10.12.2018 | Svátek má Julie


MLSOTNÍK: Kuře pečené s hořčicí

12.10.2018

Totiž dělávala jsem dijonské kuře - kostky kuřecího masa se na pánvi prohřály s máslem, hořčicí a medem, a když maso zbělelo, nechalo se to přes noc v lednici marinovat. Druhý den se to dodusilo a dochutilo máslem a solí.

Jenže dnes mi to přišlo jako spousta crcání. Takže jsem sáhla po - trochu - jednodušší variantě.

Tak jedem.

Nejdřív posbíráme suroviny: menší porce kuřete, třeba stehna, i s kůží - maso přes kůži nakrojíme, dost hluboko. Pak hořčice (dijonská, ale může být i obyčejná), med a česnek, ten nakrájíme na plátky. Kousek másla nebo ghí, na později.

Suroviny. Kocour není surovina.

Suroviny. Kocour není surovina.

Horčici smícháme s medem (zhruba 2 : 1, na množství masa na fotkách jsem použila v tomto poměru polévkové lžíce), maso důkladně popapláme a prohodíme plátky česneku, několik jich nacpeme i do řezů v mase. Česnek máme rádi, takže jsem spotřebovala pět velkých stroužků. Celou dobu odháníme kocoura a nesolíme.

Kuře v marinádě (hořčice, med, česnek)

Kuře v marinádě (hořčice, med, česnek)

Jelikož jsem si vzpomněla na recept včas, mohla jsem talíř s marinujícím se masem nechat přes noc v lednici.

Druhý den jsem přendala maso do varné mísy, pokladla kousky másla a pekla - musí se přikryté, protože med by se brzy připálil. Navíc jsem vyměkla a podlila trochou vody - ale ukázalo se, že to bylo zbytečné, omáčky by bylo dost i tak.

Pekla jsem asi na 180 °C zhruba 45 minut a dalších 15 minut dopékala odkryté.

Upečené kuře.

Upečené kuře.

A pozor: solila jsem nemnoho až na těch posledních 15 minut pečení, omáčku jsem opatrně promíchala a polila s ní maso.

Udělala se krásná kůrčička a náramně to vonělo. Mohlo by to být s rýží, anebo taky s vařenými brambory. U nás totiž byly brambory nachystané k uzenému kolenu, ale pokusná osoba se uvolila ochutnat kuře. Výrazné stížnosti ke mně nedolehly, tak to asi bylo dobré.

Dijonské kuře.

Jdu na to. A přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

(Takže zpětná vazba od „pokusné osoby“: příště ještě více medu a méně česneku. Zřejmě, my někteří, nemáme česnek zas tak rádi :-))

Foto: autorka

Lika Neviditelný pes


Diskuse


M. Crossette
19:06
12.10.2018

Z. Lika
19:29
12.10.2018

Z. Yga
18:44
12.10.2018

T. Zana
19:22
12.10.2018

Z. Lika
19:30
12.10.2018

E. Šusová
13:46
12.10.2018

Z. Lika
16:51
12.10.2018

Z. Yga
13:23
12.10.2018

T. Zana
18:15
12.10.2018

M. Beda
12:50
12.10.2018

Z. Matylda
11:06
12.10.2018

Š. Matyášová
11:21
12.10.2018

Z. Lika
11:43
12.10.2018

Š. Matyášová
11:49
12.10.2018

Z. Matylda
12:50
12.10.2018

Z. Lika
10:37
12.10.2018

T. Zana
8:44
12.10.2018

Z. Lika
9:00
12.10.2018

Š. Matyášová
11:23
12.10.2018

Z. Yga
8:29
12.10.2018

Z. Lika
8:55
12.10.2018

Z. Yga
9:10
12.10.2018

Z. Jenny
9:29
12.10.2018

Z. Iva
13:18
12.10.2018

Z. Jenny
15:53
12.10.2018

Z. Vave
8:32
13.10.2018

Z. Matylda
7:36
12.10.2018

Z. Lika
8:56
12.10.2018

Š. Matyášová
6:30
12.10.2018

Z. Lika
8:57
12.10.2018

Z. Yga
9:12
12.10.2018

Z. Lika
9:23
12.10.2018

Z. Jenny
9:31
12.10.2018

Z. Xerxová
6:16
12.10.2018

Z. Lika
8:58
12.10.2018

Z. Yga
9:43
12.10.2018

Z. Lika
10:51
12.10.2018

Z. Yga
12:32
12.10.2018

Z. Jenny
15:55
12.10.2018

T. Zana
10:51
12.10.2018

Š. Matyášová
11:25
12.10.2018

Z. Lika
16:51
12.10.2018

počet příspěvků: 42, poslední 13.10.2018 08:32









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !