2017, o několik let zdržel.

O roli politiky a státu v oboru elektromobility je možné diskutovat, v zásadě jde ale už jenom o provozní otázky. Někdo už musel udělat zásadní krok směrem k nové ekonomice, zároveň bude zahájení těžby a provozu továrny na zpracování lithia znamenat záchranu pro Ústecký kraj, jehož ekonomická základna se zlikviduje zrušením uhelných dolů.

Dokonce v případě, že to s lithiem nevyjde, se čeští manažeři, experti i úředníci naučí v novém prostředí pohybovat a řešit klíčové otázky. Bylo by ovšem dobře, kdyby to s lithiem vyšlo.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek