28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chvála polévky miso

Zajímavá inspirace pro léčbu potíží se zažíváním, včetně zánětu slinivky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 23.5.2015 6:44

JESTLI SE NEOBJEVIL SOBOTNÍ ČLÁNEK

tak je zádrhel v publikačním systému - článek se tváří, že tam je jako obvykle, ale tady není vidět. Zápasím s tím, jak umím, uvidíme.

Jako naschvál tu budu zase až večer. Kdyby se článek pana Uhlíře neobjevil, dám ho jindy.

Omlouvám se i za ty jedničky a nuly.

Z. Xerxová 23.5.2015 6:24

hezkou sobotu

hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Asi se vloudila chybka - nový článek nenííííí

Mám tu Trpajzlíky, moc tu nebudu

H. Williamson 22.5.2015 23:41

Dekuju vsem

... za mile komentare. Kdyz jsem to psala, tak jsem si byla plne vedoma, ze se z toho nestane zviretnicky trhak. Ale uz nejakou dobu jsem se chtela podelit o svou zkusenost. Hlavne nebudte nemocni a uzivejte si toho ve zdravi.

H. Williamson 22.5.2015 22:13

Dalsi jidla, kterymi jsem slinivku udobrovala

Hliva ustricna. Jemna polevka se zeleninou a ovesnymi vlockami, dokoncena vajickem rozmichanym v trose koziho mleka a na konci lzickou masla. Hliva ustricna dusena v lehkem vyvaru a neco malo oliv. oleje (jakykoliv prepaleny tuk mi v te dobe vadil), pripadne trochu zeleniny, jako mrkev, cuketka(ale ta jen tak dve minuty varena), promichat s testovinou. Posleze jsem do toho michala trosku nadrobene gorgonzoly.

Kozi mleko. V te dobe se mi delalo velmi spatne z jakehkoliv mlecneho vyrobku - kupodivu s vyjimkou camambertu/brie. Nasla jsem si, ze kozi mleko je mnohem lehci na zazivani, protoze ma mensi tukove molekuly, nez mleko kravske. A ze ma protizanetlive ucinky, a vubec je celkove zdravejsi. Tak nastalo obdobi koziho mleka, jogurtu, posleze i syru. Navic, kozi mleko mi chutna vic nez bezne americke kravske. Atd., bylo by toho hodne.

Ale co je rovnez zajimave, jsou veci, ktere jsem absolutne nemohla. Napr. cesnek, ktery miluju, nebo brambory - po tech mi bylo vyslovene spatne. Domnivam se, ze to melo neco do cineni s tim, jak organismus spaluje uhlohydraty. Zrovna tak cokoliv sladkeho. Kdyz uz, tak jsem se naucila jist tvrdy dansky kozi syr zakapany medem a hrozny. Jakykoliv rozpusteny syr bylo neee. Napr.jen pri predstave smazaku jsem se orosila. Ale syry v jakekoliv prirodni podobe miluju.

Dnes zase jim normalne, slinivka je hodna. Jiste nechute mi ale zustaly. Cesneku pouzivam mene, sladke nadale nemusim, a jsem opatrna se smazenym jidlem. Mam to rada a jim to, ale musi to byt perfektne udelane - tj. v cerstvem tuku a na spravne teplote, aby z toho nekapal olej. Dodnes nemuzu jidla dokoncena v troube pod zaveji strouhaneho syra. Ale syrove omacky ano.

Opet zduraznuju, ze tohle je, jak ja jsem se s tim popasovala bez rady dietologu - pro sebe jsem mela pocit, ze to vychytam sama.

L. Blaza 22.5.2015 22:41

Re: Dalsi jidla, kterymi jsem slinivku udobrovala

Tedy Hani, na tu polévku miso mám chuť! Jen musím zjistit, kde v mém okolí se dají pořídit suroviny! :)

D. Ruščáková 22.5.2015 19:47

Nejsem konzervativní v chutích, ale stejně jako

Matylda narážím na problém, kde to sehnat - u nás v zapadákově to není. Jinak Hanko, si myslím, že je to opravdu dobrej recept, a pokud navíc pomáhá, tak to nemá chybu. Jinak japonské jídlo mi chutná - musím zapátrat v Praze a kdo ví, třeba si vyrobím novou závislost:))

Jo a Hanko, máš to skvěle napsaný!:))

H. Williamson 22.5.2015 19:21

Jeste dodatek

Kdyz jsem psala, ze se tam mohou pridat shiitake houbicky, tak jsem zapomnela dodat, ze hliva ustricna se k tomu velmi hodi.

H. Williamson 22.5.2015 20:36

Re: Jeste dodatek

No a kdyz uz to takhle porcuju, tak taky na nudlicky nakrajena tenka japonska omeleta. Jedno vajicko, rozslehane s trochou vody, nalit na neprilnavou panev velikosti, aby to bylo vskutku tenounke. Pak staci tak minut a pul po kazde strane. Hotove nakrajet na nudlicky.

