18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Děláte doma ovocná vína?

Já ano! Do výroby šípkového a bezinkového vína jsem se pustila někdy začátkem osmdesátých let...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 7.8.2015 20:51

zkusim znovu

a raději nebudu psát re: pro komentáře.

Pokud jde o smažené kosmatice, fakt v nich občas byl nějaký ten brouček, ale šlo je vytřepat. Kosmatice jsem připravovala tak, že jsem do řidšího těstíčka (mouka, mléko, vejce a trochu prdopeče) namočila kosmatici (s delší stopkou) a pak na pánvičce rozplacatila. Zatímco se smažila, odstříhla jsem stopku, obrátila a opekla druhou stranu. Je třeba jíst horké.

Víno z kosmatic jsem nikdy nedělala ale jednou jsem (na doporučení) zkoušela "kosmaticový šampus", který kvasí jen krátkou dobu (už jsem zapomněla čas). Ale nemohu říci, že mě uchvátil natolik, abych opakovala. V Něm. jsem jednou zkoušela (zase na vychvalované doporučení) vino z pampelišek. Také nic moc, udělala jsem tenkrát jen 10 litrů a myslím, že jsme ani nedopili. Přišlo mi, že to byla jen zkvašená cukrová voda, moc pampeliškové chuti tam nebylo, jen od nich vino chytlo žlutavou barvu (však v květěch žádná šťáva není). Ale kombinace bezinky-ostružiny je moc dobrá (ve vínu i v marmaladě).

Georgi - všechno NEJ k narozeninám, ať se ti ještě hodně let čiperně hopsá s klokany !!!!

Z. Hanča 7.8.2015 20:25

Šípkové víno

dělala moje tchýně, bylo hodně sladké a těžké, mně to nevadilo, já tíhnu spíš ke sladším vínům, ale rozhodně se toho nedalo vypít moc.  A jestli se nepletu, barvou bylo trochu dorůžova.

Kosmatice ale neznám vůbec a docela by mě zajímalo, jak chutnají. I když, teď si vzpomínám, že se o nich kdysi u nás mluvilo v tom smyslu, že je potřeba se povznést nad přítomností nějakého toho zapomenutého broučka v květech.   :))

Maričko, dík za další z tvých skvělých receptů!

M. Crossette 7.8.2015 18:50

nehrajůůůů

Nechce mě to sem pustit. Prošel jen první komentář pod Hanku, ten pod Likou ne. Dala jsem tomu čas, ale nic, tak jsem ho napsala znovu, zase nic. V obou případech jsem si to zapomněla zkopírovat a po třetí už se mi to psát nechce. Nevím, kde ja vada, tak počkám a zkusím později, třeba zítra dodatečně. Jinak moc děkuji za komentáře.

H. Williamson 7.8.2015 17:34

Maricko, skutecne obdivuju

tvou vytrvalost. A manzela, ze s tebou na ty bezinky chodi.

My jsme doma delali bezinkovy sirup, a taky smazene kosmatice. Ta chut je nezapomenutelna.

M. Crossette 7.8.2015 18:14

Re: Maricko, skutecne obdivuju

Díky Hanko. Však výsledek slouží ke zdraví nám oběma. Ale je fakt, že on v tomto směru vždy ochotně pomáhal. Za pobytu ve Frankfurtu, jsme pro šípky jezdili podzemkou (a pak kus pesky) a vozili jsme je zpět v batozích - každý jeden na zádech. Teď si na sklizeň "růžového houští" vystačím sama:))

Z. Lika 7.8.2015 14:45

Maričko, a co kočky říkají na

bublání kvasných trubiček? Nemají chuť jim namlátit?

Z. Lika 8.8.2015 7:32

Re: Maričko, a co kočky říkají na

Marička mi emailem poslala odkaz na starší článek z Dumky, jakou měla Dixie s kvašením zábavu :-)

http://dumka99.sweb.cz/0412dum.htm

J. Jovo 7.8.2015 13:44

POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Dnes má narozeniny Jiří_George. Přejeme všechno nej, nej a posíláme kytičku.

http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_25_2015#Jiri_George_nar_2015.jpg

Z. Lika 7.8.2015 14:07

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Georgi, tak všechno nejlepší - hlavně zdraví!

