Sobota 17. května 2025, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

ROZHLEDNÍK: Challenge „žáby“ – když něco nevíš, tak se zeptej!

RenataE
diskuse (37)

Kongresová knihovna foto: Neviditelný pes

Pod mým článkem v diskusi nadhodila YGA: „Co se stane se zbytkem té žáby, když sníme jen žabí stehýnka?“

Otázka mě zaujala a umanula jsem si, že najdu odpověď. Nejdřív jsem pátrala na internetu, kde jsem se dozvěděla, kolik tisíc tun žab se sní ve Francii a kolik v Asii (mnohonásobně více). Jestli a jak se využije i zbytek žáby, to jsem se nedozvěděla. V některých pramenech byla letmá zmínka o tom, že se v Asii tělíčka používají na vývar.

Napsala jsem dotazy na různé adresy, přišla mi jediná odpověď z ČZU, kde pan docent přiznal, že neví, ale myslí si, že se zbytky zpracují na hnojivo. No, to jsem si od začátku myslela taky.

Rozšířila jsem okruh dotazovaných a moje kamarádka – knihovnice – mi poradila, ať využiju službu „Ptejte se knihovny“. Tak jsem se zeptala Národní knihovny. Národka na mém dotazu pracovala skoro dva týdny (obvykle to zvládá do dvou dnů) a poslala mi tuhle odpověď:

Národní knihovna ČR

Dobrý den,

ačkoli jsou v našich končinách žabí stehýnka vnímána jako kulinářská kuriozita, v mnoha zemích jde o poměrně běžnou pochutinu. Kromě „žabí“ velmoci Francie si na nich pochutnávají také v Číně, ve Vietnamu, Indonésii, Thajsku, ale i v části Itálie, Portugalska nebo Španělska a velkým trhem je také Severní a Jižní Amerika. Právě velká poptávka v kombinaci s vysokou citlivostí obojživelníků k jakémukoliv znečištění přírody, způsobila, že jsou dnes některé druhy žab ve smrtelném ohrožení. Obojživelníci jsou nejvíce ohroženou skupinou zvířat. Asi třetina všech druhů obojživelníků je nyní označena jako ohrožená oproti 23 % savců a 12 % ptáků.

Originální název tohoto francouzského národního jídla zní Cuisses de Grenouille. Spotřeba žab je ve Francii neuvěřitelných 3000 až 4000 tun, což je asi 80 milionů těchto obojživelníků ročně!

I z tohoto důvodu se lov žab stal trnem v oku mnoha „zvířecím aktivistům“. Od roku 2008 existuje veřejná charita „Save the frogs“ působící ve více než 57 státech světa. Jejím posláním je dosáhnout právní ochrany pro ohrožené druhy žab. Pomáhají i přímo v terénu.

Přestože jsou ve Francii už od roku 1980 žáby chráněným druhem, problém se pouze přesunul do jiné části planety. Největším současným exportérem žab je Indonésie. Ta vyváží více než 5000 tun žab ročně, odhaduje se ale, že konzumuje dvakrát až sedmkrát více žab, než kolik jich vysílá do zahraničí. Hromadný úbytek žab se i zde stal palčivým problémem. Převážná většina žab, která končí na talíři, se sklízí z volné přírody, a protože jde o přirozené nepřátele např. komárů, bez jejich pomoci se stal boj s tímto obtížným hmyzem velmi komplikovaný a také nákladný. Z tohoto důvodu místní vlády usilují o obnovu žabí populace.

Zpracování žab, na které je vaše otázka mířena, je etickým problémem. Z drtivé většiny je totiž zájem skutečně jen o žabí stehýnka. Jsou svalnatá a nabízejí nejvíce masa. Zbytek těla je kostnatý a šlachovitý. Ani chuťově se stehýnkům nevyrovná. Využívá se tedy jen 20 % z celkové hmotnosti žáby. Běžná velikost jedné porce je přitom 10 nožiček = 5 žab. Dočetli jsme se i o případech zpracování, kdy byly žábám nožičky odřezávány zaživa a umíraly v agónii. Zbytek těla pak byl vyhazován do odpadu. Běžná praxe je nejprve ostrým řezem oddělit hlavu od trupu.

V asijských zemích se zbytek masa používá ještě do žabích polévek, v západním světě je ale zájem především o zmíněná stehýnka. Zbytek žabích těl zůstává bez využití.

Jde tedy opravdu o drahou pochutinu. Kvůli drobné porci s trochou omáčky tak denně zemřou tisíce vzácných obojživelníků.

