16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

VíP: Aneb víkendový pokecník

Kuk do kalendáře - a vykoukl na mě chleba!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Mawe 17.10.2021 15:04

ach, pro dobry krajic bych vrazdila... minule nemeli muj oblibeny pohankovy kvaskovy, ktery neni zadna slava, ale cerstvy s maslem je prijatelny a necerstvy je pouzitelny... minule ho nemeli, tak jsem vzala jiny, co vic vypadal jako klasicky bochnik... a rikam u pultu, ze snad bude dobry, ze skoda ze neni pohankovy... a pokladni, ze tenhle se bere nejvic, ze pohankovej se moc nekupuje tak ho maji jen po/st/pa... tak sem ho vzala a byla sem hrozne zklamana. 100kc/300g a nebyl moc dobrej ani cerstvej a vcerejsi uz sem jedla jen proto, ze za tu cenu to proste neslo nechat :D

miluju vuni cerstvyho chleba a chleba je jedina potravina, ktera mi opravdu chybi z tech, co nejdou efektivne nahradit

Z. Lika 17.10.2021 16:39

Narazila jsem na tento bezlepkový recept na chleba a má tak nadšené recenze, že ho asi vyzkouším.

https://www.youtube.com/watch?v=C5aSDKS7sAQ

Z. Xerxová 17.10.2021 7:09

hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Dneska dosklízíme hrušky, pár kuliček vína... a bude skorodozazimováno...

Z. Xerxová 17.10.2021 9:04

já toho čokla bláznivýho zabiju... Včera desetikilometrový výlet, cesta občas vedla po štěrkem vysypaných lesních cestách (nic moc pod tlapátka) a tak když večer dogoun pajdal, tak dostal prášek, aby se v klidu bezbolestně vyspal... Což o věc, spal jak andělíček, ráno chodil úplně normálně - ale přesvědčila jsem Pepu, že pro jistotu dnes nikam výletit nepůjdeme a obejdeme jen místní lesopark Cvičák. Tam bylo děsně přepsíno - s každým psem chtěl NIght poběhat, poblbnout - ale díky vodítku jsme to ustáli. Pominu fakt, že s povelem "počkej až přejdou" sice nikam netáhnul - ale opakovaně se stavěl na zadní jak klokan - energie musela ven, byl nadšen jako za mlada.

A dorazil mě po návratu na zahradu, kdy si urval hrušku ze stromu (spodní větev je jeho) a začal si s ní házet, chytat ji ve výskoku a na závěr začal bláznivě trýýýýskat mokrým trávníkem a obrátky u plotů bral smykem... Vydrželo mu to bláznění dost dlouho - jsem zvědavá, jak bude po klidu chodit... Už jsem přemýšlela o nějaké trvalé medikaci, aby ho nic netrápilo... a on po jednom prášku k večeři se chová jak magor... Pral se ve mně strach, že se blokne s radostí z nadšeného krásně se hýbajícího psa. Achjo

Z. Lika 17.10.2021 9:51

Třeba ty endorfiny z radosti fungují jako analgetika. S tím se asi nedá nic dělat - kdyby ho pořád něco bolelo, sice by se moc nehýbal, ale po radosti veta. Hlavně že se dobře vyspal.

Z. Janaba 17.10.2021 10:59

Psa nezabíjej,:-) měl radost, že ho po prášku nic nebolí! Jaký prášek dostal?

Z. Xerxová 17.10.2021 11:03

Previcox - to je relativně slabý prostředek. Zatím máme kam se posunout, až bude hůř

J. Fialová 17.10.2021 11:19

Dát mu jen poloviční dávku bylo by k něčemu?

Z. Xerxová 17.10.2021 11:38

tvrdí že k ničemu. A s tím si zahrávat nechci. Za mě raději víc prášků (v tomto věku) a veselý pes, než na pelechu zalezlý bolavý dědula... Prý až budeme potřebovat prášek skoro každý den, máme doratit pro silnější. Zatím máme teď většinou jeden za týden

J. Fialová 17.10.2021 11:59

Tak to jo. Také bych to v tomto věku tak.

Z. Jenny 17.10.2021 12:05

Jj, máš pravdu,taky to tak chápu. Ta radost z tryskání psa je jeho i Tvou radostí,tak ať si užívá jak to jde a s dohledem páníků. R^V

A. Zemanová 17.10.2021 13:00

Měla jsem to s Ankou taky tak. Najtíkovi přeju ještě hodně radostného třeštění bez následků, nebo s co nejmenšími. V

Z. Janaba 17.10.2021 17:28

Máš pravdu, ať je radši veselý, než bolavý! Proto náš desetiletek dostává jednou za měsíc Librelu, injekci, která blokuje bolest v kloubech. Jestli je to dobré jinak, nevím, ale pes je rád, my taky a vet se tváří, že je to v pohodě. Tak uvidíme později.8-o

T. Zana 17.10.2021 18:55

Držím palce, ať to tak vydrží V!!

Z. Mawe 17.10.2021 15:09

no ste ho chteli setrit, tak si pridal sam, konik jeden spanelskej :) doufm, ze se nebloknul, onoje to blby ze ho pak zas neboli nic vubec

Z. Xerxová 17.10.2021 17:17

nebloknul se - kupodivu ani moc nepajdá - jen asi tak první dva kroky po delším ležení (a to už ten včerejší prášek jistě neučinkuje).

Doufám, že si doma píšeš a fotíš všechno zajímavé - a že pokud vše dobře dopadne, že nás o novinku u vás doma neochudíš ;-) Moc držím palce, aby to vyšlo V

Z. Nelina 17.10.2021 0:51

Jeden můj známý, který jako ještě nezletilý zažil koncentrák, měl nejsilnější vzpomínku z těch prožitých hrůz, když je na práci, hladové, záměrně vodili oklikou kolem pekárny. Tu hrůzu v organismu si normální člověk neumí představit.