Z. Lída 7.8.2015 16:27

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Milý Georgi, posílám ti do Klokánie přání všeho nejlepšího a hlavně zdravíčko ať slouží! Mnoga ljeta!

Z. Yga 7.8.2015 17:12

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Milý Jiří - hodně zdraví a životního optimismu. Krásný narozeninový den ti přeji.

Z. Dalmi 7.8.2015 21:47

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Krásné narozeniny!

Z. Jenny 7.8.2015 12:45

Maričko,

díky za ta vína, dnes to přišlo vhod, úplně se těším na večer, jak si dám vychlazené bílé. Mně zase nedělá dobře v poslední době červené, i když.... :)))

A už vím jak dobře využít Becherovku, taky ji můžu.

Nevím zda jsem to už jednou nepsala ale moje tchýňka, dej jí panbu věčnou slávu, dělávala bezinkový likér ze starorežné a bobule. Jednou tchán jak ty bobule stříhal a obíral,byla mi dána důvěra a vyslali mne pro prostějovskou a protože si tchyňka ráda přihla, byla jsem ještě několikrát a furt nebylo hotovo, nakonec realizátorka padla za vlast a likér se dodělával až další den za přísného dohledu abstinentů.

A. Bytová 7.8.2015 11:24

Maričko,

víno lze i z bezinkových kosmatic. Ale je prudce nebezpečné. :))

Z. Jenny 7.8.2015 12:47

Re: Maričko,

Brutální Abyto, ale co je dneska bezpečné?! :-)))

A. Bytová 7.8.2015 19:04

Re: Maričko,

Tak, tak, Jenny, kdyby bylo všechno nebezpečné jen tak jako bezinkové víno ...

Z. Dalmi 7.8.2015 10:29

Víno mám ráda,

ale nikdy jsem ho nedělala. Tak jsem si to aspoň přečetla. A jako cokoliv od Maričky mě to nesmírně bavilo.

Strejda dělával rybízové víno, ale nechutnalo mi. Myslím, že to neuměl :-)

Z. Jitur 7.8.2015 10:22

Vínéčko, šípkové...

... příjemné povídání o vínku. Na jeho výrobu se necítím, ale možná bych zkusila marmeládu, tyto "okrasné" šípkové růže jsou dost často vysazovány v okolí na pražských sídlištích. U nás v Modřanech byly dříve nejspíš zahrádky, takže kolkolem je spousta stromo-keřů mirabelek, žlutých, do červena až švestkově fialových - tak letos tak od druhého červencového týdne trhám, buď zavářím marmelády, nebo povidla - zkusila jsem povidla ze žlutých, naivně jsem si říkala, že budou světlá, nebo alespoň světlejší, ale zřejmě způsobem zpracování - dlouhým vařením, jsou stejně tmavá, jako švestková... no a chystám se mirabelky přidat i do takového domácího chutney - ráda přidávám k masům... jemné a ostré s chalapeňoskami...

Z. Verenka 7.8.2015 10:21

šišmarjá

Marička,Ty teda vieš prekvapiť!!!Dala by som si dve decky hneď teraz!!!.V ýborný mlsotnik to dnes bude,tašim sa na recepty a inspiráciu.

My sme doma v mojom detstve pálili palenku z ovocia,kompotov i terkelicu/t o je  z kostrniek po zbere hrozna.Vinohrad mali u oboch babičiek,takže asi som človek s nábehom na alkoholizmus.Raz/možno ešte dnes/ vám napíšem,ako to tajné pálenie vyzeralo-radi na to spomíname./nechytili nás!!/

Teraz na dovče som objavila bezvadný alkoholický nápoj-vola sa Aperol spritz.Chutí mi prevelice.Nájdite si na nete recept.V týchto vražedných horúčavách sa celý deň teším,že si ho večer dám.