Použité internetové zdroje: https://www.savethefrogs.com/

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/aug/07/frogs-legs-extinction

https://magazin.travelportal.cz/2016/04/28/zabi-stehynka-pokrm-francouzi/

https://en.wikipedia.org/wiki/Frog_legs

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/677593.stm

Odpověď mě příliš neuspokojila, protože z použitých zdrojů vůbec nevyplývá, co se se zbytkem těch žab stane, nota bene jsem přes polovinu zdrojů již dříve našla sama.

Kamarádka knihovnice mi poradila, abych se ještě zeptala americké Kongresové knihovny, která poskytuje podobnou službu. Pověřila jsem tedy Hřívnatce, který dostatečně vládne angličtinou, aby vytvořil dotaz pro Kongresovou knihovnu.

Asi po třech týdnech dostal Hřívnatec odpověď:

Kongresová knihovna

Dear Mr. Eremias.

Thank you for contacting the Library of Congress with your inquiry regarding frog legs. We apologize for the delay in responding but appreciate your patience as we work to answer all questions.

Since you are not local, I searched online to find resources that might provide answers regarding the process of preparing frog legs for consumption. I hope you find these articles helpful in your research.

Brahic, Catherine. Appetite for frogs’ legs harming wild populations. New Scientist. January 19, 2009. Accessed online April 10, 2018: https://www.newscientist.com/article/dn16446-appetite-for-frogs-legs-harming-wild-populations/

French urged: boycott frogs’ legs. BBC News. March 14, 2000. Accessed online April 10, 2018: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/677593.stm

Henley, Jon. Why we shouldn’t eat frogs’ legs. The Guardian. August 6, 2009. Accessed online April 10, 2018: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/aug/07/frogs-legs-extinction

Out on a limb: demand for legs driving frogs to extinction. Animal Welfare Institute (AWI) Quarterly Summer 2011. Accessed online April 10, 2018: https://awionline.org/awi-quarterly/2011-summer/out-limb-demand-legs-driving-frogs-extinction

Rhodes, Jesse. The ecological effects of eating frog legs. Smithsonian magazine. August 11, 2011. Accessed online April 10, 208: https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-ecological-effects-of-eating-frog-legs-47987108/

Science Reference Specialist
Science, Technology and Business Division
Library of Congress
Washington, DC 20540-4751

Ve zkratce řečeno jsem se dozvěděla to samé, co už jsem věděla, ale odpověď na otázku jsem nedostala. Stále tedy doufám, že se zbylé části žab využijí jako hnojivo nebo při výrobě krmiv.

Napadá vás, kde bych se ještě měla zeptat?

RenataE

P.S. Pro odlehčení neveselého tématu – Národní knihovna vyhlašuje i Dotaz roku. Vloni zvítězila paní Spejblová (odkaz zde: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/pani-spejblova

Ivo Fencl
17. 5. 2025

Krásnými časy se míní roky 1880-1912.

Jan Kovanic
17. 5. 2025

Novotný má teď svou vlastní huť v Novém Boru.

Lika
17. 5. 2025

Zmrzlý kalendář

Gustav Sitař
17. 5. 2025

Nemálo Američanů vnímá situaci v USA jako souboj.

Aston Ondřej Neff
14. 5. 2025

Chystaná smlouva s Korejci mohla být nepopiratelný úspěch

Aston Ondřej Neff
15. 5. 2025

O co jde vládní sestavě v předvolební kampani?

Aston Ondřej Neff
16. 5. 2025

V tomto světě je možné všechno.

Úpadek německého hospodářství je zjevný každému.

Benjamin Kuras
14. 5. 2025

Amerika ji za to peskuje, Evropa jí za peskování nadává.

VJ Václav Janouš, lupr Lucie Procházková, svm Matěj Svěrák
16. 5. 2025

V nemocnici v Táboře na jihu Čech v pátek hospitalizovali pacienta, u kterého se večer objevily...

Lidovky.cz
9. 5. 2025

Čeští hokejisté obhajují na mistrovství světa zlaté medaile. Přímo z dějiště šampionátu v dánském...

Lidovky.cz, ČTK
16. 5. 2025

Novým velitelem ruských pozemních sil se stal generálplukovník Andrej Mordvičev, který se stal za...

Lidovky.cz, ČTK
16. 5. 2025

Vůdcům arabských států podle amerického prezidenta Donalda Trumpa „chyběla láska“, kterou jim...

dyn Josef Dyntr
16. 5. 2025

Sedm let bude muset splácet marketingový expert Jakub Horák svůj dluh vůči miliardářovi Karlu...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz