Léto je snad nejlepší čas na saláty, já je dělám k lehkému obědu za letních weekendů nebo jako přílohy k barbeque, tak tady je několik receptů.
Coleslaw
Syrové zelí a cibuli si v robotu na jemno nakrouháme, mrkve oškrabat a nakrouhat v robotu na nudličky, zamíchat jednu kysanou smetanu a dvě velké lžíce majonézy dohromady s nakrouhanou zeleninou, ochutíme trochou hořčice, solí a pepřem. Musí se nechat uležet v ledničce přes noc.
Salát z cizrny
Cibulku a chilli nakrájíme na jemno, cherry rajčátka rozpůlíme, chorizo nebo klobásu nakrájet na kolečka a opéct trochu na pánvi na olivovém oleji. Halloumi sýr nakrájet na kostky a pokapané olejem dát na 15 minut do trouby. Všechno smícháme s cizrnou, uležet se nemusí, můžeme jíst okamžitě.
Salát ze zelených fazolek
Fazolky prudce uvaříme – 6 minut od bodu varu, mezitím si připravíme ostatní ingredience. Fazolky scedíme a všechno smícháme dohromady. Jíme hned, ale salát je dobrý, i když fazolky vychladnou.
Těstovinový salát
Těstoviny uvaříme a scedíme, piniové oříšky osmažíme pár minut na pánvi na olivovém oleji, přidáme špenátové listy na dalších pár minut, smícháme s těstovinami, ochutíme troškou citrónové šťávy a čerstvě namletým pepřem. Může se jíst teplý i studený, případně udělat den předem a dát do ledničky.
Kuskusový salát
Cuketku a lilek nakrájíme na kousíčky, osolíme, podusíme s rajčaty, a až je všechno měkké, tak odstavíme z ohně. Smícháme kuskus se zeleninou, feta sýr nakrájíme na kousky a přidáme do salátu. Můžeme přidat i na jemno nakrájenou chilli papričku. Je dobrý teplý i studený.
Salát z rýže s majonézou
Rýži uvaříme, scedíme a počkáme, až vychladne. Jarní cibulky nakrájíme nakoso na ½ cm prouzky, cherry rajčátka na půlky. Smícháme rýži a nakrájenou zeleninu s přiměřeným množstvím majonézy – já dávám tak jednu lžíci na 120 g váhy suché rýže. Dáme do servírovací mísy; vajíčka rozpůlíme a vmáčkneme do rýže.
Snadný bramborový salát
Postupujeme jako u klasického bramborového salátu, pokud možno necháme uležet v ledničce přes noc. Výroba je podstatně méně náročná na čas a ingredience, a salát je přesto velice populární.
Bramborový salát s olivami
Brambory uvaříme, případně oloupeme a nakrájíme do mísy. Pórky nakrájíme na tenká kolečka a podusíme na másle; šunku nakrájíme na nudličky a všechno přidáme do mísy i s olivami. Ochutíme citronem a olivovým olejem, solí a pepřem, můžeme jíst hned, ale uležený přes noc je lepší. Pokud ho dělám jako přílohu k masu, když máme v létě bbq, tak vynechám tu šunku.
Skvělý bramborový salát s ančovičkami
Brambory uvaříme, pokud chceme, tak oloupeme, nakrájíme (tady se dají v jakoukoli roční dobu koupit miniaturní nové brambůrky s tenoučkou slupkou, tak to Angličané ani já normálně neloupeme). Ančovičky a kopr taky nakrájíme, všechny ingredience smícháme, ochutíme olejem, octem, hořčicí.
Dobrou chuť!