Z. Lika 7.8.2015 10:08

Dnes by bylo nejlepší

zalézt si k vínu do sklepa a poslouchat jeho tiché bublání.

Maričko, máš krásné fotky. Ty růže jsou oproti šípkovým opravdu ve všem víc - fialovější, větší... U nás se z šípků dělal akorát čaj, v demižónech byl tradičně rybíz.

Jsem ráda, že Ti u vás šípek dobře roste a můžeš vinařit :-)

Z. Jenny 7.8.2015 12:37

Re: Dnes by bylo nejlepší

Brala bych i hlasité vychlazené bubli bubli,takové šampíčko s vymrzlou jahůdkou, co ? :-))

Z. Lika 7.8.2015 12:44

Re: Dnes by bylo nejlepší

Teda Jenny, máš to dobře vymyšlené. Akorát by to k tomu chtělo nějaký ten sklep anebo aspoň jeskyni, jinak bublinky a horký den, to je pak hodně rychlé :-)))

M. Sedláková 7.8.2015 8:26

Moje babička také dělávala šípkové vína a smažila kosmatice

Milá Maričko, vaše povídání mě přivedlo zase na okamžik do mého dětství. Moje babička také dělávala šípkové víno. Občas jsem dostala trošinku ochutnat na jazyk.

Kosmatice také smažila.

Míša z Plzně

K. Dee 7.8.2015 6:32

Dobré ráno

manžel taky propadl vášni výroby vína a piva. Jenže v třípokojovém bytě je to někdy trošku natěsno. Ale šípkové víno bude, letos poprvé, tak jsem zvědavá. Jinak, Maričko, oceňuji nejen tvé skvělé články které si vždycky ráda přečtu, ale taky se mi líbí, jak v nich nenápadně zmíníš svého manžela, který s tebou tvoje zážitky prožívá a pomáhá je vytvářet.Nevím, kolik chlapů by šlo a s hráběmi pomáhalo manželce shrabovat bezinky se stromu :-) Hezký den

Z. Xerxová 7.8.2015 5:40

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Ovocná vína neděláme. Vína pijeme často, kupujeme pravidelně tuzemská - hlavně moravská. Ale i žernoseky se dají pít  :o)

M. Crossette 7.8.2015 2:02

Ještě k becherovkám

Lahve becherovky jsme si vozili z Čech a několikrát jsme se stavěli přímo u zdroje - v KV, kde měli prodejnu. Tam jsme kupovali dárkové balení - láhev a dva porcelánové kalíšky (jistě je znáte). Zvykli jsme si becherovku pít opravdu jen za nich. Nahromadilo se nám jich několik, ale jak šla léta, u několika se ulomila ouška, jiné se rozbily (jeden má na svědomí naše bývalá Dixie - jak stál vypitý kalíšek na lince, mávnutím pacičky ho sešoupla přímo na dlaždice). Asi před 12 roky jsme už měli jen dva kalíšky, oba bez oušek. Poprosila jsem pražskou kamarádku, zda by mi mohla 4 koupit, že si je při příští návštěvě odvezu. Kamarádka odepsala, že to ráda udělá, ale jak se ukázalo, v žádném obchodě je nemohla sehnat, jakoby se přestaly vyrábět. Tak zavolala přímo do KV s dotazem, zda by jí je mohli poslat na dobírku a vylíčila, jaké dlouholeté odběratele v Americe mají. A milá paní od becherovky kamarádce řekla, že nám kalíšky pošle jako dárek přímo sem. A opravdu přišel balíček s 6 novými kalíšky (3 červené, 3 modré) a milým dopisem s "poděkováním za věrnost k značce". Kalíšky máme zatím stále neporušené, ale před packami současných koček si je už hlídáme.

Z. Jitur 7.8.2015 10:26

Re: Ještě k becherovkám

Někdy dokáže mile a nečekaně překvapit i docela cizí člověk, co? To je moc fajn!

Z. Jenny 7.8.2015 10:33

Re: Ještě k becherovkám

Jj, taky mám z takových počinů radost. :-)