Z. Matylda 22.5.2015 19:09

Já si nějak

neumím představit, jak to má chutnat, což mě poněkud odrazuje od shánění surovin a výroby. Ono tady na vsi je to s takovými surovinami složitý.

Z. Dalmi 22.5.2015 18:22

A to já

si to tedy udělám, mám na to chuť. Budu sama, ale to je naopak dobře.

Z. Dalmi 22.5.2015 18:33

Re: A to já

Jak o v rodině budu sama. Jedině, že by Sorbík se přidal

H. Williamson 22.5.2015 18:52

Re: A to já

Jeste ze tak. :)

M. Crossette 22.5.2015 17:01

vše jsem přečetla

článek i komentáře a zjistila jsme, že tu dneska převažují "zbabělci" jako já, kteří jaksi nemají odvahu polévku zkusit :))Já jinak docela ráda experimentuji, ale musím už předem alespoň trochu "přísady cítit na jazyku", troche vědět, jak by to mohlo chutnat. Jenže právě tu chuťovou představu u těchto uvedených surovin nemám proto ta "zbabělost". Kdyby mi polévku ale někdo šoupnul pod nos, ochutnala bych ji. Popsala jsi Hanko svůj "lék" velmi pěkně a já si to uložila na "co kdyby byl někdy potřeba". Jsem ráda, že tobě polévka pomohla a právě proto ukládám, že jde o lék úspěšně vyzkoušený.

Chuť polévky si neumím přiblížit proto, že miso je pro mne objev, vůbec jsem to neznala. S mořskými řasami mám zkušenost v podobě "Kelp". To je tmavý prášek z rozemletých řas, který jsem před řadou let zkoušela na problém se štítnou žlázou, ale nakonec jsem stejně a trvale skončila u lékařských prášků.

Tak ať nadále slouží zdravíčko.

Z. Nítkovská 22.5.2015 15:28

Taky asi vařit nebudu...

jsouc konzervativní v chutích (bramboračka, šišečková, čučková, fazulová... ty mám ráda).

ALE

kdyby mě někdo pozval na správně připravenou - kdoví?

Mám zkušenost: pozvala nás na oběd Kolumbijka provdaná za Čecha. Když mi říkala, jakou polévku chystá, přiznala jsem se ke své nedůvěře, požádala o malinkou porci s tím, že si případně řeknu o přídavek. A řekla jsem.

Už nevím, co všechno v polévce bylo, ale ty ingredience, ke kterým jsem neměla důvěru, byly dršťky a citronová šťáva. A bylo to opravdu moc dobré.

Z. Jenny 22.5.2015 15:10

Hano,

díky za recepis,možná někdy vyzkouším ale napřed musím sehnat ty ingredience. Z asijské kuchnyně mám moc ráda zelné závitky plněné masovou směsí, pečené nudle s omáčkami, suši, polévka zatím šla mimo mně.

Z. Jitur 22.5.2015 10:58

japonská kuchyně a spol.

Zdravím, také nemám žádné zkušenosti s japonskou kuchyní, ale možná podle receptů vyzkouším. Jsem taky konzervativec, hlavně tedy pokud se týká "věcí", co se na talíři skoro "hýbou". A napadlo mne, že si Mlsotník (i jiné články obsahující recepty) budu ukládat a udělám si kuchařku, co Vy na to?!

Z. Yga 22.5.2015 10:18

Milá Hanko,

jsem ráda, že jsi našla "lék" na svoji chorou slinivku a že jsi ji pomocí misa přeprala. Jak už jsem podotkla u Xerxové, jsem konzervativa (:o)) a nedokážu uvařit jídla, která dobře neznám (i když jsem tuto mou nedůvěru v novoty překonala u dýňové polévky a po prvním pokusu ji nezřízeně milujeme). Ale ráda bych ji aspoň okusila, abych vůbec věděla, jak má chutnat. No jenže do Japonska se nechystám a japonská kuchyně není pro tím největším lákadlem (nějako moc rýže, se mi zdá - a syrové ryby navíc), tak nevím, jestli ji někdy ochutnám.

V každém případě píšeš tak sugestivně a navíc srozumitelně, že kdyby byla nějaká příležitost, určitě si ji dám.

Z. Nítkovská 22.5.2015 15:19

Re: Milá Hanko,

Ygo, Ygo, co by řekli vaši stařeček na rýžu - tedy že bys byla ochotná ju zprobovat??

Z. Yga 22.5.2015 19:37

Re: Milá Hanko,

Řekli by, že tohle jísti nebudou, neb do rýže ... hmmm ... močí občané velké Číny (ale poněkud jadrnějšími slovy, že).

