19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kobršle? Co to je?

No přece retro klasika: kotlety, brambory, šlehačka :-D

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Zana 27.11.2020 17:47

To mi připomíná, že jsem kdysi narazila na recept, kde se kus vepřového vcelku zalil mlékem a přidalo se nějaké šílené množství česneku.

Tehdy jsem to ze zvědavosti zkusila a bylo to překvapivě dobré.

Ale od té doby už jsem to nezkoušela a zapomněla jsem, kolik má toho česneku být (fakt hodně, něco jako třeba dvacet stroužků)... možná bych to mohla někdy risknout ;-).

E. Zvolánková 27.11.2020 8:33

Kobršle....no to je božíR^ Holt jsem asi moc mladá, ale tenhle název ke mně nikdy nepronikl;-D Ale pro ty, kteří si tohle jídlo můžou dopřát, určitě ideální. Mám ráda jídla, jejichž příprava není náročná a dají se strčit do jednoho "hrnce";-D U nás se dělají zase "frbr" (variace na tzv. francouzské brambory), jen to teda nezalévám šlehačkou, ale rozšlehaným vejcem s trochou mléka.

Š. Matyášová 27.11.2020 8:42

Evi, no - ten název jsem slyšela letoss taky prvně, jídlo znám několik desítek let ;-D a frbr jsou z vařenejch, kobršle ze syrovejch...ale je to tak rychlý,jednoduchý a hlavně dobrý....;-)

Z. Tečka 27.11.2020 10:47

Frbr dělám zásadně ze syrových brambor, jak už je dělala maminka. A jak jsou dobré! Prosypávám dobrým salámem, třeba i hráškem nebo cibulkou, zaleju rozšlehaným vajíčkem a ve finále trochu pokrájeného sýra. Vím, že někdo uvařené brambory pokrájí na kostičky, promíchá s ostatními ingrediencemi a dá péct. Jedla jsem to, ale připadalo mi to poněkud rozblemcané. Prostě kolik lidí, tolik chutí.

Snad někdy ten svůj blok přemůžu a kobršle zkusím. Všichni to chválí.

Š. Matyášová 27.11.2020 12:03

když mně potom připadaj ty další přidávky do frbr, unavený..když použiju nevařený brambory..já je do frbr úplně nedovařím, takže rozblemcaný je pak nemám ;-)

Z. Lika 27.11.2020 12:52

Nebo lze vzít salátové, tj. lojové brambory, ty se taky méně rozvaří.

T. Zana 27.11.2020 14:47

Já mám ve frbr jen uvařené brambory, nakrájenou uzeninu a vejce, takže to nemá jak se rozblemcat.

Synek mi kdysi přinesl ochutnat variantu, kde místo vejce byla šlehačka a sýr. To mi poněkud rozblemcané přišlo a navíc mi potom bylo dost těžko. Ta moje varianta je proti tomu dietní ;-D.

Z. Lika 27.11.2020 7:51

Na to si vzpomínám - kdysi jsem potřebovala inspiraci na "tutovku" pro návštěvu, a dozvěděla jsem se přesně tohle - kotlety zapečené s brambory zalitými šlehačkou. Že prý je to výborné a k nim se návštěvy za tímto jídlem táhnou. A zdroj měl pravdu, úspěch byl zaručen. Akorát jsem tehdy to maso nekrájela (abychom se nepohádali o porce ;-) ). A návštěva od té doby chodí furt ;-D

A v lednici vydrží i celý pekáček, pokud se hned nesní - porce se dají ohrát na pánvi nebo v remosce. Pokud nandaváte porce - neolizovat nakládací lžíci!

Bezva vzpomínka, Sharko. No a když se podle fotek servíruje na čerstvém vzduchu s výhledem na zeleň, nemá to chybu.

Š. Matyášová 27.11.2020 8:33

Liko, ono je to dobrý i vlažný a druhej den i studený..když zbyde;-)

J. Fialová 27.11.2020 7:14

Podobný recept jsem používala kdysi na chaloupce u lesa. Teplotami nemůžu sloužit, neb hlavní dějství se odehrávalo ve sporáku na dřevo.

Název byl (pokaždé): "Zapékané cokoliv s čímkoliv" :-P

Š. Matyášová 27.11.2020 8:29

jjj, chalupáři to dělali v kamnech nebo v remosce...

J. Fialová 27.11.2020 9:44

Hele, Šárko, jakou bys mi dala známku za můj recept? Trochu napovím: Už dlouho tomu, kdy jsem v Mlsotníku dostala naposledy (i poprvé) jedničku :-( :-(

Š. Matyášová 27.11.2020 10:28

hele Jarko, tak za nějakej recept Lice pošli ;-D...takhle Ti dám jedničku jen za to,že jsi to taky měla v jídelníčku ;-)

Z. Lika 27.11.2020 12:57

Jarko, tvoje jednička za ořechový dort, ta je legendární.

Z. Xerxová 27.11.2020 6:56

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

tak takové kotlaty můžu - u nás se často přihodí do pekáčku i nějaká ta zelenina. Dítka jsou rybožravá, takže dneska bude kus rybičky se šťouchaným bramborem

Š. Matyášová 27.11.2020 8:28

ono je to dobrý i s rybou, dělala jsem to s treskou (filet), ale brambory jsem předvařila..

T. Zana 27.11.2020 14:49

Hm, treska zbůhdarma zabírá místo v mrazáku. Asi to chce péct kratší dobu, že.

Š. Matyášová 30.11.2020 8:16

ano,proto předvaříš ty brambory....

Š. Matyášová 27.11.2020 10:29

v sobotu,pstruzi na kmíně....

Z. Jenny 27.11.2020 11:16

Jo, u nás taky, mám poslední dva mražené a musím uvolnit mražák na krůtu,ta bude už za cca týden.:-)