25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Bábovky

26.3.2021

Časem jsem zjistila, že pro někoho je velmi vítaná forma úplatku? poděkování? něco domácího pečeného.

V pátek jsem pekla dvě takové úlitby:

Bábovka malá, ze 4 vajec

Bábovka velká, z 8 vajec

Pro jistotu předem upozorňuji, že tyto bábovky nejsou dieta.

Posílám pět receptů na různé bábovky, které mám osobně vyzkoušené.

1) Máslová

  • 15 dkg másla
  • 15 dkg cukru moučkového
  • 4 vejce
  • 30 dkg mouky polohrubé
  • 5 – 6 lžic mléka
  • ½ prášku do pečiva
  • citronový nebo vanilkový cukr
  • trochu soli do bílků

2) Tvarohová

  • 10 dkg másla
  • 1/2 kg tučného tvarohu, ne z vaničky
  • 15 dkg cukru krupice
  •  4 vejce citronový cukr
  •  20 dkg dětské krupičky
  •   1 prášek do pečiva
  •   asi 4 lžíce mléka
  • trochu soli 

3) Další varianta tvarohové bábovky (menší)

  • 25 dkg másla nebo Hery
  • 25 dkg tučného tvarohu
  • 5 vajec (v tomto receptu se šlehají celá)
  • 10 dkg cukru krupice
  • 25 dkg mouky polohrubé
  • 1/2 prášku do pečiva

4) Olejová

  • ½ hrnku oleje
  • necelý hrnek cukru
  • necelý hrnek mléka
  • 4 vejce (šlehat celá vejce)
  • 2 a ½ hrnku mouky polohrubé
  • ½ prášku do pečiva

5) Ořechová

  • 1/4 l smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 10 – 15 dkg cukru moučkový
  • 25 dkg mouky polohrubé
  • 1 prášek do pečiva
  • 10 dkg mletých ořechů

Většina je zpracovávána klasicky, tzn. utřít a vyšlehat suroviny, pak přidávat mouku s práškem do pečiva a mléko a na konec zamíchat pevně ušlehané bílky.

Do všech bábovek je možno přidat trochu rumu + spařené a v rumu naložené rozinky.

Pak nalít do vymazané a vysypané formy. U formy z jakéhokoliv materiálu (i když se píše, že je povrch nepřilnavý) se u bábovky vyplatí ji dobře vymazat a vysypat moukou, jemnou strouhankou nebo možno i strouhaným kokosem. Snadné vyklopení je pak zaručené.

Péci zvolna 40 – 50 min. asi na 170 – 180° C.

Množství ve výše uvedených receptech je určeno do této skleněné formy :

Skleněná forma: výška 10 cm, průměr nahoře 20 cm, průměr spodku 10 cm

Mám ji ráda, dobře se pak vymývá

A dvojnásobné množství přijde do této teflonové formy:

Pro množství surovin 2x nebo 2 a půlkrát větší, průměr 27 cm, výška 8 cm

Dnem vzhůru

Necukruji je hned po upečení, aby nezvlhly a křehké přestály transport.

Dobrou chuť!

Foto: Nelina.

Nelina Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !