25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Novoroční ovocný salát

2.1.2015

Potřebujeme:

  • 1 velká plechovka kompotovaných broskví
  • 1 menší plechovka meruněk
  • 2 plechovky mandarinek
  • 2 plechovky jahod
  • 1 zralý ananas (v obchodě mu jdou snadno vytrhnout listy z prostředku růžice, doma mu dáme ještě pár dnů)
  • 2 velká nakyslá jablka
  • 2 hrušky
  • 3 zralá kiwi
  • 2 pomeranče, lepší jsou ty s tlustou kůrou, mají jemnější blánu mezi dílky
  • 1 růžový grapefruit
  • 100 g čerstvě spařených oloupaných mandlí vcelku
  • 100 g rozinek, naložených v rumu

  • 2 lžíce rumu
  • mletý bílý pepř
  • muškátový oříšek
  • citrón

Připravíme si velký hrnec, ke kterému vlastníme pokličku, ideální je papiňák.

Kompotované ovoce vyprostíme z plechu (nebo ze skla, máte-li vlastní kompoty). Prázdné plechovky nám poslouží jako odpadkové koše na slupky z čerstvého ovoce.

Všechny nálevy směle slijeme do hrnce. Do nálevu vymačkáme šťávu z půlky malého citrónu.

Kompotované ovoce nakrájíme na kousky přibližně velikosti mandarinkových dílků – z toho vyplývá, že mandarinky krájet nemusíme.

Čerstvé ovoce oloupeme a zbavíme jádřinců a stopek, z pomerančů pečlivě odstraníme zbytky bílé části slupky. Pomeranče rozebereme na dílky. Z grapefruitu uděláme filátka, je to velmi snadné. Hořkou blanku ostrým nožem nařízneme v místě, kde se dílky stýkají, nožem ji podebereme a odklopíme. Nožem nebo prsty pak snadno z dílku vyjmeme čisté filátko. Grapefruit vlastně ani nemusíme loupat, stačí rozdělit na poloviny a filetovat ve slupce. Očištěné ovoce opět nakrájíme na přiměřené kousky, grapefruitová filátka natrháme. Kiwi podélně rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme bílý střed a krájíme tenké plátky. Úloha kiwi v salátu je především estetická, v tomto případě je vitamín C až na druhém místě.

Všechno pokrájené ovoce průběžně házíme do nálevu v hrnci, vždy promícháme. Jablka a hrušky nikdy nenecháme čekat na prkénku, zhnědly by – šup s nimi rychle do nálevu, citrónová šťáva se postará, aby zůstaly pěkně bílé.

Zatímco loupeme a krájíme, delegujeme na některého pomocníka spaření a oloupání mandlí. Ideální je pomocník s azbestovými prsty, protože potřebujeme mandle pokud možno ještě horké. Tento azbestový anděl sedí na opačné straně hrnce se sladkým nálevem a mandle ze slupek vystřeluje přímo do hrnce. Mandle pak přijmou trochu sladkosti nálevu. Lze toho docílit i tak, že salát necháme dva dny odležet, ale to není zcela obvyklá situace.

Přidáme naložené rozinky a doplníme vodu tak, aby ovoce bylo akorát potopené. Promícháme a ochutnáme nálev. Měl by mít svěží sladkokyselou chuť, spíš sladkou. Můžeme přikápnout citrón nebo přidat vodu, ale obvykle to není třeba.

Nakonec okořeníme – a to je velmi důležité. Asi dvě lžíce rumu pro vůni, v celkovém objemu je obsah alkoholu naprosto zanedbatelný. Muškátový oříšek – poprášíme rovnoměrně povrch salátu. A pepř – máme-li bílý, tak asi stejně jako muškátového oříšku. Černého pepře použijeme o polovinu méně. Ale pepř (pokud na něj nemáte alergii) nevynechejte, dodá salátu ten správný chuťový rozměr.

Hrnec uzavřeme poklicí a necháme salát alespoň šest hodin rozležet v chladu – proto je ideální papiňák, který zavřeme a vyšoupneme na balkon. Vzhledem k poměrně vysokému obsahu cukru můžeme ovocný salát na balkóně skladovat i v teplotách pod nulou.

Novoroční ovocný salát je příjemné osvěžení po všech těch chlebíčcích, čipsech a splácaném alkoholu na konci roku. Ale je fajn i pro ty disciplinované, protože je prostě dobrý :-)

Ilustrační foto, zdroj commons.wikimedia.org

RenataE Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !