Sobota 8. listopadu 2025, svátek má Bohumír
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Pro přispění do diskuse se prosím přihlaste.

Přihlásit se

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Foto

L15i94k23a 35L59i84k56a

12. 10. 2025 13:07

Jak tak píšete o dortech a jak byly jedlé nebo ne, připomnělo mi to jeden TV pořad, myslím americký, o tzv. Nejkrásnějších dortech. Jsou to spíš stavby nejrůznějších tvarů a barev, kde se místo betonu a malty míchají těsta a staví se lešení. Jde jen o podívanou, chutnost asi nehraje roli. A přesně jak níže píše Marička - ty tlusté vrstvy z cukrové hmoty, to prostě nejde. Však i v naší rodině se počítalo s tím, že ty pracné růžičky se prostě nakonec odkládaly, nikdo je nejedl. Zato krém tak akorát a čokoládové a vanilkové patro, mňam :-)

Foto

A35l81e14n12a 19A26l39i77m72o

12. 10. 2025 10:26

Pro mne je nejlepší dort čabajka, takže jaksi nemůžu sloužit . Jo, syn měl na své svatbě krásný dort, třípatrový, nějak ozdobený byl taky, ale hlavně si pamatuju krásně červené čerstvé jahody.

Já si na parádění nikdy moc nepotrpěla, do práce jsem nosila sukně minimálně, jinak hlavě kalhotové kostýmky. Ono se v sukni blbě dobíhá tramvaj . A tady na vsi jsou můj vrchol elegance džíny , i když hezké oblečení na případnou návštěvu divadla mám taky.

Foto

hezkou VíPákovou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům

tady má zase dneska pršet víceméně celý den. Takže jsem ráda, že včerejších 18 kiláčků (proložených výstupem na Ronov - takže i "patra" byla v množství větším než malém) vyšlo za sucha (tedy až na ty kaluže a bahno a klouzající jíly pod nohama)

Foto

Kdysi jsem si v rodině docela potrpěli na dorty. Mamka pekla a zdobila. Narazila jsem i na několik skvělých cukrářek. Babička mé kolegyně pekla dort, když se rozkrojil, na řezu se střídalo světlé a tmavé těsto jako šachovnice. Musela jsem si pro něj dojet asi 30 km, ale stálo to zato. Pak jsem se setkala s cukrářkou, která pekla dorty ve tvaru čísel, takže jsem tátovi k narozeninám opatřila dort ve tvaru 7 a 5. K jiným narozeninám jsem opatřila dort od bývalé sousedky, přijeli gratulovat známí z Německa, dort jim moc chutnal, pán mě požádal, zda bych jim nesehnala do druhého dne stejný, že má jejich dcera narozeniny. Takže jsem běžela škemrat o dort, podařilo se, Němci měli v autě ledničku, dort převezli bez problémů. Když byl synek malý, taky jsem mu k narozeninám pekla , jednou jsem zkusila i patrový, spodní část jsem ozdobila plastovými miniautíčky, líbil se. Skvělé cukrářky jsou v okolí i dnes, takže já už nepeču.

Foto

Andělský dost (angl. Angel Food Cake) je tu populární hlavně jako letní moučník, protože se na porce většinou vrší čerstvé ovoce a zdobí šlehačkou. Kdysi jsem ho jedla víckrát, už je to ale dávno a samotná chuť mě neuchvátila - takové sladké, nadýchané nic. Dort je oblíbený nejen pro svoji "andělskou nadýchanost", ale i proto, že v něm není žádný tuk (hlavně tím se liší od piškotu). Mezi kuchařkami je známo, že správně ho upéci je docela kumšt. Jelikož já ho doma nikdy nepekla, ani jsem nepátrala v čem to umění má být. Když ho teď Lika zmínila, šla jsem se kouknout. Bez tuku je proto, že je pouze z mouky, cukru a vyšlehaných bílků (což jsem sama nevěděla). Právě čerstvé bílky a jejich správné vyšlehání zajistí, zda se dort povede, bude nadýchaný, nebo po vytažení (či už pečení) "spadne". A velice důležité je do sněhu přidávat "cream of tatar". To je zde prášek na stabilizování sněhu při pečení. Mám ho také doma, ale nějak jsem si nezvykla ho do sněhu přidávat, ani nevím proč. Jak teď čtu jeho důležitost, asi s ním začnu. Česky jsem našla, že se mu říká vinný kámen.

https://eshop.petra-stahlova.cz/pridatne-latky/vin.../

Pokud jde o načinčané dorty, z těch am. mi už při pohledu na tu šílenou spoustu (různě obarveného) moučkového cukru, případně i tuku naskakuje husí kůže. Kdysi se u nás zastavili přátelé, cestou ze svatby jejich dcery. A dovezli nám docela velký kus svatebního dortu patřičně "ověnčeného". Naštěstí se zdrželi jen krátce a tak neviděli, že jsme tu parádu z dortu později sundali, to se prostě nedalo jíst. Samotný dort byl výborný.

