Neviditelný pes

EKONOMIKA: Třeste se, třeste se

27.1.2010

aneb Vyrábějme benzin ze vzduchu!

Jak? Ze vzduchu zachytíme v alkalickém roztoku kysličník uhličitý, elektrolýzou vody vyrobíme vodík, zkonvertujeme na syntezní plyn a z něj již klasickými pochody vyvinutými za války v Německu získáme benzin.

Dnes stojí benzin na mezinárodním trhu asi 10 Kč za litr (bez daní), my ho vyrobíme odhadem za 110 Kč za litr a prodáme za 130 Kč. Že ho nikdo nekoupí? Ale ano, zajistíme to zákonem: ze zákona budou muset distributoři vykoupit každé množství tohoto benzinu, které vyrobíme. Jeho cenu potom (ze zákona) rozloží do ceny všeho benzinu u čerpadel. Brzy tak bude benzin u pumpy ne za 30 Kč za litr, ale za 60 nebo za 100.

Přijde vám to bláznivé? Pak se podívejte na dotace na elektřinu z fotovoltaických panelů. Tam už je to přesně tak. Jen to zatím nevnímáme. Ceny benzinu visí u každé benzinky dobře viditelné. Faktura za elektřinu nám chodí jednou za rok a její detaily moc nečteme. Až to začneme vnímat, bude pozdě. Stát zaručuje investorům do fotovoltaiky na desetiletí jisté a výhodné výkupní ceny. Proč by do toho nešli?

„19.1.2010: Obří sluneční elektrárna vznikne letos v oblasti průmyslové zóny v Ledči nad Sázavou. Prodej 4 ha pozemků na stavbu schválili místní zastupitelé.“

„9.1.2010: Společnost ČEZ staví u Ševětína na Českobudějovicku největší sluneční elektrárnu v České republice. Hotova má být za rok a její předpokládaný výkon 30 megawattů překonává výkon dosud největší tuzemské sluneční elektrárny takřka trojnásobně, napsaly dnešní Lidové noviny. Deník píše, že nová sluneční elektrárna pokryje svými solárními panely plochu takřka 60 hektarů.“

A to je jen pár zpráv z novin, nejsou to zdaleka všechny nové fotovoltaické elektrárny.

Výkupní cena elektřiny ze slunce je dotována 12 Kč na kilowatthodinu, tedy stojí asi 13 Kč/kWh. Výkupní cena elektřiny z Temelína je okolo 1 Kč/ kWh, spíše méně. Temelín vyrábí stále, dokonce v zimě s lepší - vyšší účinností (protože je venku zima). Sluneční elektrárny v zimě slunce téměř nevidí. V noci také nevyrábějí a když prší, také ne. Ale když slunce v létě pálí, vyrábějí, ať už elektřinu někdo potřebuje nebo ne. Nicméně – odbyt této elektřiny je zaručen. Zákonem.

Rozvodné závody musejí všechnu elektřinu ze Slunce vykoupit za neuvěřitelně vysoce dotovanou cenu. Státem a zákony zaručený zisk láká další a další podnikatele. Dotace nejdou ze státního rozpočtu, promítají se do ceny elektřiny. Je to na faktuře i poctivě rozepsáno.

Oslíčkem, který se bude otřásat a sypat peníze, jsou tedy spotřebitelé elektřiny. Hlavně ti, kdo jí topí nebo ohřívají vodu. Jejich relativně levná elektřina bude zatížena zelenou daní ve stejné hodnotě na kilowatthodinu jako každá jiná. Vzhledem k slevě topné elektřiny je to ale procentně výrazně více než u elektřiny na svícení. Namísto 20.000 Kč ročně zaplatí třeba 60.000 Kč. Nebo možná 120.000 Kč?

A hned potom se budou jako oslíčci otřásat všichni, kdo kupují cokoliv, do čeho se promítá cena elektřiny. Což je všechno, tedy všichni. Budou-li fotovoltaičtí investoři hodně podnikaví, brzy bude elektřina ne za 4 Kč/kWh, ale za 8. Vynásobte si současnou fakturu za elektřinu dvěma.

A nejhorší je, že stát se za výkupní cenu zaručil – tedy nemůže už couvnout, podnikatelé by žádali náhradu za zmařené investice. Jako třeba kdysi za Novu 10 miliard. Reálně to je státem řízené zadlužování v rovině, kterou Evropská unie do státního dluhu nepočítá – nicméně všichni ho v ceně elektřiny budeme dlouhá léta povinně splácet.

Plány na lesy vrtulí ... těm jsme se vesměs ubránili. A nyní na polích a loukách rostou jako houby po dešti pole fotovoltaických panelů. Aby je nikdo neukradl, jsou za plotem s hezkým ostnatým drátem. Každý ten panel je lupičem vašeho rodinného rozpočtu. Když ho uvidíte, třeste se strachy, kolik vás elektřina bude stát. Každý ten panel bude podvazovat i průmyslovou výrobu – cena elektřiny se promítá do všeho. Třeste se tedy i strachem o práci.

„Děkujeme“ zeleným všeho druhu, „děkujeme“ parlamentu Evropské unie a příslušným komisím, „děkujeme“ všem českým poslancům všech stran, kteří to schválili.

P.S. Výrazně se zdraží i elektřina do nyní podporovaného „zeleného“ programu tepelných čerpadel, a ta se stanou ztrátovou investicí. „Zelený“ kruh se uzavírá.



zpět na článek