Neviditelný pes

EET: Proč jde o špatný projekt

6.12.2016

Elektronická evidence tržeb (EET) je od počátku do konce zcela špatný projekt. Pokusím se v textu vysvětlit proč.

1. Morální aspekty

Celý projekt vychází z teze, kterou ministr Babiš sám zkarikoval svým již pověstným výrokem „všetci kradnú“. Princip vychází z teze, že každý živnostník je a priori podvodník, že záměrně a vědomě okrádá stát, nechce platit daně a podniká načerno, bez povolení nebo bez řádného zdanění. Stát zcela rezignoval na svoji kontrolní roli vyhledat a potrestat konkrétního podvodníka, dopředu označil všechny za podvodníky a přenesl povinnost dokazovat nevinu na podnikatele formou hlášení o každém uskutečněném pohybu na kase.

2. Ekonomické dopady

Makroekonomické dopady budou zanedbatelné, tak jako jsou zcela marginální v Chorvatsku. Není žádný důvod se domnívat, že ministr vybere do rozpočtu více prostředků, protože se přestane podvádět. Nikoliv. Možný větší výnos od některých podnikatelů bude kompenzován snížením výnosu od těch, kteří rezignují na tento typ podnikatelské šikany a svoje obchody a hospody zavřou. Výdaje státu dále zvýší jejich registrace na úřadech práce a vyplácení sociálních dávek lidem, kteří se do 1.12. 2016 byli schopni uživit svoji vlastní prací.

3. Lokální dopady

Uzavření některých restaurací a následně i obchodů a dalších malých provozů a živností se dotkne především těch nejmenších, jejichž obrat je ekonomicky nevýznamný. Takové prodejny a provozovny jsou především na venkově, kde je počet zákazníků limitován a obchod, hospoda či dílna nemá moc možností, jak navýšit svoje příjmy. Na venkově tedy zaniknou i ta poslední centra společenského, kulturního a sociálního života.

4. Sociální dopady

Sociální dopady se projeví především v místech, kde není příliš mnoho možností a variant jednotlivých aktivit. Různé spolky, různé party mají spojenou svoji činnost buď s restaurací, nebo s kulturním domem, kde se točí pivo a ohřívají párky s hořčicí. Ženy se na venkově scházejí v krámě a probírají poslední novinky nejen z vesnice. Po zániku obchodů a hospod bude na venkově velmi rychle upadat i společenský život, jednotlivé spolky se nebudou mít kde scházet a jejich činnost bude vadnout. Srovnání je možné s obdobím 70. a 80. let, kdy také rozhodnutím státu mizely obchody a hospody. Jediné řešení je koupit si sud piva a pípu a zřídit si na černo obecní hospodu v hasičárně. To ale asi není cíl EET.

5. Politické dopady

Soudě podle horečnaté aktivity ministra Babiše v posledním týdnu před spuštěním EET i on pochopil, že tato politika mu preference nepřidá. Najednou hledá různé důvody, koho vyjmout z EET a jak jednotlivým prodejcům ulevit. Panu Babišovi asi dost teče do bot a začíná mít pocit, že s tím jasným vítězstvím za rok to může být dost nahnuté. Nyní je jasné, co bude tématem parlamentních voleb. a rozhodně bude pro lídra ANO těžké obhajovat takový projekt, když všude budou vystupovat hospodští a prodavačky z trafiky, kteří to kvůli EET vzdali, a lidé uvidí před sebou ty zavřené obchody. Z EET se stává pověstný 30korunový poplatek, který zlomil vaz ministro Julínkovi.

A přinese projekt vůbec nějaké výhody? Ale jistě. Přesně v duchu hesla“ budu stát řídit jako firmu“. Výhodu získá ten, kdo se dostane ke všem těm EET účtenkám a bude je třídit a hodnotit. Tím získává dokonalý přehled o pohybu cen a preferencích nakupujících zboží. Proto z toho budou mít výhodu pouze a jenom potravinářské firmy patřící do holdingu.

Celý ten kolotoč okolo EET je proto, aby třeba v Kosteleckých uzeninách nebo ve Vodňanském kuřeti věděli, jak se hýbou ceny a co lidé právě v obchodech nakupují.

Vůbec nejde o hospodské a malé obchody. Vůbec nejde o pofidérní vyšší výběr daní. Jediný důvod celé akce je získání dokonalého marketingového přehledu na skutečném trhu s potravinami. Proto je potřeba donutit velké prodejce (supermarkety, hypermarkety), aby poskytli svoje data o prodejích, a aby tak firmy patřící pod Andreje Babiše získaly nezpochybnitelnou výhodu na trhu. Tomu, že data z vyhodnocovacího místa na ministerstvu financí nebudou soustavně téct k rukám ministra financí a majitele holdingu, věří jenom bloud.

Toto chce ministr Babiš. Jak se mu to vyplatí, se ukáže v příštích volbách.

Autor je komunální politik ODS



zpět na článek