Vyfiknutá jsem nebyla už hodně dlouho a nijak mi to nechybí. Na návštěvy se obléknout parádněji, ale stále to jsou hlavně džíny a něco hezkého k nim. Vzpomněla jsem si, jak mě v Praze kolega z práce - Angličan pozval do ND (zůstal mu lístek navíc). Já se jela domů převléci a když jsme se před divadlem sešli, on měl na sobě zelený svetr a hnědé manšestráky. Skoro mě to urazilo, ale nekomentovala jsem to.

.

Foto

Teď jsem si přečetla komentář od Kimi nade mnou. A tak raději ještě dodatečně napíšu, že jsem psala jen o amerických dortech. Jinak totiž proti normálně potřených a střídmě naparáděných dortech vůbec nic nemám. Když je důvod, nebo mám náladu, také upeču korpus (piškot, ořechový...), který pak jednou či dvakrát rozkrojím a spíše tence promažu většinou kávovou, či vanilkovou polevou, nebo zřídlý pudinkem. Když zbude, dám i navrch. Ty o kterých jsem prve psala, jsou slavnostní, ale bohužel jsem podobné zažila i u kamarádek (většinou na party), které prostě zdobení bavilo. To chuť vnitřku ani neocenila, právě pro ten sladký a tučný obal.

Nazdobené dorty jsou přímo umělecká díla, ale přestavte si, že z toho dostanete porci a abyste neurazili, nemůžete jen vydloubnout chutný střed, ale sníst to celé Třeba na tohle odkaze

https://www.youtube.com/watch?v=GlysdOOYfDE

Kdyby dekorace byly z marcipánu, to by byla jiná. Sice také hodně cukru, ale paráda se může oddělit a sníst třeba samotně dodatečně. Pamatuji se na dorty z cukrárny, kdy povrch byla velká marcipánová placka a na ní nějaká ozdobe

Foto

Zajima me co je to buchta dusilka, podle slozeni piskot?

Chapu ze je sucha a dusiva?

Ja se vyfiknu na vanoce. Vezmu si kolovou sukni ke kolenum ze sekace za 120kc a oblibeny tilko. Nesnasim navlikani "do hader" a nejradsi mam volne kapsace a maskace... vyfiknuti ak chapu ze nekoho tesi, ale pro me je to opruz.

ZJ

No tak to je piškot, pravda. Pokud ho nečím nespláchneš, nebo nenamažeš, máš ho za chvíli plnou pusu a nelze konverzovat, aniž bys druhou stranu nepodrobečkovala.

Po letech se psy je moje garderoba dost střídmá, tedy na vyfik, ale pokud jdu na návštěvu, tak se zasnažím . Nazvala bych to respekt k hostiteli. Zrovna tak jsem za dámu o vánocích, tady z respektu k tradičnímu času těchto svátků. A vůbec, není na škodu si jednou za čas umýt krk a uši a podvrkávat v lodičkách!

Foto

O.T. - mrkněte prosím na Hady - s datem 5.10. je tam o záchranné stanici Makov, potřebovala bych ještě nějakou reakci.

Díky .

Foto

Přemýšlím, kdy jsem se naposled vyfikla... no jasně, na synkovu svatbu (to byla ta akce, jak se až po obřadu a po dobře půlce focení zjistilo, že si nevěsta takňák zapomněla vzít kytku ).

Jo a nóbl dorty znám jen z obrázků, ale říkám si, že by mi určitě nechutnaly - pro mne dort musí být čokoládový a šlehačkový, to nejspíš není vhodná kombinace pro patrové kusy .

ZZ

Včera navečer jsem byla očkovat Vanilku a nechat zkontrolovat Karamel. Je pořád stejně praštěná, ale trochu ji zlobilo teď zažívání (ne dramaticky) a v únoru bude mít deset. Navíc jí trochu trčí pár obratlů a pánevní trny. Vet ji zkontroloval a konstatoval, že ty kosti jsou pravda, ale malého psa s tak nasvalenýma nohama už dlouho neviděl. Nicméně radši vzal krev, protože už víc jak dva roky bere léky na srdce.

Dneska chceme ještě vyjet na veteránské loučení se sezónou, ale kdo bude stříhat odkvetliny na zahradě, to by mě zajímalo...

Foto

L81i43k54a 69L36i28k17a

11. 10. 2025 11:08

A výsledky jste se dozvěděli hned? Držím vám palce pěsti. A je fakt, že s Vanilkou na to jdete dobře - na starší kolena je lepší být štíhlá a osvalená Odkvetliny nikam neutečou, podzim je stejně až do vánoc. A třeba jsou v nich semínka pro ptáky. Užijte si veterány :-) Hlavně aby vám nepršelo.

Foto

L44i77k75a 87L16i36k58a

11. 10. 2025 7:43

Tady je teplo, ráno 14 stupňů (na balkoně ve dvoře), venku spousta veselých pejsků s ještě veselejšími páníky - žádné zachumlání, neprší. Nebe všelijaké, na východě to vypadá skoro na sněhové mraky, je tam černo. A nad hlavou narůžovělé různé druhy oblaků, je to krása. Přeji co nejlepší sobotu!

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz