Neviditelný pes

BIG Expert – zahraniční trhy

11.2.2023

Názory expertů na budoucí vývoj na vybraných zahraničních trzích sledovaný prostřednictvím indexů a porovnání s českým kapitálovým trhem (PX) v horizontu jednoho měsíce a půl roku, v týdnu od 6. 2. 2023.

Odhad expertů pro období 1 měsíc

gr_11

Názory experta:
Libor Stoklásek,
Algoimperial

Trhy v zeleném, vysoká volatilita však nepolevuje. Přispívají k tomu výsledky firem i makročísla

Evropské akciové trhy koncem týdne nabírají sílu a pohybují se opět v zelených číslech. Přispělo k tomu zpomalení růstu německých spotřebitelských cen, ale i záplava reportů čtvrtletních hospodářských výsledků.

Spotřebitelské ceny v Německu, harmonizované pro srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie, se podle předběžných čtvrtečních údajů v lednu meziročně zvýšily o méně než očekávaných 9,2 % a meziměsíčně o 0,5 %. Analytici očekávali, že v meziročním srovnání vzrostou o 10,0 % a oproti předchozímu měsíci se zvýší o 1,2 %. Investoři v Evropě i ve Spojených státech hledají známky toho, že inflace dosahuje svého vrcholu, aby centrální bankéři mohli začít sundávat nohu z plynu agresivního zvyšování úrokových sazeb. Evropská centrální banka v minulém týdnu zvýšila úrokové sazby o půl procentního bodu a na příští měsíc signalizovala stejně velký krok. Pokud základní inflační tlaky podstatně nepoleví, zachování současného tempa zvyšování sazeb až do května by mohlo zůstat oprávněné, uvedl ve středu Klaas Knot, tvůrce politiky ECB.

Zatímco hlavními tématy hlavních trhů zůstává inflace a trh práce, výsledková sezóna za čtvrtý kvartál roku 2022 je v plném proudu. Akcie Credit Suisse se propadly o 5,6 % poté, co skandálem zasažený švýcarský věřitel vykázal roční ztrátu 7,29 miliardy švýcarských franků, což je nejhorší výsledek od finanční krize v roce 2008 a druhá roční ztráta v řadě. Akcie společnosti ArcelorMittal posílily o 0,6 %, když druhý největší světový výrobce oceli vykázal ve čtvrtém čtvrtletí zisk ve výši 1,26 miliardy dolarů, což je méně než před rokem, kdy činil 5,05 miliardy dolarů. Společnost očekává, že dodávky oceli letos vzrostou přibližně o 5 %. Akcie společnosti AstraZeneca vzrostly o 3,9 % poté, co výrobce léků překonal očekávaný zisk za čtvrté čtvrtletí, a to navzdory nižším než očekávaným prodejům svých nejprodávanějších léků na onkologická onemocnění a vzácné krevní choroby a poklesu prodeje vakcíny COVID-19. Společnost Unilever připsala 0,3 % po zprávách, že skupina vyrábějící spotřební zboží vykázala ve čtvrtém čtvrtletí růst tržeb, který byl jen mírně pod odhady, protože vyšší ceny pomohly kompenzovat slabou poptávku zákazníků spojenou s inflací a zvýšené náklady.

Akcie společnosti Walt Disney ve čtvrtek před zahájením obchodování posílily o více než 6 % poté, co společnost oznámila snížení počtu pracovních míst a dosáhla lepších výsledků, než se očekávalo. Generální ředitel Bob Iger snižuje náklady a snaží se uspokojit své investory. Cílem společnosti je ušetřit 5,5 miliardy dolarů prostřednictvím konsolidace aktivit v oblasti původního obsahu, sportovních přenosů ESPN a zábavních parků. Iger uvedl, že požádá správní radu, aby do konce roku obnovila výplatu dividend. Společnost čelí tlaku aktivistického investora Trian Partners Nelsona Peltze, který v Disney drží podíl ve výši 1 miliardy dolarů a tlačí na snížení nákladů. Žádost společnosti Trian o místo v představenstvu byla minulý měsíc zamítnuta a firma svádí boj o místo na nadcházejícím výročním zasedání 3. dubna. Společnost Trian Fund Management zaslala po zveřejnění čtvrtletních výsledků akcionářům nový dopis, v němž je vyzývá, aby hlasovali pro Peltze, který by nahradil současného člena představenstva Michaela Fromana.

Akcie Credit Suisse Group ztratily více než 6 % v průběhu čtvrtka poté, co společnost oznámila, že za 4. čtvrtletí nedosáhla očekávaného zisku na akcii. Tržby dosáhly výše 3,06 miliardy CHF, čímž zaostaly za odhadem ve výši 3,36 miliardy CHF. Credit Suisse vykázala roční ztrátu 7,29 miliardy CHF, což je nejhorší ztráta od finanční krize v roce 2008 a druhá roční ztráta v řadě. Curyšský věřitel přičítá ztrátu náročné ekonomice, výraznému odlivu vkladů a čistých aktiv a strategickým opatřením.

Ceny ropy se ve čtvrtek ustálily poblíž dvoutýdenních maxim, přestože zásoby ropy v USA dosáhly nejvyšší úrovně za poslední měsíce. To vyvolalo obavy z oslabení poptávky v největší světové ekonomice. Zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 5 milionů barelů a dosáhly nejvyšší úrovně od června 2021, uvedl ve středu Úřad pro energetické informace. Oba kontrakty tento týden vzrostly o více než 3 % díky optimismu ohledně oživení poptávky v Číně a po přerušení dodávek způsobeném zemětřesením v Turecku a Sýrii.

Libor Stoklásek - AlgoImperial
Jan Němeček - BH Securities
Tomáš Pfeiler - CYRRUS
Marco Marinucci - Generali Investments CEE, investiční společnost
Jiří Zendulka - Kurzy.cz
Aleš Charvát - UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Tabulky obsahují souhrn odhadů expertů jednotlivých uvedených v seznamu. Sloupec „Aktuální hodnota“ jednotlivých ukazatelů uvádí hodnotu sledovaných indexů (páteční uzavírací hodnota), ze které při svých odhadech experti vycházeli. S touto hodnotou budou odhady expertů po uplynutí období jednoho či šesti měsíců porovnávány pro vyhodnocení úspěšnosti. „Medián“ je číslo, které leží uprostřed podle velikosti uspořádaného souboru odhadů a „Interval odhadů“ uvádí minimální a maximální odhad souboru. Sloupce „Růst/Pokles“ udávají počet expertů předpokládajících, že index v uvažovaném období vzhledem k aktuální hodnotě vzroste nebo poklesne.

Pozn.: Odhady mají formu nezávazných názorů s ohledem na předpokládaný vývoj v příštím jednom měsíci a půl roce. Skutečnost se však může velmi podstatně lišit od odhadu expertů. Experti ani Kurzy.cz nepřebírají žádnou zodpovědnost za tyto odlišnosti.



zpět na článek