Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Kobršle? Co to je?
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
T. Zana 27.11.2020 17:47To mi připomíná, že jsem kdysi narazila na recept, kde se kus vepřového vcelku zalil mlékem a přidalo se nějaké šílené množství česneku. Tehdy jsem to ze zvědavosti zkusila a bylo to překvapivě dobré. Ale od té doby už jsem to nezkoušela a zapomněla jsem, kolik má toho česneku být (fakt hodně, něco jako třeba dvacet stroužků)... možná bych to mohla někdy risknout . |
E. Zvolánková 27.11.2020 8:33Kobršle....no to je boží Holt jsem asi moc mladá, ale tenhle název ke mně nikdy nepronikl Ale pro ty, kteří si tohle jídlo můžou dopřát, určitě ideální. Mám ráda jídla, jejichž příprava není náročná a dají se strčit do jednoho "hrnce" U nás se dělají zase "frbr" (variace na tzv. francouzské brambory), jen to teda nezalévám šlehačkou, ale rozšlehaným vejcem s trochou mléka. |
Š. Matyášová 27.11.2020 8:42Evi, no - ten název jsem slyšela letoss taky prvně, jídlo znám několik desítek let a frbr jsou z vařenejch, kobršle ze syrovejch...ale je to tak rychlý,jednoduchý a hlavně dobrý.... |
Z. Tečka 27.11.2020 10:47Frbr dělám zásadně ze syrových brambor, jak už je dělala maminka. A jak jsou dobré! Prosypávám dobrým salámem, třeba i hráškem nebo cibulkou, zaleju rozšlehaným vajíčkem a ve finále trochu pokrájeného sýra. Vím, že někdo uvařené brambory pokrájí na kostičky, promíchá s ostatními ingrediencemi a dá péct. Jedla jsem to, ale připadalo mi to poněkud rozblemcané. Prostě kolik lidí, tolik chutí. Snad někdy ten svůj blok přemůžu a kobršle zkusím. Všichni to chválí. |
Š. Matyášová 27.11.2020 12:03když mně potom připadaj ty další přidávky do frbr, unavený..když použiju nevařený brambory..já je do frbr úplně nedovařím, takže rozblemcaný je pak nemám |
Z. Lika 27.11.2020 12:52Nebo lze vzít salátové, tj. lojové brambory, ty se taky méně rozvaří. |
T. Zana 27.11.2020 14:47Já mám ve frbr jen uvařené brambory, nakrájenou uzeninu a vejce, takže to nemá jak se rozblemcat. Synek mi kdysi přinesl ochutnat variantu, kde místo vejce byla šlehačka a sýr. To mi poněkud rozblemcané přišlo a navíc mi potom bylo dost těžko. Ta moje varianta je proti tomu dietní . |
Z. Lika 27.11.2020 7:51Na to si vzpomínám - kdysi jsem potřebovala inspiraci na "tutovku" pro návštěvu, a dozvěděla jsem se přesně tohle - kotlety zapečené s brambory zalitými šlehačkou. Že prý je to výborné a k nim se návštěvy za tímto jídlem táhnou. A zdroj měl pravdu, úspěch byl zaručen. Akorát jsem tehdy to maso nekrájela (abychom se nepohádali o porce ). A návštěva od té doby chodí furt A v lednici vydrží i celý pekáček, pokud se hned nesní - porce se dají ohrát na pánvi nebo v remosce. Pokud nandaváte porce - neolizovat nakládací lžíci! Bezva vzpomínka, Sharko. No a když se podle fotek servíruje na čerstvém vzduchu s výhledem na zeleň, nemá to chybu. |
Š. Matyášová 27.11.2020 8:33Liko, ono je to dobrý i vlažný a druhej den i studený..když zbyde |
J. Fialová 27.11.2020 7:14Podobný recept jsem používala kdysi na chaloupce u lesa. Teplotami nemůžu sloužit, neb hlavní dějství se odehrávalo ve sporáku na dřevo. Název byl (pokaždé): "Zapékané cokoliv s čímkoliv" |
Š. Matyášová 27.11.2020 8:29jjj, chalupáři to dělali v kamnech nebo v remosce... |
J. Fialová 27.11.2020 9:44Hele, Šárko, jakou bys mi dala známku za můj recept? Trochu napovím: Už dlouho tomu, kdy jsem v Mlsotníku dostala naposledy (i poprvé) jedničku |
Š. Matyášová 27.11.2020 10:28hele Jarko, tak za nějakej recept Lice pošli ...takhle Ti dám jedničku jen za to,že jsi to taky měla v jídelníčku |
Z. Lika 27.11.2020 12:57Jarko, tvoje jednička za ořechový dort, ta je legendární. |
Z. Xerxová 27.11.2020 6:56hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům tak takové kotlaty můžu - u nás se často přihodí do pekáčku i nějaká ta zelenina. Dítka jsou rybožravá, takže dneska bude kus rybičky se šťouchaným bramborem |
Š. Matyášová 27.11.2020 8:28ono je to dobrý i s rybou, dělala jsem to s treskou (filet), ale brambory jsem předvařila.. |
T. Zana 27.11.2020 14:49Hm, treska zbůhdarma zabírá místo v mrazáku. Asi to chce péct kratší dobu, že. |
Š. Matyášová 30.11.2020 8:16ano,proto předvaříš ty brambory.... |
Š. Matyášová 27.11.2020 10:29v sobotu,pstruzi na kmíně.... |
Z. Jenny 27.11.2020 11:16Jo, u nás taky, mám poslední dva mražené a musím uvolnit mražák na krůtu,ta bude už za cca týden. |