Z. Verenka 22.5.2015 8:57

Páči sa mi to

a to veľmi.Moje stravovanie je také mantinelové.Raz sa živím zdravo.inokedy sa najem kačice,udeného a vôbec samé zakázané veci.teraz som v období zdravia/šaláty,cottage,zelenina na pare a podobne/ Toto miso vyzerá jedle a ešte aj zdravé/!!/ Myslíte,že v malom meste na juhu Slovenska ho zoženiem?

A Hanka,to biele v tanieri je čo?Nejaké nudle,alebo to miso?

H. Williamson 22.5.2015 17:38

Re: Páči sa mi to

Verenko, viz dole pod Sharkou. Internet. Anebo to, co dodava Lika. To bile, co v misce na obrazku plave jsou jarni cibulky diagonalne nakrajene. Kosticky bileho tofu se ponorily na dno. Nudle v tom nejsou.

Jo, nechci vytvorit klamny dojem, ze se ladujem jen "zdravym"jidlem. Podle mne zdrave jidlo je dobre pripravene jidlo a vyvazena strava. A do toho mi zapada treba i pecene veprovea knedlik.

Š. Matyášová 22.5.2015 8:54

HAni, kde?

v Globusu mají jen porcičky pro 1 nebo 2 miso polévky, drahý to je jak mrcha...jinde jsem ji ještě neviděla...dávám si ji občas, když se potřebuju probrat po alkoholovém večírku,je to lepší jak česnečka... tofu syrové nemusím, ale do miso polévky si ho vždy vyžádám orestované...a řasy v ní miluju...

H. Williamson 22.5.2015 15:29

Re: HAni, kde?

Na internetu. Kdyz jsem to psala, tak jsem se koukala, co je k mani. Treba tady: http://www.vitalorient.cz/product/vo-000053. 300 gr. za 129 kc. Tamtez rasy wakame 80 gr za 59 kc. To je strasne moc ras, strasne moc polivek. Ja kupuju tady baleni 50 gr a vydrzi mi az 3/4 roku.

Z. Lika 22.5.2015 15:42

Re: HAni, kde?

Řasy i miso se dají koupit v bioobchodech nebo zdravých výživách, je to poměrně běžný sortiment, už.

T. Zana 22.5.2015 8:28

Úžasně napsané

i když asi nejvíc mne dostalo to prohlášení na konci :DD

Ale taky mi nakyslé chuti moc nesedí. Synek nás onehdy dovlekl do nějaké echt vietnamské restaurace, takže jsem konečně ochutnala tu slavnou polévku pho. Řekla bych to takhle: pro mne je jí škoda ;-)

Nejvíc mne zaujaly jakési závitky (tvarem - byly výrazně falické).

Ale je dobře, že jsi, Hanko, našla jídlo, které ti pomohlo se uzdravit. Ještě mě napadá, že možná kdyby byl našinec vystaven prostředí japonské restaurace, že by se do toho vjedl, ale jen tak si k těmto jídlům odskočit, to asi není pro každého. No jo, moje škoda :-)

Š. Matyášová 22.5.2015 8:55

Re: Úžasně napsané

vidíš Zano a já od té doby, co ji u nás zavřeli, pláču,pho bo, je pro mne mana nebeská

H. Williamson 22.5.2015 18:51

Re: Úžasně napsané

Pho ja moc rada. Ale to se doma dela spatne, protoze aby to bylo to ono, je treba na zaklad ten dobry vyvar, coz je casove narocne. V nejakych orientalnich potravinach jsem koupila pho zaklad v sacku, ale pak jsem si precetla slozeni a bylo to jako kdyz do sacku vyprazdnili chemickou laborator. Takze jsem domaci pho jeste nezkusila.

Z. Matylda 22.5.2015 19:11

Re: Úžasně napsané

Já jsem jedla pho na vietnamské tržnici v Brně a bylo to dobrý :)

Z. Lika 22.5.2015 8:23

Miso jsem vyzkoušela

a je stálicí mojí kuchyně. Totiž zcela nečekaně vyřešilo můj "problém", co ke snídani. Tzv. evropská (pečivo s něčím plus čaj nebo něco mléčného) mi způsobovala nevolnost po celé dopoledne, ještě tak nejméně mi vadilo natvrdo uvařené vajíčko - samotné. Ale to jsem si zas nepošmákla.

Ale polévka miso je pro mě zázrak asi jako pro Hanku a ráda ji snídám - je to rychlé a moc mi chutná. Akorát jsem ji zatím dělala z ječmenného misa, tak vyzkouším i z bílého. Totiž když něco dělá žaludku a náladě moc dobře, velmi lehce se na to zvykne :-)

A ta salátová zálivka je pro mě nový nápad, rozhodně zařazuji, díky, Hanko.

T. Zana 22.5.2015 8:31

Re: Miso jsem vyzkoušela

Aha, takže je vhodné si tuhle informaci zapamatovat, jeden nikdy neví, kdy by se mohla hodit.