Totiž dělávala jsem dijonské kuře - kostky kuřecího masa se na pánvi prohřály s máslem, hořčicí a medem, a když maso zbělelo, nechalo se to přes noc v lednici marinovat. Druhý den se to dodusilo a dochutilo máslem a solí.
Jenže dnes mi to přišlo jako spousta crcání. Takže jsem sáhla po - trochu - jednodušší variantě.
Tak jedem.
Nejdřív posbíráme suroviny: menší porce kuřete, třeba stehna, i s kůží - maso přes kůži nakrojíme, dost hluboko. Pak hořčice (dijonská, ale může být i obyčejná), med a česnek, ten nakrájíme na plátky. Kousek másla nebo ghí, na později.
Horčici smícháme s medem (zhruba 2 : 1, na množství masa na fotkách jsem použila v tomto poměru polévkové lžíce), maso důkladně popapláme a prohodíme plátky česneku, několik jich nacpeme i do řezů v mase. Česnek máme rádi, takže jsem spotřebovala pět velkých stroužků. Celou dobu odháníme kocoura a nesolíme.
Jelikož jsem si vzpomněla na recept včas, mohla jsem talíř s marinujícím se masem nechat přes noc v lednici.
Druhý den jsem přendala maso do varné mísy, pokladla kousky másla a pekla - musí se přikryté, protože med by se brzy připálil. Navíc jsem vyměkla a podlila trochou vody - ale ukázalo se, že to bylo zbytečné, omáčky by bylo dost i tak.
Pekla jsem asi na 180 °C zhruba 45 minut a dalších 15 minut dopékala odkryté.
A pozor: solila jsem nemnoho až na těch posledních 15 minut pečení, omáčku jsem opatrně promíchala a polila s ní maso.
Udělala se krásná kůrčička a náramně to vonělo. Mohlo by to být s rýží, anebo taky s vařenými brambory. U nás totiž byly brambory nachystané k uzenému kolenu, ale pokusná osoba se uvolila ochutnat kuře. Výrazné stížnosti ke mně nedolehly, tak to asi bylo dobré.
Jdu na to. A přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.
(Takže zpětná vazba od „pokusné osoby“: příště ještě více medu a méně česneku. Zřejmě, my někteří, nemáme česnek zas tak rádi :-))
Foto: autorka