Potřebujeme:
Připravíme si velký hrnec, ke kterému vlastníme pokličku, ideální je papiňák.
Kompotované ovoce vyprostíme z plechu (nebo ze skla, máte-li vlastní kompoty). Prázdné plechovky nám poslouží jako odpadkové koše na slupky z čerstvého ovoce.
Všechny nálevy směle slijeme do hrnce. Do nálevu vymačkáme šťávu z půlky malého citrónu.
Kompotované ovoce nakrájíme na kousky přibližně velikosti mandarinkových dílků – z toho vyplývá, že mandarinky krájet nemusíme.
Čerstvé ovoce oloupeme a zbavíme jádřinců a stopek, z pomerančů pečlivě odstraníme zbytky bílé části slupky. Pomeranče rozebereme na dílky. Z grapefruitu uděláme filátka, je to velmi snadné. Hořkou blanku ostrým nožem nařízneme v místě, kde se dílky stýkají, nožem ji podebereme a odklopíme. Nožem nebo prsty pak snadno z dílku vyjmeme čisté filátko. Grapefruit vlastně ani nemusíme loupat, stačí rozdělit na poloviny a filetovat ve slupce. Očištěné ovoce opět nakrájíme na přiměřené kousky, grapefruitová filátka natrháme. Kiwi podélně rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme bílý střed a krájíme tenké plátky. Úloha kiwi v salátu je především estetická, v tomto případě je vitamín C až na druhém místě.
Všechno pokrájené ovoce průběžně házíme do nálevu v hrnci, vždy promícháme. Jablka a hrušky nikdy nenecháme čekat na prkénku, zhnědly by – šup s nimi rychle do nálevu, citrónová šťáva se postará, aby zůstaly pěkně bílé.
Zatímco loupeme a krájíme, delegujeme na některého pomocníka spaření a oloupání mandlí. Ideální je pomocník s azbestovými prsty, protože potřebujeme mandle pokud možno ještě horké. Tento azbestový anděl sedí na opačné straně hrnce se sladkým nálevem a mandle ze slupek vystřeluje přímo do hrnce. Mandle pak přijmou trochu sladkosti nálevu. Lze toho docílit i tak, že salát necháme dva dny odležet, ale to není zcela obvyklá situace.
Přidáme naložené rozinky a doplníme vodu tak, aby ovoce bylo akorát potopené. Promícháme a ochutnáme nálev. Měl by mít svěží sladkokyselou chuť, spíš sladkou. Můžeme přikápnout citrón nebo přidat vodu, ale obvykle to není třeba.
Nakonec okořeníme – a to je velmi důležité. Asi dvě lžíce rumu pro vůni, v celkovém objemu je obsah alkoholu naprosto zanedbatelný. Muškátový oříšek – poprášíme rovnoměrně povrch salátu. A pepř – máme-li bílý, tak asi stejně jako muškátového oříšku. Černého pepře použijeme o polovinu méně. Ale pepř (pokud na něj nemáte alergii) nevynechejte, dodá salátu ten správný chuťový rozměr.
Hrnec uzavřeme poklicí a necháme salát alespoň šest hodin rozležet v chladu – proto je ideální papiňák, který zavřeme a vyšoupneme na balkon. Vzhledem k poměrně vysokému obsahu cukru můžeme ovocný salát na balkóně skladovat i v teplotách pod nulou.
Novoroční ovocný salát je příjemné osvěžení po všech těch chlebíčcích, čipsech a splácaném alkoholu na konci roku. Ale je fajn i pro ty disciplinované, protože je prostě dobrý :-)
Ilustrační foto, zdroj commons.wikimedia.org