Neviditelný pes

DŮCHODY: Generále, hoď důchody do spravedlivého stroje!

15.2.2023

Podle nově zvoleného prezidenta Petra Pavla jsou reformy penzí a daní pro Česko nezbytné, není možné je dál odkládat a je potřeba je lidem začít vysvětlovat. Jedním z mála základních relevantních parametrů, kterým možno v rámci smysluplné reformy kormidlovat vždy byl a je stanovený minimální věk odchodu do penze.

Cum grano salis - jakou kredibilitu u ostatních občanů bude mít politik (ano prezident je politik, ne voják i když jím celý předchozí život byl, ne monarcha i když sedí na Hradě ), který sám šel v padesáti sedmi letech do penze (resp. na výsluhu)?
A ostatním bude opravdu vysvětlovat, že v šedesáti pěti letech je na starobní důchod ještě moc brzy? Jak to bude lidem vůbec hlouběji objasňovat?

Jistě formálně může Petr Pavel tvrdit, že vojáci chodí ze zákona do starobního důchodu v 55-57 letech, že je to tak právně v pořádku. Nicméně každý člověk vnímá právě to své povolání jako náročné a nenahraditelné. Pracovat například celý život na stavbě, v montovně či v nemocnici je také pěkná fuška. Ruce na peřinu - po pětašedesátce je kolikrát sisyfovský úkol i dojít na větší nákup, natož pravidelně dojíždět někam do odpovědného zaměstnání. Jistě někdo namítne, no tak zedník nebo řidič autobusu si ke stáru půjde sednout na vrátnici, avšak dotčený může logicky odpovědět - proč si i generál ve společnosti, která jest založena na rovnosti, nejde najít jednodušší práci a má mít nárok na důchod již v 55-57 letech?

Ergo kladívko, jsme si snad podle ústavy všichni rovni, ne? Pán nebo kmán.

Satirik smoljakovsko-svěrákovského typu by možná dodal - nechtěli byste, podle stejného odměňujícího algoritmu, dát „Generálům“ např. čtyři nebo rovnou šest hlasů ve volbách do Poslanecké sněmovny místo jednoho, jako mají ti „kteří nebyli připraveni nasazovat život“?

Nadto kupříkladu v sousedním Německu ze zákona chodí generálové a důstojníci do důchodu v šedesáti pěti letech, nikoliv jako u nás skoro o deset let dříve. Snad i tohle zvolený prezident-generál spravedlivě zohlední, když by nám spodním deseti milionům civilům zamýšlel věk zvyšovat, pardon vysvětlovat, že se musí zvýšit.

Sečteno – volič nebo volička pana generála, volící „změnu“, „řád a klid“ a „primát morálky nad politikou“, si zde může logicky a v souladu s etickou infrastrukturou roku 2023 pomyslet - pakliže nově zvolený prezident sám šel do starobního důchodu / na výsluhu v 57 letech, tak spravedlivě doufejme, že stejné podmínky férově vyjedná i pro zbytek populace. A jeho nevolič si řekne – káže vodu a pije víno. To by se za Babiše nestalo.

(Publikováno ve zkrácenější podobě v deníku Právo – Borgis a.s., dne 11. 2. 2023 )

Autor je právník a VŠ pedagog



zpět na článek