19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Janssonovo pokušení

Aneb zapečené brambory po švédsku

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 29.5.2020 8:35

V době, kdy jsem recept zkoušela, švédské ančovičky ve zdejší Ikea neměli, tak jsem ráda, že už jsou.

Při vaření jsem se ohledně matjesů řídila doporučením kamarádky, která chuť výsledného jídla zná. Díky za přínosný komentář od Aidy.

E. Zvolánková 29.5.2020 8:17

Ahoj všichni, teda jak miluju jinak brambory zapečené se vším možným, tak vím zcela jistě, že Janssonovo pokušení bych teda radši ani neokusila. Sice jsem vesměs všežravec, ale tato kombinace by byla asi moje smrt :-))) Třeba by mi to i mohlo chutnat, ale skončila bych pak na marodce :-)))

Z. Yga 29.5.2020 7:55

Jsem na tom jako Zana - pokud by byla možnost, určitě bych si dala, ale sama nemám tu odvahu... Nebo možná vyzkoušet v malém rendlíčku.

Jinak myslím, že matjesy nejsou kyselé rybičky, aspoň takové ty růžové jsou spíš slané a mastné - já to teda nejím (ze "syrového" masa pozřu pouze tatarák), ale Jeník je oblibuje.

Z. Lika 29.5.2020 7:59

V malém to vyzkoušet určitě jde. A zdá se, že nejsem sama, komu matjesy nepřijdou kyselé - jejich chuť není nijak ostrá.

Recept jsem vyzkoušela díky doporučení oné kamarádky - je výborná kuchařka a je hodně mlsná. A taky jsem si říkala - aspoň bude recept pro Zvíř, když tak to vyhodím... a měla jsem se co držet, abych to nezdlábla na posezení.

Z. Lika 29.5.2020 7:53

Matjesy mi kyselé nepřipadají, ale uznávám, že někomu jinému třeba ano. Ve výsledku jsem si kyselosti nevšimla, bylo to překvapivě jemné a dobré. Frantovi to velice vonělo a zvědavě se vyptával, co to je, a odmítl, až když jsem "přiznala" ty matjesy... :D

T. Zana 29.5.2020 7:37

Uf... Kdybych měla příležitost, tak ráda ochutnám, ale "zkazit" tím brambory a zjistit, že to nedokážu sníst, na to nemám kuráž.

Kyselé ryby můžu, asi mi vadí, že budou teplé.

Jsem srab ;-)

Z. Lika 29.5.2020 7:56

Ty kousky matjesů se při pečení úplně ztratí, při kousání jsem si jich vůbec nevšimla.

Až budeš ve Švédsku, ochutnej Janssons frestelse :-)

Š. Matyášová 29.5.2020 9:31

nic tím nezkazíš..jen se musí koupit matýsci naložené jen v oleji..ne v kyselém nebo slaném láku....a necháš je okapat a osušíš je... smetanu bych sice dala 30% max, ale jinak to bude moc dobré.....až pojedu do makra,vezmu ty řezy v oleji a vyrobím....

Z. Lika 29.5.2020 10:53

Ten lák je potřeba, přidá se do šlehačky, ochutí se to vynikajícím způsobem.

Š. Matyášová 1.6.2020 7:58

tak to pro mne ne, to je moc mastné...ta vysokoprocentně tuková šleha na to stačí....

Z. Xerxová 29.5.2020 6:09

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o)

nene - kyselé rybičky v jakékoli podobě nemusím. Takže s nimi ani brambory "kazit" nebudu :o)

Z. Xerxová 29.5.2020 7:20

tak jsme stihli oběhnout malý lesní okruh kolem lomu a koho nepotkáme?? Divočáka... Tak tam jsme ho ještě neviděli.

Z. Lika 29.5.2020 8:01

Tak hlavně že to nebyla bachyně s mladými, to by mohlo být hodně dramatické.