Z. Jenny 17.10.2021 10:27

Zrůdný systém. Z vůně chleba a pečiva dělat pomstu na nevinných lidech.8-o:-(

Z. Janaba 16.10.2021 22:40

Já si peču dva kváskové chleby z vlastního kvásku. Ke kvásku hovořím podlézavým hlasem, protože se chová jak sám chce a je pokaždé trochu jiný. Dobrý vždycky, jen někdy dobřejší, to podle toho, jak se mu chce vybublinkovat. Ať tak či tak, mám chleba ráda, je to takový univerzál. Je jedlý jak samotný, tak jako příloha skoro ke všemu. No, ke krupicový kaši ne!:-)

Z. Lika 17.10.2021 7:42

Jo jo, pěstování kvásku je úplná věda. A kolik ho nakonec je! 8-o

M. Crossette 16.10.2021 18:36

Čerstvý chleba je mňam, peču si ho často (nic jiného mi nezbývá, když poctivý žitný tu nikde v okolí neseženu). Pak ráno před snídaní vyběhnu k záhonu, ušmiknu trochu šnitlýku, drobně nakrájím a hustě jím posypu čerstvý krajíc s máslem - ó ta dobrotááá ! Sádlu na chleba jsem nikdy nepřišla na chuť, i sebetenčí vrstvička je mi chuťově moc mastná.

Nebo, když plánuji pečení, manžel zajede do obchodu koupit zdejší skvělé párky, velice podobné českým "lahůdkovým" a pak je máme s čerstvým chlebem k večeři. Když kus chleba stačí zestárnout, buď udělám topinky, nebo nakrájím krutónky - křupavé, na másle osmahnuté kostičky dám do misky na stůl, jen tak na smlsnutí během dne :-).

Z dětství se pamatuji na chleba vejražku, byl světlejš, menší, přesto dražší, než typická Šumava. Ale i tak z regálu v pekárně tyhle bochníčky mizely raz dva - byla to lahodná změna. :-)

T. Zana 16.10.2021 16:12

Tak jsem si bezvadně početla staré články (já jsem fakt psala o chlebu 8-o?) a dostala jsem chuť na chleba :-P. Hm, droždí doma není.

Docela mě zaujal ten pecen od Petry, přijde mi to trochu jako moje oblíbené olivové tyčky z Lidlu. Ale nemám to droždí - a kromě toho výroba domácího chleba má u nás jeden háček, či spíše hák.

Franta je chlebovej, to jo. Ale já chleba jím jenom úplně čerstvej a stejně ne moc... prostě myslím, že bychom to neujedli.

U nás prodávají šumavu po čtvrtkách, to je tak akorát (na dvakrát).

Z. Matylda 16.10.2021 13:47

Dobrý chleba mám moc ráda, období rohlíků a podobně už je dávno za mnou. Mušketýr na víkend vozí z Brna kváskový chleba a ten vydrží až do pondělí (pokud ho nesníme).

Z. Jenny 16.10.2021 10:16

Ó Bože, zhřešila jsem a přímo smrtelně, nechala jsem si poslat z maďarských specialit, mimo jiné sádlo mangalica a taky špek,z těchže prasátek,hříšné peníze to koštovalo ale ono sádlo na čerstvý chleba,ojé, takže to musí být odpuštěno,akorát hříšnice za to ztloustne.;-D;-D

J. Fialová 16.10.2021 10:43

Mňam. Kdyby to bylo v mé pravomoci, tak já bych Ti odpustila z fleku ;-D. Už za to, že jsi mě nasměrovala na lahodné paštičky páně Švédy :-)

Z. Jenny 16.10.2021 11:37

Že jo?! Na pana Švédu se taky chystám,teď je ta správná sychravá doba na zahřátí výborným gáblíkem. R^V:-) A díky velebná paní,taky jsem si odpustila.;-D;-D

Z. Lika 16.10.2021 10:54

Naopak, Jenny, správně slavíš Den chleba, vzdáváš hold prasátkům :-)

Z. Jenny 16.10.2021 11:38

Jo,pěkně jsem ten boží dar protáhla.;-DR^V

A. Zemanová 16.10.2021 10:00

Když jsem se začetla do zaniných chlebových pochoutek, napadla mě jedna, která tam není a kterou jsme nade vše milovali se synem. Pravda, Vašek o nás v této souvislosti mluvil jako o smraďoších a pokoušel se nás s jídlem vykázat na lavičku za panelákem, leč my jsme se nedali.

To vezmeš krajíc vynikajícího chleba, namažeš ho máslem a nakrájíš spíš na obdélníčky než na čtverečky. Potom položíš na prkénko Jihočeský zrající sýr v té nejlepší kondici, přepůlíš a pak nakrájíš tak na půlcentimetrové kousky. Nakladeš na chleba s máslem. Celé dílo korunuješ buď kouskem jarní cibulky, cibule či pórku tak, aby ti vznikl talíř jednohubek bez párátek. :) Naliješ si hrnek mléka (asi by šel i kefír, ale mléko mi k tomu chutná víc) a můžeš začít požívat za pomoci prstů, případně vidličky. Je to jedna z nejlepších večeří na světě a jsem moc ráda, že jsem si ji připomněla. Vašku, těš se! :)

Z. Jenny 16.10.2021 10:10

Mňam, já zase na to tvarůžky,pravé loštické(olomoucké),to je přímo b. mana. R^V