Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Svátkové zbytky přebytky

3.1.2020

Jak jste se vypořádali se svátkovým jídlem? Zůstaly vám nějaké zbytky?

Pamatuji se, že jako malá jsem měla nesmírně ráda domácí chlebíčky - ale až druhý den, byly trochu okoralé, ale tím víc mi chutnaly a rozhodně nikdy nezbyly:-) Salátu i kapra bývalo přiměřeně a toho se držím dodnes, takže obojí do dvou dnů sníme.

A co cukroví? Cukroví, přiznám se, kupuji. Protože kdybych ho pekla, byly by ho hromady, a co potom s ním? Vánoční cukroví patří k Vánocům a vzpomínám si, jaké rozpaky a pocit nepatřičnosti ve mně vzbudilo, když jsem u kohosi na návštěvě dostala z mrazáku vylovené cukroví - o Velikonocích. Což o to, bylo dobré, ale nějak mi to nepasovalo.

Zalovila jsem na internetu, co se dá dělat se svátkovými zbytky - radši budu říkat přebytky. A bylo to docela zajímavé: například přebytečné nasmažené porce kapra se dají obrat od kostí, zpracovat s vajíčkem a případně sýrem, opatřit trojobalem a osmažit jako karbanátky. Sice nevím, proč kapra takhle smažit dvakrát, ale jako chuťová změna to může přijít vhod.

Pracny

Pokud jde o cukroví, to u nás nezbylo, ale někde ho může být ještě docela dost. A zaujal mě tento tip: přebytky podrtit, smíchat s práškem do pečiva a trochou mléka na hustotu bábovkového těsta, a upéct jako bábovku. No prosím! Anebo podrcené cukroví smíchat s trochou rozpuštěného másla, napěchovat na dno pečicí formy, zalít několika tučnými oslazenými tvarohy s rozšlehaným vejcem, a nechat péct tak 50 minut při 170 °C. A voila! Tvarohový dort je na světě, který přijde vhod svou nakyslostí, asi už méně svou vydatností.

Ale to nepochybně vyběháte se psy!

A okouzlil mě poslední tip: ten je tedy pro ty, kdo zdobí stromek čokoládovými figurkami a ty zbyly. Na Silvestra, anebo i kdykoli jindy, přijdou vhod jako vtipná sklenička: necháte je vychladit v lednici, před podáváním jim ufiknete hlavičku a naplníte vaječným koňakem (nebo whiskou, ginem a tak všelijak podobně).

Kupodivu nikde jsem nenašla, co se zbývajícím bramborovým salátem. Tipuji, že ten nepřebývá nikdy :-) Nebo... ano?

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Lika Neviditelný pes


zpět na článek